Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Δίκοπη” η ανάγνωση των αποτελεσμάτων

Η διατήρηση του ”επιτοκιακού περιθωρίου” στη λειτουργία των Eurobank, Πειραιώς, σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με την Alpha Bank, συντηρεί την συγκρατημένη αισιοδοξία μας παρά τις ουκ ολίγες ενστάσεις. Επιμένουμε στον ευρύτερο μεσαίο χώρο, σε εκείνο το κομμάτι τις αγοράς που σταδιακά και μεθοδικά αναδεικνύεται από την αρχή της χρονιάς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όπως και χθες έτσι και σήμερα θα επιμείνουμε πως κυρίως η τάση των ξένων αγορών είναι αυτή που μπορεί να κρατήσει την αγορά μας σε απόσταση ασφαλείας από την ευρύτερη περιοχή στήριξης των 4.710 μονάδων.

Το ”γύρισμα” που εμφανώς επιχειρήθηκε χθες προς το κλείσιμο σε μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών ομίλων (δηλαδή Eurobank, Πειραιώς), μας δίνει την αίσθηση πως ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι έχουν κάθε λόγο να κρατήσουν του FTSE 20 υψηλότερα των 2.480 μονάδων.

Άλλωστε, στη μετοχή της Eurobank οι συναλλαγές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο για φέτος, συνεπικουρούμενες βεβαίως από τα καλά αποτελέσματα του ομίλου στο α’ τρίμηνο.

Το ενθαρρυντικό, κατά την εκτίμησή μας, συμπέρασμα που προκύπτει από την ενδελεχή ανάγνωση των αποτελεσμάτων Eurobank και Πειραιώς, αφορά στο ”επιτοκιακό περιθώριο” που σε αντίθεση με την Alpha Bank παραμένει ισχυρό.

Αυτό κατά την εκτίμησή μας ενισχύει το ενδεχόμενο διατήρησης ενός υψηλού ρυθμού λειτουργικών εσόδων, καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο.

Γι’ αυτό και εκτιμούμε πως οι χθεσινές τοποθετήσεις από τα χαμηλά ημέρας σε Eurobank και Πειραιώς δεν πραγματοποιήθηκαν τόσο για να ”σωθεί” ο Δείκτης, όσο γιατί κάποιοι προσβλέπουν στη συνέχεια.

Με πιθανό το ενδεχόμενο πως για τον FTSE 20 τα δυσκολότερα, για αυτή τη φάση, δείχνουν να ξεπερνιούνται, θα ανεβάζαμε τον πήχη λίγο υψηλότερα προς τις 2.525-2.530 μονάδες, κάτι που θα οδηγούσε σε προσέγγιση των 4.780-4.800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Άλλωστε, για ομίλους του μεγέθους μιας Marfin, μιας Coca Cola 3E, ή των σχεδιασμών μιας Vivartia, η αγορά φαίνεται να δικαιώνει τους χειρισμούς της διοίκησης.

Αυτό όμως που μας κρατά συγκρατημένα αισιόδοξους, αφορά το ευρύτερο μέρος της αγοράς που από την αρχή του χρόνου δίνει επαρκή δείγματα αξιοπιστίας και καλής χρηματιστηριακής συμπεριφοράς στο ταμπλό.

Από τον ΑΒ Βασιλόπουλο (λίγοι περίμεναν τόσο καλά αποτελέσματα στο τρίμηνο), του Χατζηιωάννου, της Frigoglass, μέχρι την ΕΒΖ, τη ΣΙΔΜΑ (άψογο τρίμηνο με νέα ιστορικά στα 7,34 ευρώ), τον Κλουκίνα-Λάππα, την ΕΛΤΡΑΚ, τα Ελληνικά Καλώδια (ίσως η ελκυστικότερη μετοχή του ομίλου), την Blue Star, την ΑΝΕΚ και αρκετούς ακόμα εκπροσώπους του ευρύτερου μεσαίου χώρου, η αγορά φαίνεται πως και στα δύσκολα δίνει ευκαιρίες.

Και γι’ αυτό παραμένουμε ”εντός παιδιάς”, παρά την επιφυλακτική στάση των ξένων, το ανοικτό τουρκικό μέτωπο, τις εξελίξεις από το σκάνδαλο των ομολόγων και τον συγκριτικά χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v