Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Small is beautiful”

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κάλυψε όλα τα γούστα της συντριπτικής πλειονότητας των εμπλεκομένων, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνει θετικό κλίμα και διαθέσεις και την μικρή να χαρίζει συγκινήσεις και υπαραποδόσεις, δικαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση ”Small is beautiful”.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κάλυψε όλα τα γούστα της συντριπτικής πλειονότητας των εμπλεκομένων, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνει θετικό κλίμα και διαθέσεις και την μικρή να χαρίζει συγκινήσεις και υπαραποδόσεις, δικαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση ”Small is beautiful”.

Είναι γεγονός ότι σημαντικό μέρος της ανακυκλούμενης ρευστότητας έχει αρχίσει να ”βλέπει” χαμηλότερα, κάτι που δείχνει να ευνοεί την ”επέλαση των ελαφρών ταξιαρχιών”, όμως πριν ο ενθουσιασμός πάρει μεγαλύτερη έκταση ίσως χρειάζεται κάποια μεγαλύτερη προσοχή στα θεμελιώδη των εταιρειών, καθώς ασφαλώς αρκετές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης αξίζουν ”καλύτερης μεταχείρισης”, αλλά όχι όλες.

Πάντως αν δεν υπάρξουν ”εισαγόμενες” αρνητικές εκπλήξεις η κινητικότητα στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό αναμένεται να συνεχιστεί, ακόμα και με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές και αυτό ίσως είναι ιδιαίτερα θετικό, καθώς κάτι τέτοιο θα δίνει ίσα δικαιώματα εισόδου και εξόδου στους εμπλεκόμενους.

Τεχνικά η εικόνα έδωσε περαιτέρω θετικά και όσον αφορά τον FTSE αυτά θα πολλαπλασιαστούν σε περίπτωση που ο εν λόγω δείκτης κατορθώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2575 μονάδων, κάτι που τεχνικά ανοίγει τον δρόμο για minimum κίνηση στις 2616 μονάδες.

Ανοδική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων και μάλιστα με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, όπου τα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσαν κέρδη σαφώς μεγαλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μειώνοντας σημαντικά τις υποτιμήσεις.

Από τους τίτλους του FTSE, η Coca-Cola έδειξε ότι ”πάει με όλα” και έκλεψε την παράσταση ακουμπώντας τα ιστορικά της υψηλά, ενώ νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο που συνδυάστηκε με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων σημείωσε και η μετοχή της Τρ. Κύπρου.

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Αγροτική και Εθνική, αξιοσημείωτα κέρδη για Intralot, Cosmote, Eurobank, θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελ. Τεχνοδομική και αμετάβλητος ο τίτλος της Folli Follie.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για τον Τιτάνα λόγω αποκοπής μερίσματος ύψους 0,75 ευρώ, αξιοσημείωτες απώλειες για την Εμπορική και αρνητική μεταβολή για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια και Motor oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4797,93 μονάδες με κέρδη 1,13%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 318 εκατ. από τα οποία τα 38,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 187 ανοδικές μετοχές έναντι 69 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6% έως 19,42%.

Στα επιμέρους, η είδηση απόκτησης του 21,4% της Άττικατ από τον όμιλο ΓΕΚ – Τέρνα έφε στην πρώτη θέση των κερδισμένων τον Παρνασσό, ακολουθούμενο από τον Ατέρμωνα που ανακοίνωσε την πώληση του 75% της θυγατρικής ”Δόμηση Υπαίθριες Διαφημίσεις Α.Ε.” σε Ελβετικό όμιλο.

Εντυπωσιακή ”αφύπνιση” του Ακρίτα, η ανακοίνωση για μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος από στρατηγικούς επενδυτές έως 22/6 (για το project της βιοαιθανόλης) έστειλε ακόμα ψηλότερα την ΕΒΖ, ενώ τουλάχιστον εντυπωσιακή κρίνεται η εικόνα της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Συνέχισαν ψηλότερα Κρέκα, Έδραση, Βογιατζόγλου, Δούρος, Παϊρης, κινητικότητα σε Revoil, Μπενρουμπή, Axon, Ηλακτρονική Αθ. και τοποθετήσεις από όσους προσδοκούν ικανοποιητικά αποτελέσματα στο α΄ τρίμηνο και περίπου εντυπωσιακά για την τρέχουσα χρήση στην Yalco.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v