Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυροδότηση ”από έξω” αναμένει η Σοφοκλέους

Η συντήρηση ενός ήπιου κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια θα... βόλευε αρκετούς από αυτούς που κινούνται βραχυπρόθεσμα στη Σοφοκλέους. Ενδιαφέρον για Εθνική, Eurobank, πιθανές οι εξελίξεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και των κατασκευών, ενώ το ενδιαφέρον των παικτών παραμένει επικεντρωμένο σε μετοχές εταιριών από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ήπια διαμορφώνονταν πριν από περίπου μισή ώρα οι βασικοί δείκτες Συμβολαίων σε κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με οριακό ”άνοιγμα” για τον Dax στη Φρανκφούρτη.

Στην περίπτωση που η πορεία των ξένων αγορών συνεχίσει να κινείται στον ρυθμό των τελευταίων συνεδριάσεων, ανάλογη τάση και διαμόρφωση κλίματος θα πρέπει να αναμένεται και για τη Σοφοκλέους.

Το γεγονός και μόνο πως στο Χ.Α. βασικοί δείκτες συντηρούνται σε υψηλά επταετίας, χωρίς να έχει υπάρξει η μεγάλη είδηση για παράδειγμα από τις τράπεζες που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, αποτελεί από μόνο του νίκη του ”συστήματος”.

Ωστόσο, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν κάποιες πρώτες τοποθετήσεις στη μετοχή της Εθνικής, προφανώς στη λογική της προεξόφλησης των αποτελεσμάτων τριμήνου, με τους αγοραστές να φτάνουν την Παρασκευή ξεκάθαρα υψηλότερα των 43 ευρώ.

Από τεχνικής πλευράς, η τάση για τη μετοχή της Εθνικής αποτελεί μια ενθαρρυντική ένδειξη για την πορεία του FTSE 20. Επιπρόσθετα, ενδιαφέρον, από τεχνικής πλευράς, παρουσιάζει πλέον και η μετοχή της Eurobank, όπου επίσης τοποθετήθηκαν κεφάλαια συγκεκριμένων ξένων διαχειριστών.

Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών η μόνη ουσιαστική κίνηση είναι αυτή που αφορά στον Αιγύπτιο επιχειρηματία Σαουίρις, καθώς οι ενέργειές του για την Tellas θα μπορούσαν να απασχολούν και ένα ακόμα τμήμα του κλάδου. Στο σχετικό θέμα αναφέρονται περισσότερα.

Από τον κατασκευαστικό κλάδο, που ”επανακάμπτει” στις επενδυτικές προτιμήσεις ξένων και Ελλήνων διαχειριστών, η αγορά επιχειρεί να ανιχνεύσει την όποια πιθανή επόμενη στρατηγικής σημασίας κίνηση.

Πέρα από τα νέα συμβόλαια που εξασφαλίζει ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (δες σχετικό θέμα), αρκετοί ”παίκτες” είναι αυτοί που επιχειρούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις μετά τη συμφωνία του ομίλου ΓΕΚ με την ΑΤΤΙΚΑΤ.

Από το ευρύτερο κομμάτι της αγοράς, ενδιαφέρον παρουσιάζουν καταρχήν μετοχές εταιριών που ευνοούνται από την ανακοίνωση βελτιωμένων οικονομικών αποτελεσμάτων και από επιχειρηματικές κινήσεις, συμφωνίες.

Σε αυτή την κατηγορία μετοχών, άμεση προτεραιότητα δίνεται σε τίτλους του FTSES 80 (που από την αρχή της χρονιάς υπεραποδίδει έναντι των άλλων δύο FTSE) και δευτερευόντως του FTSEM 40 ή της περιφέρειας.

Θα λέγαμε επίσης πως από τεχνικής πλευράς ο FTSE 20 ”χρωστά” μια κίνηση, μένει όμως να βρεθεί η μετοχή-κλειδί που θα μπορούσε να ”τραβήξει” υψηλότερα τον συγκεκριμένο δείκτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v