Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To 1o τρίμηνο ανοίγει την όρεξη

…αλλά η Κίνα παραμονεύει. Τα καλύτερα των αναμενομένων κέρδη της Eurobank και της Marfin Popular Bank (MPB) εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα των θετικών εκπλήξεων διεθνώς. Υπό κανονικές συνθήκες αυτό ανοίγει την όρεξη των επενδυτών, όμως υπάρχουν παγίδες.

To 1o τρίμηνο ανοίγει την όρεξη
Η ανοδική κίνηση μιας αγοράς δεν μπορεί να συντηρηθεί επί μακρόν αν τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων δεν ανεβαίνουν με τους ρυθμούς που έχουν προεξοφλήσει οι συμμετέχοντες ή και με ακόμα ισχυρότερους.

Τα νέα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων των εγχώριων εταιριών ήταν κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά χθες καθώς οι 3 από τις 4 προβεβλημένες εταιρίες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.

Η Eurobank εμφάνισε αύξηση 30% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, με αποτέλεσμα να ανέβουν στα 204 εκατ. ευρώ έναντι 180 εκατ. ευρώ περίπου που υπολόγιζαν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη της Marfin Popular Bank (MPB) αυξήθηκαν κατά 75,4% για να φτάσουν τα 126 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Δεν ήταν οι μοναδικές. Η Frigoglass συνέχισε το σερί των θετικών εκπλήξεων, ανακοινώνοντας κέρδη μετά φόρων ύψους 18,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, έναντι 17 με 17,5 εκατ. ευρώ που περίμεναν οι περισσότεροι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η πλάστιγγα έχει γείρει οριστικά υπέρ των θετικών εκπλήξεων από τη στιγμή που πολλές ακόμη εταιρίες έχουν να ανακοινώσουν κέρδη.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αν γινόταν κατηγοριοποίηση των μέχρι σήμερα γνωστών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου με σημείο αναφοράς τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, να ανακαλύπταμε κάτι άλλο.

Οι θετικές εκπλήξεις είναι μεν περισσότερες από τις αρνητικές, αλλά υπολείπονται των ουδέτερων, δηλαδή εκείνων που είναι ανάλογες με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, έστω και αν αναφέρονται σε σημαντικές αυξήσεις κερδών.

Αν μάλιστα θέλαμε να επιχειρήσουμε συγκρίσεις με τη μητέρα όλων των αγορών, θα διαπιστώναμε ότι υστερούμε στο ισοζύγιο των εκπλήξεων, παρά το γεγονός ότι η Wall Street λειτουργεί σε μια οικονομία που χαρακτηρίζεται από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, έχοντας σαν βαρίδι την αγορά κατοικίας.

Από τις 420 εταιρίες που συμμετέχουν στον δείκτη S&P 500 και είχαν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, οι 277 είχαν παρουσιάσει κέρδη καλύτερα των αναμενομένων, οι 94 χειρότερα και μόλις 49 είχαν βρει τον στόχο με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι το 66% των εταιριών είχαν παρουσιάσει θετικές εκπλήξεις, οι 22,4% αρνητικές και μόλις 11,6% είχαν πετύχει ”διάνα”. Αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να εξηγήσει κανείς το χρηματιστηριακό ράλι στις ΗΠΑ παρά τις ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας.

Όμως, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν θα ήταν σοφό να μη λάβει κάποιος υπόψη του τις πιθανές πηγές κινδύνων και η Κίνα συγκαταλέγεται σε αυτές.

Με τις μηχανές της κινεζικής οικονομίας να δουλεύουν στο φουλ, ο κίνδυνος υπερθέρμανσης είναι πλέον ορατός και η λογική λέει ότι οι κινεζικές αρχές δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Επομένως, οι θετικές εκπλήξεις κερδών ανοίγουν μεν την όρεξη αλλά καλό θα είναι να προσέχει κανείς τι τρώει.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v