Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακρόπολις: Μετά τον Καραμανλή εγκαλεί και την ΕΚ

Ως ”αναρμόδια για την παρακολούθηση της δευτερογενούς αγοράς οµολόγων” χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με νέα ανακοίνωσή τους οι βασικοί μέτοχοι της Ακρόπολις, στην οποία επιχειρούν να σχολιάσουν την πρόσφατη ανακοίνωση της Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Ακρόπολις: Μετά τον Καραμανλή εγκαλεί και την ΕΚ
Ως ”αναρμόδια για την παρακολούθηση της δευτερογενούς αγοράς οµολόγων” χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με νέα ανακοίνωσή τους οι βασικοί μέτοχοι της Ακρόπολις, στην οποία επιχειρούν να σχολιάσουν την πρόσφατη ανακοίνωση της Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Και στην περίπτωση αυτή εντύπωση προκαλεί το ύφος γραφής της ανακοίνωσης (παρόμοιο με την επιστολή προς τον κ. Καραμανλή, το οποίο χαρακτηρίστηκε ”θρασύτατο”), τονίζοντας πως ”θεωρήσαµε αναγκαίες τις παραπάνω επισηµάνσεις στα πλαίσια της υπερασπίσεώς µας”.

Εξάλλου, την πλήρη αντίθεσή τους με τα όσα αναγράφονται στην επιστολή των βασικών μετόχων της χρηματιστηριακής Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ εκφράζουν δύο μέτοχοι με ποσοστά μειοψηφίας στη χρηματιστηριακή, καλώντας τους βασικούς μετόχους να υπογράφουν στο μέλλον τις ανακοινώσεις τους.

Σημειώνεται επίσης πως ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ακρόπολις, κ. Πρινιωτάκης, διαψεύδει χθεσινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση προκειμένου να τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που του απευθύνονται.

Ειδικότερα, ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

”Αναφερόµενοι στην από 11/5/2007 ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) επισηµαίνουµε τα εξής, ακολουθώντας την ίδια αριθµητική σειρά:

ΠΡΩΤΟΝ: Όπως είναι γνωστό, η Ε.Κ. δεν είναι η αρµόδια αρχή για την παρακολούθηση της δευτερογενούς αγοράς οµολόγων. Το έργο αυτό ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤΕ).

∆ΕΥΤΕΡΟΝ: Όλες οι συναλλαγές οµολόγων που έγιναν από την ”ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” διεκπεραιώθηκαν από την ΤΕ η οποία ενεργεί ως θεµατοφύλακας των Ταµείων. Θα πρέπει δε να επισηµανθεί ότι κατά τη χρονική περίοδο 2002 – Μάιος 2004, λειτουργούσε στην ΤΕ η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της ∆ιαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταµείων, η οποία ουδέν µεµπτό είχε διαπιστώσει στις συναλλαγές της ”ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”.

ΤΡΙΤΟΝ: Είναι γνωστό ότι η Ηλεκτρονική ∆ευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) και η εξωχρηµατιστηριακή αγορά οµολόγων αποτελούν διαφορετικές αγορές µε διαφορετικές διαδικασίες, οι δε τιµές που διαµορφώνονται σ΄ αυτές δεν συµπίπτουν πάντοτε. Η διάσπαση της αγοράς οµολόγων σε Η∆ΑΤ, σε χρηµατιστηριακή αγορά (OASIS) και εξωχρηµατιστηριακή αγορά, τυγχάνει της αποδοχής των αρµοδίων αρχών, οι δε τιµές που διαµορφώνονται στην εξωχρηµατιστηριακή αγορά αποτυπώνονται στο ∆ελτίο της εταιρίας REUTER.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Ο ισχυρισµός της ”ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” όσον αφορά στον αριθµό των συναλλαγών κατά την περίοδο 2002-2005 ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα, δεδοµένου ότι η ”ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” πραγµατοποίησε 11 ηµερήσιες συναλλαγές µε 5 Ταµεία. Ο ορθός συνεπώς προσδιορισµός του αριθµού των συναλλαγών δεν προσδιορίζεται από τον αριθµό των οµολόγων της κάθε συναλλαγής, αλλά από την ηµερήσια συναλλαγή που πραγµατοποιήθηκε ασχέτως αριθµού οµολόγων.

ΠΕΜΠΤΟΝ έως ΟΓ∆ΟΟ: Φαίνεται ότι η Ε.Κ. αποδέχεται ως ακριβείς τους ισχυρισµούς της ”ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” όσον αφορά στα υπόλοιπα 4 σηµεία που είχαν αναφερθεί στη σχετική ανακοίνωσή της.

Θεωρήσαµε αναγκαίες τις παραπάνω επισηµάνσεις στα πλαίσια της υπερασπίσεώς µας”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v