Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ”φθηνές μετοχές” έχουν την τιμητική τους

Προς τα 42,9 ευρώ αντιδρά και πάλι θετικά η μετοχή της Εθνικής, ενώ περίπου 3% κερδίζει η Αγροτική που ξεπερνά και πάλι τα 4 ευρώ. Στην περιοχή των 4.855 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον FTSE 20 πάνω από τις 2.600 μονάδες και για πλειάδα μετοχών του ενός ή δύο ευρώ να υπεραποδίδει έως και το 14%.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η υπεραπόδοση της Αγροτικής και η επαναφορά της Εθνικής προς τα 42,82 ευρώ είναι τα δυο κυριότερα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν την τελευταία μισή ώρα, τη συνεδρίαση.

Με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά μεν τα 200 εκατ. ευρώ, αλλά περίπου 37 εκατ. ευρώ να αφορούν σε προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα, ο τζίρος θεωρείται μάλλον μέτριος.

Ο Γενικός Δείκτης κυμαίνονταν στην περιοχή των 4.855 μονάδων, οριακά θετικός, με τον FTSE 20 λίγο πιο πάνω από τις 2.600 μονάδες και τον FTSES 80 να κερδίζει 0,3%.

Για την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου καταγράφονταν ακόμα μια κορυφή στα 13 ευρώ (4,4%), ο ΟΤΕ αντιδρούσε προς τα 21,90 ευρώ η δε Cosmote υποχωρούσε προς τα 22,50 ευρώ.

Για περίπου 130 μετοχές η τιμή διαμορφώνονταν θετική, για 110 αρνητική, με ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό να υπεραποδίδει μεν, με χαμηλότερη όμως συναλλακτικότητα (σε τεμάχια).

Είναι ενδεικτικό πως στις μετοχές των Vivere, Πλιάς και Μοχλός, η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τις 30.000 ευρώ.

Η απόδοση των αναφερόμενων μετοχών κυμαίνονταν μεταξύ 14 και 11%.

Υπεραπόδοση σημειώνονταν όμως και για την μετοχή της Kego, κατά 8,5% στα 3,34 ευρώ, του Νεώριου Συμμετοχών στα 2,48 ευρώ, της ΓΕΒΚΑ οριακά στο 1 ευρώ.

Γενικότερα θα έλεγε κάποιος πως ”μοχλεύονταν” μετοχές του ενός ή δύο ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως από τις πρώτες δέκα σε απόδοση μετοχές, μόνο των τριών η απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή ξεπερνούσε τα 2 ευρώ.

Όμως και για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς (Μαρακ, ΝΕΛ, Interfish, Maxim, Elton, Ατέρμων, Findexport, Dionic, Γαλαξίδι, Επίλεκτος, κ.α.), η τρέχουσα τιμή κυμαίνονταν γύρο στο 1-1,5 ευρώ.

Πέραν αυτών όμως των περιπτώσεων θα πρέπει να αναφερθεί η Ηλεκτρονική Αθηνών, απόλυτα δικαιολογημένη και ορθολογικά αποτιμώμενη στο ταμπλό, η εντυπωσιακή Αλφα Γκρίσιν στα 4,32 ευρώ, η Rilken στα 6,22 ευρώ, τα Σελόντα στα 4,16 ευρώ, ο Μπήτρος στα 3,66 ευρώ, η Singular Logic στα 3,60 ευρώ.

Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις (η ΕΥΑΘ είναι ενδεικτική όπως και η Betanet), η αποτίμηση δικαιολογεί την χρηματιστηριακή υπεραπόδοση.

Εν τω μεταξύ, σε νέο ιστορικό ψηλό βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το γενικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 2% στις 4654.9 μονάδες, ωθούμενος από τους τραπεζικούς τίτλους.

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου αναρριχήθηκε σε υψηλά επταετίας, φθάνοντας τα 12.72 ευρώ με άνοδο 3.1% μετά από έκθεση της JP Morgan που ανεβάζει την τιμή στόχο στα 18 ευρώ και κέρδη 1,2% για τη Marfin Popular Bank στα 8,68 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v