Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνε για μαλλί και βγαίνουν κουρεμένοι

Μερικοί τραπεζίτες είχαν προειδοποιήσει για το τι θα επακολουθούσε, αλλά δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση. Έτσι, αντί να γίνει η Ελλάδα το Λουξεμβούργο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατέληξε να χάνει κεφάλαια και φόρους προς το Λουξεμβούργο και αλλού. Δυστυχώς.

Πάνε για μαλλί και βγαίνουν κουρεμένοι
Άντε γεια.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στον πίνακα με τις καθαρές εισροές - εκροές της ελληνικής αγοράς Αμοιβαίων Κεφαλαίων για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου που δημοσιεύει η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, θα διαπιστώσει κάτι που θα έπρεπε να κάνει τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να προβληματιστούν έντονα.

Οι συνολικές καθαρές εκροές από τα ελληνικά Αμοιβαία Κεφάλαια ήταν περίπου ίσες με τις καθαρές εισροές προς τα 61 (!) Αμοιβαία Κεφάλαια ξένων κεφαλαιαγορών, τα ενεργητικά των οποίων διαχειρίζονται η Διεθνική ΑΕΔΑΚ, η EFG ΑΕΔΑΚ και η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Οι καθαρές εισροές στο πρώτο τετράμηνο του έτους ανήλθαν στο ποσό του 1,578 δισ. ευρώ και αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Όμως, κανείς μεριδιούχος δεν ξυπνά το πρωί και λέει στον εαυτό του: ”Σήμερα θα πάω να ρευστοποιήσω τα μερίδια που έχω στα ελληνικά Αμοιβαία Κεφάλαια για να αγοράσω μερίδια στα Αμοιβαία των ξένων κεφαλαιαγορών”.

Αυτό είναι προφανώς αποτέλεσμα των εντολών που έχουν δοθεί στα δίκτυα των τραπεζικών ομίλων από υψηλόβαθμα στελέχη τους.



Θα ήταν άδικο να τους κατηγορήσει κανείς γι’ αυτό. Το συμφέρον των τραπεζών και των μεριδιούχων τους κοιτάνε.

Άλλωστε, είχαν φροντίσει να στείλουν επανειλημμένα προειδοποιήσεις γι’ αυτό που σήμερα παρακολουθούμε χωρίς ποτέ να ληφθούν υπόψη από τους κυβερνητικούς αρμοδίους.

Αντίθετα, οι τελευταίοι φρόντισαν να κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα απ’ ό΄,τι ήταν με τον Νόμο που πέρασαν για τη φορολογία των Αμοιβαίων Κεφαλαίων τον Δεκέμβριο του 2006.

Σύμφωνα με τον νέο Νόμο, μια ΑΕΔΑΚ υποχρεούται σε καταβολή φόρου του οποίου ο συντελεστής ορίζεται σε 10% επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προσαυξανόμενου κατά 0,25% για τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια, 0,5% για τα Μικτά και 1% (μία μονάδα) για τα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια και κάθε άλλο τύπο Αμοιβαίων.

Ο φόρος υπολογίζεται επί του εξαμηνιαίου μέσου όρου του καθαρού ενεργητικού του Αμοιβαίου Κεφαλαίου και με την καταβολή του εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση του Αμοιβαίου και των μεριδιούχων του.

Για να γίνει πιο κατανοητό: Αν το επιτόκιο της ΕΚΤ αυξηθεί, όπως αναμένεται, στις αρχές Ιουνίου στο 4%, ο φορολογικός συντελεστής για τα Αμοιβαία Κεφάλαια Διαθεσίμων θα είναι 0,4% από την πρώτη μέρα του Ιουλίου.

Για τα Ομολογιακά Αμοιβαία θα είναι 0,425%, για τα Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια 0,45% και 0,5% για τα Μετοχικά και τους άλλους τύπους Αμοιβαίων.



Υπενθυμίζεται ότι η φορολογική επιβάρυνση ήταν ίση με 0,3% επί του μέσου ενεργητικού πριν από την αλλαγή του Νόμου.



Επιπλέον, τα Αμοιβαία Κεφάλαια πλήρωναν κι άλλους φόρους, όπως π.χ. το 10% επί των τοκομεριδίων των ομολόγων και υπό αυτή την έννοια κάποιοι θεώρησαν ότι έρχονταν ίσα βάρκα, ίσα νερά με τον νέο τρόπο φορολόγησης.

Πιθανόν όμως δεν είχαν υπολογίσει δύο τινά. Πρώτον, η ΕΚΤ θα συνέχιζε να ανεβάζει το παρεμβατικό της επιτόκιο μέχρι το 4% και βάλε. Δεύτερον, ότι τα Αμοιβαία έκαναν το περίφημο ”ξέπλυμα” κουπονιού στα ομόλογα και ουσιαστικά απέφευγαν αυτή τη φορολογία.

Επιβαρύνονται λοιπόν σήμερα τα ελληνικά Αμοιβαία με βαρύτερη φορολογία σε σχέση με πριν. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κάποιος και μερικούς άλλους περιοριστικούς παράγοντες, φτάνει εύκολα στο προφανές συμπέρασμα.

Καλύτερα μακριά κι αγαπημένοι παρά κοντά και φορο-μαδημένοι.

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις στα τρέχοντα έσοδα καθορίζουν τις περισσότερες φορές τα φορολογικά μέτρα που παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Όμως, πολλές φορές τα εισπρακτικά μέτρα οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, π.χ. στον εκπατρισμό εγχώριων κεφαλαίων και στην απώλεια φορολογικών εσόδων.

Η εμπειρία από την ελληνική αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων το αποδεικνύει ακόμη μία φορά.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v