Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημειωτόν στα ”μεγάλα”, κινητικότητα στα ”μικρά”

Ανοδική συνεδρίαση σήμερα στην οδό Σοφοκλέους, κόντρα στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, η οποία όμως δεν μπορεί να επισκιάσει την προβληματική εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Στις Eurobank, Ελληνική Τεχνοδομική, ΔΕΗ και Τράπεζα Κύπρου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το θετικό πρόσημο του FTSE 20. Υπεραπόδοση και πάλι για FTSE 40 και FT 80.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Eurobank, Cosmote, ΔΕΗ, Κύπρου και Ελ. Τεχνοδομική, ήταν οι τίτλοι που αποτέλεσαν κινητήριο μοχλό για τον Γενικό Δείκτη προκειμένου να διασφαλίσει το θετικό πρόσημο (έστω και αν έκλεισε αισθητά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας) και να μην ακολουθήσει στην αρνητική τους πορεία τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Από εκεί και πέρα, η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση παραμένει τουλάχιστον ”προβληματική” και αν από κάποια στιγμή και μετά πάψουν οι εναλλασσόμενοι πρωταγωνιστές που απλά συντηρούν την εικόνα συσσώρευσης, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να έλθει η διόρθωση που θα δικαιώσει όσους έχουν ρευστοποιήσει ή μειώσει σημαντικά θέσεις και τηρούν στάση αναμονής.

Συμπερασματικά και αν δεν υπάρξουν σημαντικές ”εισαγόμενες” αρνητικές εκπλήξεις, σαν καλύτερο σενάριο δείχνει αυτό που θέλει παρατεταμένη πλάγια κίνηση και σημαντικά καλύτερη εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι που συνέβη και σήμερα.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, σαν μόνο θετικό μπορεί να εκληφθεί το κλείσιμο οριακά υψηλότερα των 2522 μονάδων, όμως όσο ο εν λόγω δείκτης αδυνατεί να υπερκεράσει την ζώνη 2540-2550, αποδυναμώνει την τεχνική του εικόνα. Επόμενες στηρίξεις στις 2494-1 και 2466 μονάδες, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 2550 μονάδων (κάτι που ελλείψει ειδήσεων φαίνεται μάλλον δύσκολο) δίνει κίνηση τουλάχιστον μέχρι τις 2575 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE, κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων για την μετοχή της Eurobank, των 3 ποσοστιαίων μονάδων για την μετοχή της Ελ. Τεχνοδομικής, των 2 ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ και Κύπρου, αξιοσημείωτα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο, Cosmote και θετική μεταβολή για Βιοχάλκο, Τιτάνα, Πειραιώς, Coca-Cola, Folli Follie.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες του 2% για την Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για ΟΤΕ και Εμπορική και αρνητικό πρόσημο για Αγροτική, Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Motor oil.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως δεν έλειψαν οι διακυμάνσεις. Έτσι ενώ έφθασε σχετικά νωρίς στο υψηλό ημέρας των 4802,06 μονάδων, από εκεί και πέρα ακολούθησε σχεδόν μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση και έκλεισε πολύ κοντά στα χαμηλά και συγκεκριμένα στις 4767,09 μονάδες με κέρδη 0,49%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 464 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 53,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 173 ανοδικές μετοχές έναντι 87 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7-20%.

Τέλος, όσον αφορά τους ημερήσιους πρωταγωνιστές που δεν ήταν και λίγοι, ξεχώρισαν οι ΕΛΒΕ και Δούρος, αγοραστικό ενδιαφέρον στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης για τον Δάιο, συνέχισε την πλαγιοανοδική της κίνηση η Ιντερτέκ, άψογη συμπεριφορά για τον Βασιλόπουλο, κινητικότητα σε Παϊρη, Κρέκα, Κορδέλλου, Ελφίκο, Eurobrokers, InfoQuest, ενώ συνεχίζουν να έχουν ικανοποιητική διαγραμματική απεικόνιση Άλφα Γκρίσιν και Unibrain.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v