Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές μοιράζουν χρήμα… κυριολεκτικά!

Όχι, δεν μιλάμε για τις αποδόσεις που δίνει η άνοδος των μετοχών. Ο λόγος γίνεται για ένα φαινόμενο που εμμέσως, πλην σαφώς, τροφοδοτεί αυτή την άνοδο.

Οι αγορές μοιράζουν χρήμα… κυριολεκτικά!
Οι περίπου 1.300 ευρωπαϊκές εταιρίες που απαρτίζουν τον χρηματιστηριακό δείκτη MSCI Europe εκτιμάται ότι πλήρωσαν συνολικά 290 δισ. δολάρια σε μερίσματα για τη χρήση του 2006, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Oι ίδιες εταιρίες διένειμαν μερίσματα ύψους 220 δισ. δολαρίων το 2005, πράγμα που σημαίνει ότι πλήρωσαν 32% περισσότερα για μερίσματα το 2006 σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Οι εταιρίες αναμένεται ότι θα διανείμουν στους μετόχους τους μερίσματα αυξημένα κατά 6% για τη φετινή χρήση σε σχέση με την περσινή. Αυτό μεταφράζεται στο ποσό των 307 δισ. δολαρίων.

Εκτός από μερίσματα, οι εταιρίες επέστρεψαν χρήματα στους μετόχους τους μέσω των προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Τα ποσά που δαπάνησαν πέρσι και πρόπερσι οι εταιρίες του MSCI Europe για επαναγορά ιδίων μετοχών μπορεί να ήταν μικρότερα, όμως η αύξησή τους από τη μια χρονιά στην άλλη ήταν πιο εντυπωσιακή.

Από 105 δισ. δολάρια το 2005, οι εταιρίες εκτιμάται ότι διέθεσαν 165 δισ. δολάρια πέρσι. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 59%.

Οι προβλέψεις των αναλυτών της Morgan Stanley (MS) θέλουν τις ίδιες εταιρίες να δαπανούν λιγότερα χρήματα για επαναγορά ιδίων μετοχών το 2007. Το συνολικό ποσό για προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών αναμένεται ότι θα μειωθεί κατά 25% στα 124 δισ. δολάρια φέτος.

Συνολικά, οι εταιρίες του χρηματιστηριακού δείκτη MSCI Europe ξόδεψαν κάπου 455 δισ. δολάρια πέρσι σε μερίσματα και επαναγορά ιδίων μετοχών.

Αν σκεφτεί κανείς ότι η κεφαλαιοποίηση του δείκτη MSCI Europe ήταν 9 τρισ. δολάρια κατά μέσο όρο το 2006, η συνολική απόδοση των επενδυτών ξεπέρασε το 5%. Πρόκειται για την υψηλότερη απόδοση των τελευταίων 35 χρόνων.

Δεν θα ήταν υπερβολή να σημειώσει κανείς ότι αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που οι ευρωπαϊκές αγορές τα πήγαν πολύ καλά πέρσι.

Αν οι εκτιμήσεις της MS είναι σωστές τότε οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα διανείμουν 431 δισ. δολάρια σε μερίσματα και προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών το 2007. Όμως, η μέση κεφαλαιοποίηση του MSCI Europe βρίσκεται ήδη 20% και πλέον πιο πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη του 2006.

Αν μάλιστα η άνοδος του MSCI Europe συνεχιστεί, η μέση φετινή κεφαλαιοποίηση θα είναι ακόμη πιο πάνω από την περσινή οπότε η απόδοση θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο.

Αυτό σημαίνει ότι η συνολική απόδοση (μερισματική + προγράμματα επαναγοράς) θα πέσει κάτω από το 4% το 2007 αλλά θα παραμείνει σε υψηλά σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα.



Ανεξάρτητα από τις επιδόσεις του δείκτη MSCI Europe που κερδίζει 13,8% κατά μέσο όρο από το 1997 μέχρι τα τέλη του 2006, οι ευρωπαϊκές μετοχές που πρόσφεραν τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις, άνω του 3,7%, αυτή την περίοδο είδαν τις τιμές τους να αυξάνονται κατά μέσο όρο 28% ετησίως, ξεπερνώντας σε απόδοση την αγορά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Για τις εταιρίες που κατόρθωσαν να αυξάνουν τα μερίσματά τους κάθε χρόνο, η σχετικά υψηλή ή χαμηλή αποτίμησή τους δεν έπαιξε ρόλο.

Μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 17% πέτυχαν οι εταιρίες που δαπάνησαν τα περισσότερα ως ποσοστό της κεφαλαιοποίησής τους για επαναγορά ιδίων μετοχών.

Αν μάλιστα ήταν φθηνές ακόμη καλύτερα, σύμφωνα με τους αναλυτές της MS.

Oι δύο κατηγορίες εταιριών έρχονται ”ίσα βάρκα ίσα νερά” σε απόδοση μετοχής αν η χρονική περίοδος ξεκινά το 2000 και καταλήγει στα τέλη του 2007.

Τα συμπεράσματα είναι απλά.

Τα μερίσματα και τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών στηρίζουν, αν και λιγότερο από πέρσι, τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Ένας καλός τρόπος για να ανακαλύψει κανείς τις μετοχές που κερδίζουν είναι να αναζητήσει εκείνες που συνδυάζουν την υψηλή μερισματική απόδοση με την ελκυστική αποτίμηση.

Kάτι τέτοιες εταιρίες υπάρχουν και στην Ελλάδα.

Dr. Money

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v