Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To μοντέλο της Fed και… η Σοφοκλέους!

Η άνοδος των επιτοκίων του ευρώ σε συνδυασμό με την άνοδο των μετοχών διαφοροποιεί κάπως το τοπίο, φέρνοντας στην επιφάνεια το αποκαλούμενο μοντέλο της Fed. Το τελευταίο δεν μπορεί παρά να αφήσει κάποια στιγμή τα αποτυπώματά του στη Σοφοκλέους.

To μοντέλο της Fed και… η Σοφοκλέους!
Τι σχέση μπορεί να έχει η Σοφοκλέους με ένα μοντέλο το όνομα του οποίου παραπέμπει στη Federal Reserve, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ; Κι όμως έχει. Όμως άλλωστε και άλλες χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο.

Άλλωστε πρόκειται για ένα απλό στη σύλληψή του μοντέλο που βασίζεται στην αντίληψη ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων και των αποδόσεων των μετοχών.

Ο κ. Ed Yardeni ήταν ακόμη στρατηγικός αναλυτής στην Prudential Securities όταν συνέλαβε την ιδέα του μοντέλου της Fed, δηλαδή ενός μοντέλου που κατά τα λεγόμενά του θα χρησιμοποιούσε η Fed για την αξιολόγηση των μετοχών.

Η Fed δεν το υιοθέτησε ποτέ, τουλάχιστον δημοσίως, αν και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο Άλαν Γκρίνσπαν, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, το χρησιμοποιούσε στις αναλύσεις του.

Όμως, το μοντέλο της Fed έγινε πασίγνωστο διεθνώς και διάφορες παραλλαγές του χρησιμοποιούνται σήμερα από τους απλούς ιδιώτες επενδυτές μέχρι τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια για να αξιολογήσουν τις μετοχές σε σχέση με τα ομόλογα και να καταλήξουν σε αποφάσεις κατανομής επενδυτικών κεφαλαίων (asset allocation).

Η αντίληψη είναι ότι οι μετοχές είναι φθηνότερες από τα ομόλογα όταν η απόδοσή τους είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των τελευταίων. Το αντίθετο συμβαίνει όταν η απόδοση των μετοχών υπολείπεται της απόδοσης των ομολόγων.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3,75% τον περασμένο Μάρτιο και στο 4% τον Ιούνιο, όπως άλλωστε φάνηκε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, από 2% μέσα σε 16 μήνες δεν είναι αμελητέα ακόμη και αν το επιτόκιο του ευρώ είχε πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω την απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς της ευρωζώνης που έχει ανέβει στο 4,16%.

Όμως, το μοντέλο της Fed δεν χρησιμοποιεί την απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου αλλά την απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ήταν κοντά στο 4,21% χθες και του ελληνικού κοντά στο 4,44%.

Το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων για το Ρ/Ε του Γενικού Δείκτη με βάση τα κέρδη του προσεχούς 12μηνου δεν διευκολύνει την κατάσταση.

Αν όμως ρίξει κάποιος μια ματιά στο εύρος των εκτιμήσεων για το Ρ/Ε του Γενικού Δείκτη με βάση τις προβλέψεις για τα κέρδη του 2007 διαπιστώνει ότι κυμαίνεται μεταξύ 15 και 17. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις για το Ρ/Ε του 2008 βρίσκονται κοντά στο 13.

Αν λοιπόν συγκριθεί η σημερινή απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου με την αντίστοιχη του Γενικού Δείκτη, χρησιμοποιώντας το προαναφερθέν εύρος τιμών για το Ρ/Ε του 2007, η απόδοση, δηλαδή το αντίστροφο του Ρ/Ε, κυμαίνεται μεταξύ 6,66% και 5,88%.

Η υπεροχή των μετοχών είναι αισθητή σε σχέση με τα ομόλογα ακόμη και μετά την άνοδο των επιτοκίων.

Αν όμως αντί για τα κρατικά ομόλογα χρησιμοποιούνταν εταιρικά ομόλογα ίδιας διάρκειας το χάσμα των αποδόσεων θα έκλεινε αρκετά, ιδίως αν επρόκειτο για εταιρίες χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας που δανείζονται μακροχρόνια με χειρότερους όρους.

Επομένως, το μοντέλο της Fed συνεχίζει να δίνει προβάδισμα στη Σοφοκλέους, όμως τα περιθώρια δεν είναι τόσο μεγάλα όσο στο παρελθόν.

Dr. Money



[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v