Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Το αναθεωρημένο business plan της MPB και οι επενδύσεις που προγραμματίζει η Marfin Investment Group, οι εξελίξεις στην αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, οι εξελίξεις από τη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Το αναθεωρημένο business plan της MPB και οι επενδύσεις που προγραμματίζει η Marfin Investment Group, οι εξελίξεις στην αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, οι εξελίξεις από τη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Marfin: H Marfin Popular Bank αναθεώρησε τους οικονομικούς της στόχους προσβλέποντας σε κέρδη 669 εκατ. ευρώ το 2009, ή ετήσια αύξηση 39,6%, ενώ η Marfin Investment Group θα πραγματοποιήσει σε διάστημα έξι μηνών επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε, ο όμιλος της Marfin θα πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες επενδύσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ, 10 μικρότερες ύψους 500 εκατ. ευρώ και 20 ακόμα deals αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ το καθένα. Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο της MIG για την ΑΜΚ ύψους 5,19 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου, ενώ η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χ.Α. αναμένεται στα μέσα Ιουλίου.

ΟΤΕ: Το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας. Ο υπουργός ανέφερε ότι αν βρεθεί με τους όρους που θέτει η κυβέρνηση στρατηγικός επενδυτής, τότε θα προχωρήσει με αυτόν. Αλλιώς η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ θα γίνει ”με άλλες μεθόδους που έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις”. Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την πώληση του 10%-15% του ΟΤΕ μέσα στον Ιούνιο, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να ”παγώνει” η συγχώνευση με την Cosmote, με κύκλους της αγοράς να κάνουν λόγο για εσωτερική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.

ΕΛΠΕ: Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επένδυση των ΕΛΠΕ για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του προέδρου του ομίλου, περί τα τέλη του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εκτιμήσεις των ευρημάτων από τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται στη Λιβύη. Η εταιρία προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ έως το 2011.

ΑΝΕΚ: Ποσό της τάξεως των 180-190 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΚ κατά 106 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γράφει η ”Ημερησία”, ιδιαίτερα ενισχύθηκαν στην εταιρία τα συμφέροντα του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Ι. Βαρδινογιάννη, ο οποίος φέρεται να ελέγχει πλέον σημαντικό ποσοστό, που χρηματιστηριακές πηγές το τοποθετούν πάνω από το 20%. Ένα άλλο ποσοστό της τάξης του 10% φαίνεται να έχει περάσει στην ιταλική τράπεζα Banca Commercialle.

ΕΥΑΘ: Ο όμιλος της Suez θα ενδιαφερόταν να διευρύνει τη μετοχική του συμμετοχή στην ΕΥΑΘ, εάν και εφόσον η κυβέρνηση αποφάσιζε να διατεθεί μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών της εισηγμένης σε στρατηγικό επενδυτή. Ωστόσο, όπως είπε ο senior executive vice president της Suez, δεν έχει εκδηλωθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τέτοια πρόθεση, οπότε κατ’ επέκταση θέμα αύξησης του ποσοστού της Suez δεν υφίσταται.

Τράπεζα Αττικής: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και την εισαγωγή των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Εθνική Ασφαλιστική: Τη συνεργασία τους στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων με στόχο την πληρέστερη εξυπηρέτηση των πελατών ανακοίνωσαν η Εθνική Ασφαλιστική και ο ολλανδικός όμιλος ING, γράφει η ”Καθημερινή”.

Ρόκας: Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ρόκας εξελέγη ο κ. Ματθαίος Τρούλης, ενώ εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,18 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2006. Οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα μερίσματος από τις 21/5, ενώ η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 29/5.

ΕΧΑΕ: Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του Bulgarian Stock Exchange, μέσω πώλησης του 44% του μετοχικού κεφαλαίου σε στρατηγικό εταίρο, για το οποίο ενδιαφέρεται ενεργά και ο όμιλος της ΕΧΑΕ, όπως αναφέρει η ”Ημερησία”.

Κατασκευαστικές: Οι μετοχές των κατασκευαστικών επανήλθαν στο επίκεντρο της Σοφοκλέους, αναφέρεται στο κεντρικό άρθρο της εφημερίδας ”Μέτοχος”, με τίτλο ”Κατασκευαστικές εταιρίες: Η επόμενη μέρα”. Οι μεγάλες δυνάμεις του κλάδου ανεβάζουν συνεχώς τις κεφαλαιοποιήσεις τους, λόγω των μεγάλων ωφελειών που αποκτούν κάθε φορά που ανατίθεται μια μεγάλη σύμβαση, ή κάθε φορά που αναλαμβάνεται ένα νέο project στην ενέργεια και στο real estate, εντός ή εκτός Ελλάδας. Και με προίκα το μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και τις καίριες θέσεις που έχουν λάβει σε αυτοχρηματοδοτούμενα, ενέργεια και real estate, έχουν κάθε λόγο να απορροφήσουν άλλες μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Όλα δείχνουν ότι η κινητικότητα στον κλάδο θα συνεχιστεί και ότι, προσεχώς, θα βιώσουμε αρκετές ακόμα χρηματιστηριακές ”συγκινήσεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v