Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ”μικρομεσαίοι” και πάλι στο προσκήνιο

H πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γ.Δ. για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα δεν στέκεται εμπόδιο στη ”μόχλευση” ενός μεγάλου μέρους του ταμπλό, ενώ από πλευράς απόδοσης και με βάση την τεχνική προσέγγιση ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν μετοχές εταιριών από τον ευρύτερο ”μικρομεσαίο” χώρο. Ελεγχόμενη δείχνει η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο.Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Μετά το κλείσιμο και αυτής της εβδομάδας παραμένουμε θετικοί για εκείνο το κομμάτι της αγοράς που από την αρχή της χρονιάς υπεραποδίδει με σταθερό ρυθμό. Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να διαμορφώθηκε εχθές στις 4.741 μονάδες (από τις 4.795 στις 4/5), ωστόσο η πλαγιοκαθοδική αυτή κίνηση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα δεν στέκεται εμπόδιο στη ”μόχλευση” ενός μεγάλου μέρους του ταμπλό.

Είναι εμφανές πως ο τραπεζικός κλάδος επηρεάζεται από λίγο ως πολύ γνωστές αιτίες και λόγους, αναδεικνύεται σε ”βαρίδι” για τον ASE 20, ωστόσο η κατάσταση δείχνει ελεγχόμενη.

Η μετοχή της Εθνικής μπορεί να υποχωρεί προς τα 40 ευρώ, ωστόσο η πλειονότητα των μεσοπρόθεσμων επενδυτών αναζητεί εκείνα τα επίπεδα τιμών που θεωρεί ελκυστικά για να επανατοποθετηθεί.

Είναι προφανές πως οι όποιες επιφυλάξεις μπορεί να εγείρονται αυτήν την περίοδο για την Εθνική, αφορούν στην βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής στο ταμπλό και όχι κάτι συστημικό.

Ωστόσο, και σε αυτήν την περίοδο, μάλλον… μίζερη για τον κλάδο, διαπιστώνεται πως και η Eurobank αντιδρά υπεραποδίδοντας μάλιστα με θεαματική αύξηση συναλλαγών – τοποθετήσεων και η Alpha Bank αντιδρά από την περιοχή κρίσιμης στήριξης (όπως συνέβη εχθές) και σε Πειραιώς, Marfin, Κύπρου παραμένει ενεργό το ενδιαφέρον.

Για τις πιέσεις που δέχονται στις τελευταίες συνεδριάσεις μετοχές τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, η ευθύνη θα πρέπει να αποδοθεί σε ανάλογη τάση που ”ταλαιπωρεί” μετοχές ομίλων του κλάδου αυτήν την περίοδο.

Στο πιο ”ζωηρό” κομμάτι της αγοράς, όπως αυτό εκφράζεται από τον Mid 40, SC 80 αλλά και ένα μέρος της περιφέρειας, η σύγκρισή τους με τον ASE 20 εξηγεί γιατί επιμένουν ορισμένοι εγχώριοι επενδυτικοί κύκλοι σε αυτήν την κατηγορία.

Θα λέγαμε πως τελευταία είναι διακριτή η στροφή ορισμένων ξένων προς μετοχές εταιριών του μεσαίου χώρου, όπως τουλάχιστον κάτι τέτοιο φαίνεται από τις κινήσεις τους σε Σιδενόρ, Σελόντα, Frigoglass, Φουρλής, Κλουκίνας – Λάππας, Μηχανική και ορισμένες ακόμη εισηγμένες.

Από πλευράς απόδοσης και με βάση την τεχνική προσέγγιση θα επιμείνουνε και για την επόμενη εβδομάδα σε μετοχές εταιριών από τον ευρύτερο ”μεσαίομικρό” χώρο.

Μ. Γελ.

-----------

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης απέφυγε τα χειρότερα καθώς ένα κλείσιμο κάτω από τις 4.710 μονάδες θα επιβάρυνε σημαντικά την τεχνική εικόνα ανοίγοντας το δρόμο για τις 4.577 μονάδες όπου θα έκλεινε εκκρεμότητες ανοδικών χασμάτων από την πρόσφατη κίνηση των χαμηλών του περασμένου Μαρτίου επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε συσσώρευση και ενδεχομένως σε στάση αναμονής καθώς τα νέα είναι μεν θετικά για τις μετοχικές αξίες (αποτελέσματα, διεθνής τάση) δεν υπάρχουν όμως επαρκείς ροές που θα μπορούσαν να στηρίξουν μαζικά μια ανοδική κίνηση.

Οι ταλαντωτές είναι αποφορτισμένοι και κινούνται κάτω από τις ουδέτερες ζώνες τιμών ενώ οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι παίζουν με τα νεύρα όσων ακολουθούν πιστά τα σήματα αγοράς πώλησης έχοντας αλλάξει άποψη τέσσερις φορές στις επτά τελευταίες συνεδριάσεις, επισημαίνει ο Μ. Χατζηδάκης.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.741,57 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες -1,12%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,18%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,39% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 4,49%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (2,56%), της Τεχνολογίας (2,04%) και της Υγείας (1,10%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-4,31%), των Τροφίμων και Ποτών (-3,50%), του Πετρελαίου και Αερίου (-1,87%) και των Ταξιδιών και Αναψυχής (-1,05%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: MLS Πληροφορική (48,10%), Χατζηιωάννου (40,49%), Εμπορικός Δεσμός (36,67%), Marfin Financial Group (32,50%), Παρνασσός (25,23%), Δούρος (25,22%), Μαθιός Πυρίμαχα (24,62%), Τζιρακιάν Προφίλ (22,58%), ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (20,69%) και ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (20,55%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ζάμπα (-13,51%), Βαρβέρης – Moda Bagno (-10,00%), Νίκας (-8,55%), Καρέλια (-8,54%), Πήγασος Εκδοτική (-7,84%), Rainbow (-7,59%), Σωληνουργεία Κορίνθου (-6,54%), Μπάμπης Βωβός (-6,44%), Τασόγλου (-6,38%) και Κλωνατέξ (-5,71%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v