Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα Hedge Funds ”ξέχασαν” το σορτάρισμα!

Η παρατεταμένη άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών έχει ωθήσει ακόμη και τους πιο σοφιστικέ επενδυτές, όπως τα Hedge Funds, να μην κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα, δηλαδή το σορτάρισμα. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για τις μετοχές σε αυτή τη φάση.

Τα Hedge Funds ”ξέχασαν” το σορτάρισμα!
Το όνομά τους παραπέμπει σε αντιστάθμιση κινδύνου (hedging), κάτι που στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι άμεσα συνυφασμένο με το σορτάρισμα των μετοχών.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η στρατηγική των περισσότερων Hedge Funds υπακούει στη λογική της αντιστάθμισης κινδύνου.

Από την άλλη πλευρά, το σορτάρισμα είναι αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής αρκετών εξ αυτών που έχουν πάντοτε ως στόχο την υψηλότερη απόλυτη απόδοση.

Καμία όμως στρατηγική δεν έχει αποδειχτεί πιο καταστρεπτική για τους μετόχους των Hedge Funds τα τελευταία χρόνια από εκείνη που πρεσβεύει το σορτάρισμα των μετοχών με την προσδοκία της αγοράς τους σε χαμηλότερη τιμή για να βγάλουν κέρδος.



Το χρηματιστηριακό ράλι που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003 έχει κυριολεκτικά σμπαραλιάσει τα Hedge Funds που χρησιμοποιούν τη στρατηγική του short-selling καθώς εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις.

Φαίνεται όμως ότι αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει κι άλλα Hedge Funds που χρησιμοποιούν διαφορετικές επενδυτικές στρατηγικές.

Πουθενά αλλού δεν έχει γίνει αυτό πιο ορατό από τις ευρωπαϊκές αγορές όπου κυριαρχούν τα Hedge Funds τα οποία χρησιμοποιούν την αποκαλούμενη long-short στρατηγική.

Θεωρητικά πρόκειται για μια στρατηγική που είναι ουδέτερη ως προς την αγορά, π.χ. οι αγορές μετοχών αντισταθμίζονται από το ισόρροπο σορτάρισμα κάποιων άλλων. Χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλό βαθμό μεταβλητότητας και στηρίζεται στην καλή επιλογή μετοχών που θα κάνουν τη διαφορά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο βαθμός συσχέτισης μεταξύ των αποδόσεων των ευρωπαϊκών Hedge Funds που χρησιμοποιούν τη στρατηγική long-short και του δείκτη DJ Stoxx 600 των 600 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ήταν πολύ μικρός κατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής βαρυχειμωνιάς στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε.

Τα Hedge Funds κατέγραψαν πολύ καλύτερες αποδόσεις από τον δείκτη DJ Stoxx 600 εκείνη την περίοδο, γιατί έκαναν ευρεία χρήση του σορταρίσματος σε μια εποχή όπου οι μετοχές έπεφταν.

Οι υψηλές αποδόσεις τα βοήθησαν να προσελκύσουν φρέσκα κεφάλαια και να γίνουν από τους σημαντικότερους παράγοντες καθορισμού της τάσης των ευρωπαϊκών μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, τα επόμενα χρόνια.

Όμως, η μεγαλύτερη κατηγορία Hedge Funds της Γηραιάς Ηπείρου φαίνεται ότι ”ξέχασε” μαζί με τη χρηματιστηριακή πτώση και το σορτάρισμα, συμβάλλοντας στο χρηματιστηριακό ράλι που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που ο βαθμός συσχέτισης των αποδόσεων των long-short Hedge Funds και των πανευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών είναι πλέον αρκετά υψηλός.

Όμως, η λογική λέει και η πρόσφατη ιστορία (π.χ. Μάιος 2006, Φεβρουάριος 2007) διδάσκει ότι αν κάτι στραβώσει στις αγορές, οι πρώτοι που θα θυμηθούν το σορτάρισμα θα είναι οι διαχειριστές των συγκεκριμένων Hedge Funds.

Αυτό δεν είναι καλό για τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Σοφοκλέους, γιατί η βιαιότητα της πτώσης όταν έρθει η ώρα θα είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι θα ήταν αν οι διαχειριστές των long-short Hedge Funds ακολουθούσαν τις βασικές αρχές της στρατηγικής τους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v