Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαγιά για ”πεντοχίλιαρο” στη Σοφοκλέους

Η αγορά ”πάτησε” τις 4.900 μονάδες, χωρίς να έχει υπάρξει ούτε μία σημαντική είδηση ή επιχειρηματική κίνηση στις τράπεζες. Ψυχολογία και ρευστότητα είναι οι κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης της τάσης διεθνώς αλλά και στη Σοφοκλέους. Εάν αυτοί παραμείνουν ενεργοί και την επόμενη εβδομάδα, τότε στην αγορά μπορεί να δούμε ακόμη υψηλότερες τιμές. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Από τις αρχές Απριλίου του 2000 είχε να ”δει” τα επίπεδα των 4.900 μονάδων η αγορά μας. Μετά και το χθεσινό κλείσιμο φαίνεται πως ολοκληρώνεται ένας ακόμη κύκλος επαναφοράς βασικών δεικτών και μετοχών σε επίπεδα επτά και πλέον ετών. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Πέρα από κάθε αμφιβολία, η αγορά μας επηρεάζεται σε μέγιστο έως αποκλειστικό βαθμό από το κλίμα που επικρατεί στις ξένες αγορές. Από αυτήν την άποψη το πόσο ακριβές ή το πόσο φθηνές είναι αρκετές εισηγμένες ”επαφίεται” βραχυπρόθεσμα περισσότερο στην τάση του DAX ή του Dow και λιγότερο στο εάν οι τρέχουσες αποτιμήσεις δικαιολογούνται θεμελιωδώς.

Ψυχολογία και ρευστότητα είναι οι κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης της τάσης διεθνώς αλλά και στη Σοφοκλέους. Εάν αυτοί παραμείνουν ενεργοί και την επόμενη εβδομάδα, τότε στην αγορά μπορεί να δούμε υψηλότερες τιμές.

Το θετικό από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι πως ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε υψηλότερα της μέχρι προχθές περιοχής αντίστασης των 4.881 μονάδων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις έχουμε ανάλογη διαμόρφωση τιμής, η αγορά, θεωρητικά, μπορεί να κινηθεί προς το πεντοχίλιαρο.

Τουλάχιστον προς αυτά τα επίπεδα τιμών προεξοφλεί εδώ και καιρό ο Μανόλης Χατζηδάκης (Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) πως μπορεί να κινηθεί η αγορά.

Η ουσία είναι πως το ισχυρό πλεονέκτημα της αγοράς μπορεί να αποτελεί στο ενδεχόμενο μίας διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια το αδύναμο σημείο της αγοράς μας.

Οι υψηλές αποδόσεις που κερδίθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από μετοχές του μεγέθους μίας Εθνικής, μίας Eurobank, μέχρι την ακραία διακύμανση τίτλων εταιριών της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης ή ακόμη της περιφέρειας, προσφέρουν μεν υπεραξίες και ρευστότητα, πολύ εύκολα όμως μπορεί να δώσουν τη θέση τους σε πωλήσεις για κατοχύρωση κερδών.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση οι υψηλές υπεραξίες μπορεί να αποτελέσουν το… καύσιμο για την περαιτέρω θέρμανση της αγοράς.

Δεν είναι τυχαίο πως την προηγούμενη εβδομάδα μετοχές όπως της Εθνικής και της Eurobank πρόσφεραν αποδόσεις μέχρι και 7,5% με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Κατά την εκτίμησή μας η αγορά μπορεί με βάση χρηματοοικονομικούς όρους και συντελεστές να είναι ακριβούτσικη, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης των κερδών των εταιριών που έχουν ανακοινώσει μεγέθη πρώτου τριμήνου μπορεί να δικαιολογήσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη πιο ακριβές αποτιμήσεις.

Το ενδιαφέρον, κατά την εκτίμησή μας, είναι πως η αγορά ”πάτησε” τις 4.900 μονάδες, χωρίς να έχει υπάρξει ούτε μία σημαντική είδηση, επιχειρηματική κίνηση στις τράπεζες. Κάτι που δεν στάθηκε εμπόδιο στην καταγραφή για τον τραπεζικό δείκτη οκτώ στη σειρά θετικών ”κλεισιμάτων”.

Επιπρόσθετα οι αγοραστές στην Εθνική επανέρχονται δριμύτεροι πάνω από τα 43 ευρώ, χωρίς ο όμιλος να έχει ανακοινώσει τα αποτελέσματα τριμήνου.

Επιπλέον ισχυροποιείται και τεχνικά η θέση της Eurobank, για την οποία από την αρχή του χρόνου εκτιμούμε πως μπορεί να κάνει την θετική έκπληξη για εφέτος.

Μ. Γελ.

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Ο στόχος των 5.000 μονάδων ενδεχομένως να προσεγγιστεί ακόμα και εντός της επόμενης εβδομάδας, όπου και αναμένεται οι πωλητές να κινηθούν επιθετικότερα, αφού αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλά χαρτοφυλάκια που αντιμετωπίζουν την Ελληνική αγορά βραχυπρόθεσμα.

Ο Γενικός Δείκτης λίγο πριν ή λίγο μετά από τις 5.000 αναμένεται να διορθώσει και ο βαθμός της διόρθωσης θα προσδιορίσει την ισχύ που έχουν οι πωλητές και το πότε η αγορά θα επιστρέψει για να μείνει πάνω από τις 5.000 μονάδες”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.886,83 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,06%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 4,44%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,91% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 3,67%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Τραπεζών (5,73%), των Τροφίμων και Ποτών (5,26%), των Ασφαλειών (4,97%), του Πετρελαίου και Αερίου (4,36%) και του Εμπορίου (4,19%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος της Τεχνολογίας (-3,02%), ενώ αρνητικό πρόσημο εμφάνισε ο κλάδος των Πρώτων Υλών (-0,18%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Αλλατίνη (42,47%), Άλφα Γκρίσιν (40%), Plias (40%), Γενική Εμπορίου (36,05%), Μοχλός (35,71%), Μουζάκης (30,85%), Ακρίτας (28,74%), Παρνασσός (26,62%), Kego (24,67%) και Γκάλης (24,59%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Κεραμεία Αλλατίνη (-10,62%), Εικόνα – Ήχος (-10,34%), Ρόκας (ΠΟ -7,34%), Ωμέγα ΑΕΕΧ (-6,98%), Global ΑΕΕΧ (-6,73%), Χατζηιωάννου (-6,55%), Info-Quest (-5,51%), Προφίλ Τζιρακιάν (-5,26%), Ελεύθερη Τηλεόραση (-4,98%) και ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (-4,55%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v