Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση που δεν... φοβίζει τους μικρούς

Ό,τι δεν ανεβαίνει κατεβαίνει και αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο για την υψηλή κεφαλαιοποίηση (φωτεινή εξαίρεση η Alpha Bank), σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση που διεξήχθη εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος. Σαφώς καλύτερη η εικόνα του Small Cap 80, ο οποίος, αν δεν υπάρξει εντυπωσιακή αλλαγή της τάσης, δείχνει ότι κινείται ”καβάλα στο ανοδικό κύμα” που για πολλούς τώρα αρχίζει.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ό,τι δεν ανεβαίνει κατεβαίνει και αυτό επιβεβαιώθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο για την υψηλή κεφαλαιοποίηση (φωτεινή εξαίρεση η Alpha Bank), σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση που διεξήχθη εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος.

Όμως παρά τα πτωτικά της χαρακτηριστικά η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μάλλον δεν προκάλεσε ανησυχίες και αυτό επιβεβαιώνεται από το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στα υψηλά ημέρας και την αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να βρίσκεται στην καλύτερη τελική αναλογία (στην αρχή της συνεδρίασης οι τίτλοι με θετικό πρόσημο δεν ξεπερνούσαν τα δάχτυλα του ενός χεριού).

Παρά ταύτα η εβδομάδα που μόλις έληξε μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τον Γενικό Δείκτη, καθώς του αφαίρεσε ποσοστό 1,12% και του περιόρισε τα κέρδη από την αρχή του χρόνου στο 7,91%.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το γεγονός ότι έχασε και την στήριξη των 2522 μονάδων μόνο θετικά δεν μπορεί να εκληφθεί και αν υποχωρήσει χαμηλότερα από την ζώνη 2494-91 δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την στήριξη στις 2466 μονάδες.

Οι αντιστάσεις στις 2522 και 2540-50 μονάδες.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα του FTSES που έκλεισε με κέρδη 1,22% και αν δεν υπάρξει εντυπωσιακή αλλαγή της τάσης δείχνει ότι κινείται ”καβάλα στο ανοδικό κύμα” που για πολλούς τώρα αρχίζει τουλάχιστον για εταιρείες που συνεχίζουν να διατηρούν ελκυστικά θεμελιώδη (!).

Από τους τίτλους του FTSE με κέρδος τις εντυπώσεις η μετοχή της Alpha Bank (τοποθετήσεις από όσους προσδοκούν σχετική ανοδική αντίδραση λόγω υπερπίεσης του τίτλου, αλλά και από άλλους που δεν αποκλείουν μέχρι και σημαντικές εξελίξεις), αξιοσημείωτα κέρδη για Intralot, Motor Oil, θετικό πρόσημο για Κύπρου και Πειραιώς και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής, Ελ. Τεχνοδομικής και Folli Follie.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Βιοχάλκο και Cosmote, αξιοσημείωτες απώλειες για Ελ. Πετρέλαια, ΔΕΗ, Τιτάνα, Εθνική (με συνεχώς επιδεινούμενη τεχνικά εικόνα), Coca-Cola και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΟΠΠΑ, ΟΤΕ, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αναμετρήθηκε πολλές φορές με το ψυχολογικό όριο των 4700 μονάδων ή και λίγο χαμηλότερα (χαμηλό ημέρας 4698,68), για να αντιδράσει και να κλείσει στις 4741,57 μονάδες με απώλειες 0,54%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε στα 553 εκατ. από τα οποία τα 231,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (λόγω του placement της Σιδενόρ στα 15,95 ευρώ).

Λαμβανομένων των ”δυσκολιών” της συνεδρίασης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 114 ανοδικές μετοχές έναντι 143 πτωτικών και μάλιστα 10 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6-18,59%.

Από τις επιμέρους μετοχές με απώλειες οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο (οι μεγαλύτερες για την Σιδενόρ, καθώς το placement έγινε σχετικά χαμηλότερα της τρέχουσας τιμής), ενώ σε αρνητικό πρόσημο και η ΕΧΑΕ αλλά με απώλειες σαφώς μικρότερες του αποκοπέντος μερίσματος.

Αντίθετα στις πρώτες θέσεις των θετικών πρωταγωνιστών η MLS μετά την εκ νέου μεταφορά της από την επιτήρηση στην μεσαία – μικρότερη κεφαλαιοποίηση, συνέχισαν την σχεδόν παράλληλη ανοδική τους πορεία Παρνασσός και Άττικατ, μία ακόμα θετική συνεδρίαση για Χατζηιωάννου, Μαθιό, Τζιρακιάν, Κρέκα, Κυλ. Σαραντόπουλου, σχετικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για Olympic Catering, συνεχίστηκε η κινητικότητα σε Δούρο, Eurobrokers, Άλφα Γκρίσιν, Autohellas, διέλυσε κάθε τεχνική αντίσταση η Unibrain.

Με ανοδικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης το Νεώριο Σύρου, σημαντικά κέρδη λίγο πριν λήξει η Α.Μ.Κ. στην ΑΝΕΚ, ενώ ίσως πλησιάζει το τέλος της συσσώρευσης για την Cyclon.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.741,57 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες -1,12%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,18%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,39% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 4,49%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (2,56%), της Τεχνολογίας (2,04%) και της Υγείας (1,10%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-4,31%), των Τροφίμων και Ποτών (-3,50%), του Πετρελαίου και Αερίου (-1,87%) και των Ταξιδιών και Αναψυχής (-1,05%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: MLS Πληροφορική (48,10%), Χατζηιωάννου (40,49%), Εμπορικός Δεσμός (36,67%), Marfin Financial Group (32,50%), Παρνασσός (25,23%), Δούρος (25,22%), Μαθιός Πυρίμαχα (24,62%), Τζιρακιάν Προφίλ (22,58%), ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (20,69%) και ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (20,55%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ζάμπα (-13,51%), Βαρβέρης – Moda Bagno (-10,00%), Νίκας (-8,55%), Καρέλια (-8,54%), Πήγασος Εκδοτική (-7,84%), Rainbow (-7,59%), Σωληνουργεία Κορίνθου (-6,54%), Μπάμπης Βωβός (-6,44%), Τασόγλου (-6,38%) και Κλωνατέξ (-5,71%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v