Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία ”μετά” τις τράπεζες;

Με τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως λόγω της υποχώρησης της Εθνικής, σε αδύναμη θέση, αλλά τον FTSE 20 να κυμαίνεται εντός του εύρους ασφαλείας των 2.480-2.520 μονάδων, η εβδομάδα προβλέπεται ενδιαφέρουσα. Παραμένει ζωηρό το ενδιαφέρον για μεγάλο μέρος από το ευρύτερο ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στις ξένες αγορές προσβλέπουν όσοι έχουν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες με αγορές τόσο στην υποκείμενη όσο και στην αγορά Παραγώγων.

Με τις λίγο ως πολύ γνωστές αδυναμίες και ενστάσεις για τον τραπεζικό κλάδο, για ένα ικανό κομμάτι της αγοράς επιτυγχάνεται, σε ικανοποιητικό βαθμό, η αυτονόμησή του.

Για τη μετοχή της Εθνικής η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 2,9%, η τρέχουσα ξεκινά από τα 40,20 ευρώ, ενώ ελάχιστη τιμή (προηγούμενης) εβδομάδας ήταν τα 40 ευρώ.

Για τον FTSE 20 έχει διαμορφωθεί ένα μικρό εύρος ”ασφαλείας” και αυτό γιατί η Alpha Bank αντέδρασε προς το τέλος της εβδομάδας στα 22,60 ευρώ (1,35%), κυρίως όμως η Eurobank προς τα 30,74 ευρώ (2,74%).

Σε ένα ευρύ μέρος της αγοράς επιχειρηματικές κινήσεις, συμφωνίες, επαφές βασικών μετόχων, φήμες αλλά και ενεργότερη παρουσία ορισμένων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων συμβάλλουν στη διαμόρφωση θετικής φοράς για σειρά μετοχών.

Από τον ευρύτερο κλάδο των μεταφορών θα πρέπει να σημειωθεί πως Blue Star Ναυτιλιακή (6,4%), Autohellas (3,1%), Άττικα Συμμετοχών (1,72%) παραμένουν σε ανοδική φορά.

Από τον κλάδο των κατασκευών, οι λίγο ως πολύ αναμενόμενες και προεξοφλημένες από τον κλάδο εξελίξεις στην Αττικάτ (δες σχετικό θέμα) δίνουν άλλο αέρα στον κλάδο. Πόσο μάλλον όταν οι εξελίξεις από το μέτωπο ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων εκτιμάται πως μπορεί να διαμορφώνουν βραχυπρόθεσμη τάση. Το συγκεκριμένο αφορά στον όμιλο της Ελληνικής Τεχνοδομικής και στον όμιλο J&P Άβαξ.

Από τον ευρύτερο χώρο της μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης, μετοχές εταιριών με διαμορφωμένη ανοδική φορά (ΑΒ Βασιλόπουλος, ΑΝΕΚ, ΕΒΖ, Κλουκίνας-Λάππας, Παρνασσός Επιχειρήσεις, Χατζηιωάννου και αρκετών ακόμα από αυτή την κατηγορία) κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν να ελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μερίδας της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v