Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aκτιβιστές με χρυσά μανικετόκουμπα

Μέχρι τώρα οι μεγαλομέτοχοι των εισηγμένων εταιριών προβληματίζονταν από τις απρόβλεπτες παρεμβάσεις των μικρομετόχων στις γενικές συνελεύσεις. Σύντομα θα έρθουν αντιμέτωπες με τον μετοχικό ακτιβισμό των ξένων κεφαλαίων που θέλουν να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους.

Aκτιβιστές με χρυσά μανικετόκουμπα
Τα κεφάλαια εξ Εσπερίας συνεχίζουν να ανεβάζουν το ποσοστό τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Όμως η συμμετοχή τους στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων των εισηγμένων εταιριών όπου λαμβάνονται αποφάσεις, κρίσιμες μερικές φορές, για το μέλλον παραμένει αναλογικά πολύ μικρότερη.

Ωστόσο, αυτό το καθεστώς που άλλους μεγαλομετόχους τους διευκολύνει κι άλλους απλώς τους αφήνει αδιάφορους δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν χωρίς να υπάρξουν συνέπειες.

Μέχρι στιγμής, το εμπόδιο που έχει γίνει ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα είναι η απαίτηση του νόμου για δέσμευση των μετοχών επί πέντε μέρες πριν από τη γενική συνέλευση της εταιρίας.

Είναι ένα σοβαρό εμπόδιο που θα πρέπει να αρθεί ή τουλάχιστον να συρρικνωθεί, αφού υπάρχουν ξένα χαρτοφυλάκια που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις γενικές συνελεύσεις των εγχώριων εταιριών είτε γιατί δεσμεύονται από το καταστατικό τους είτε για λόγους επενδυτικής πολιτικής.

Όμως, για τους παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι άλλο και οι περισσότεροι στην Ελλάδα φαίνεται να το αγνοούν.

Τα ξένα κεφάλαια λαμβάνουν τη σχετική πρόσκληση για συμμετοχή στη γενική συνέλευση των εταιριών όπου καταγράφονται επιγραμματικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης χωρίς διευκρινίσεις.

Από τη στιγμή που δεν καταγράφονται οι προτάσεις της διοίκησης για τα υπό συζήτηση θέματα ώστε να τις μελετήσουν και να τοποθετηθούν επί αυτών, ο μόνος τρόπος είναι να τις πληροφορηθούν μέσω των αντιπροσώπων τους, συνήθως δικηγόρων, όπως και οι υπόλοιποι μέτοχοι, την ώρα της γενικής συνέλευσης.



”Είναι σαν τον ψηφοφόρο που πάει να ψηφίσει στο εκλογικό κέντρο και μαθαίνει τους υποψήφιους βουλευτές των κομμάτων μόλις μπει μέσα στο παραβάν. Καλείται λοιπόν τότε να αποφασίσει μέσα σε λίγα λεπτά ποιον θα ψηφίσει”, τονίζει διαχειριστής μεγάλου ξένου θεσμικού χαρτοφυλακίου με συμμετοχή σε ελληνικές εταιρίες.

Αυτή η πρακτική ίσως είναι αποδεκτή από ελληνικής πλευράς. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα ξένα κεφάλαια που τη θεωρούν απαράδεκτη και ενδεικτική του επιπέδου εταιρικής διακυβέρνησης.

Οι ίδιοι αναφέρουν χαρακτηριστικά παραδείγματα θεμάτων που είναι κοινά σε πολλές γενικές συνελεύσεις, όπως η εκλογή ορκωτού λογιστή και οι προτεινόμενες αμοιβές για τα μέλη του Δ.Σ. των εταιριών.

Αναρωτιούνται λοιπόν:

Γιατί να μη γνωστοποιούν οι διοικήσεις των εταιριών ποια εταιρία ορκωτών λογιστών προτείνουν, δίνοντας παράλληλα μια σύντομη εξήγηση για την επιλογή τους, π.χ. ότι ήταν ικανοποιημένοι από το έργο της τα προηγούμενα χρόνια κ.λπ.;

Γιατί να μη γνωστοποιούν εκ των προτέρων τις αμοιβές που προτείνουν για τα μέλη του Δ.Σ. των εταιριών και πώς αυτές συγκρίνονται με τις αντίστοιχες της προηγούμενης περιόδου;

Ουσιαστικά, αυτό που ζητάνε τα ξένα κεφάλαια είναι η πρόσκληση για συμμετοχή στη γενική συνέλευση να συνοδεύεται από κάποιου είδους εισηγητική έκθεση/ενημερωτικό υλικό για τις προτάσεις της διοίκησης ώστε να έχουν χρόνο να τις αξιολογήσουν και να τοποθετηθούν επί αυτών.

Όσο αυτό δεν συμβαίνει είναι εύλογο να απέχουν από τις γενικές συνελεύσεις, ασκώντας παράλληλα πίεση στις εταιρίες να συμμορφωθούν.

Η περίπτωση της ΔΕΗ όπου η Fidelity International γνωστοποίησε ως μέτοχος τις αντιρρήσεις της για δύο από τα αρχικά προτεινόμενα μέλη από το κράτος για το Δ.Σ. της επιχείρησης δείχνει τον δρόμο.

Η Fidelity δεν θα είχε πιθανόν κινηθεί αν δεν είχε λάβει γνώση των προθέσεων της κυβέρνησης εγκαίρως, κάτι που της επέτρεψε να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά της ως μέτοχος.

Αναμφισβήτητα, τέτοιου είδους ζητήματα δεν λύνονται με νόμους.

Η προθυμία των διοικήσεων ορισμένων εισηγμένων εταιριών να είναι πρωτοπόρες και οι πιέσεις των ξένων μετόχων τους προς αυτή την κατεύθυνση θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Το σίγουρο είναι ότι τα αιτήματα των τελευταίων για έγκαιρη ενημέρωση θα γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικά όσο περνάει ο καιρός.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v