Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αποδόσεις δείχνουν... ταμείο

Δεν έχουν βγει δα και λίγες υπεραξίες μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πιο σώφρονες προνοούν να κατοχυρώσουν μέρος της κερδοφόρας θέσης τους, καθώς και στα ξένα χρηματιστήρια ”ψάχνονται” για αφορμή διαμόρφωσης εκ νέου ελκυστικότερων αποτιμήσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε ιστορικά υψηλά, σε ”κορυφές” επταετίας, σε νέα μέγιστα οδηγούνται βασικοί δείκτες και μετοχές στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές. Μια μικρή διάθεση για κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων ”ανιχνεύεται” τις τελευταίες μία-δύο συνεδριάσεις, με ορισμένους να αναζητούν την αφορμή για την ανάσχεση της ανοδικής φοράς.

Στη Σοφοκλέους μέσα σε πέντε συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 2,5%, ο 20άρης 4,1%, ο FTSEM 40 0,9% και ο FTSES 80 5,5%.

Επίσης, από τη συνεδρίαση της 9ης/5 μέχρι και χθες για πλειάδα μετοχών η απόδοση ξεπερνά το 10%, φθάνοντας στην περίπτωση της Plias το 57,5%.

Αποδόσεις μεγαλύτερες του 18,5% έχουν βγει την ίδια περίοδο σε ΓΕΒΚΑ, Κρέκα, Άλφα Γκρίσιν, Ευρωσυμμετοχές, Αλλατίνη, Παρνασσός, MLS, Μουζάκης, Δούρος, Κυλ. Σαραντόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος, Ηλεκτρονική Αθηνών, Eurobrokers και ορισμένες ακόμη μετοχές κυρίως από αυτή την κατηγορία.

Διάθεση για κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων διαπιστώνεται και στα καθ’ ημάς, με την τάση να αφορά κυρίως σε μετοχές που έχουν υπεραποδώσει.

Κατά την εκτίμησή μας η κατοχύρωση υψηλών αποδόσεων σε περιόδους καταγραφής μέγιστων τιμών περισσότερο ωφελεί παρά βλάπτει. Άλλωστε, όπως σημειώνουν διορατικοί ”παίκτες”, δεν υπάρχει δα και ιδιαίτερη βιασύνη για να προσεγγιστεί η τάδε τιμή-στόχος ή ο δείνα πήχης.

Οι πιο σώφρονες ανάλογα με το ποσοστό ανόδου, τον συντελεστή επικινδυνότητας, επιλέγουν ως τακτική την προσεκτικότερη προσέγγιση μετοχών εταιριών που αυτή την περίοδο ανακοινώνουν επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, οικονομικά αποτελέσματα.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιβεβαίωση προηγούμενων εκτιμήσεων πως στον ΟΤΕ προωθείται η διάθεση ενός ποσοστού της τάξεως του 10% και η προοπτική της συγχώνευσης με απορρόφηση της Cosmote να μετατίθεται στις μετεκλογικές καλένδες.

Από τον τραπεζικό κλάδο, πέραν των κινήσεων του ομίλου Marfin, την εμφανή διάθεση για καταγραφή υψηλότερων τιμών στην Αγροτική, οι γνώστες δεν περιμένουν άμεσα θεαματικές εξελίξεις.

Έτσι το ενδιαφέρον των παικτών επικεντρώνεται στα αποτελέσματα τριμήνου (που ωστόσο δεν θεωρούνται και απολύτως αντιπροσωπευτικά), καθώς εταιρίες όπως ΑΒ Βασιλόπουλος, Κρι Κρι, Ηλεκτρονική Αθηνών, Σελόντα, Κλουκίνας-Λάππας, ΑΝΕΚ, Reds σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα ελκύουν (και) το βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης μετοχές εταιριών όπου με βάση τα αποτελέσματα τριμήνου, κυρίως όμως την προβολή για τα συνολικά μεγέθη χρήσης 2007, διαμορφώνονται ελκυστικοί χρηματοοικονομικοί συντελεστές.

Και παρά την ανοδική αντίδραση ή τις ακραίες διακυμάνσεις, για ορισμένες από αυτές, το επίπεδο αποτίμησης πολλών εισηγμένων παραμένει χαμηλότερα του μέσου όρου της αγοράς. Και αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v