Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ομοιότητες και διαφορές με το 1998-99

Η σημερινή εποχή για τις τραπεζικές μετοχές μπορεί να μην είναι ευθέως συγκρίσιμη με την αντίστοιχη της περιόδου 1998-1999, αφού καθεμία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Υπάρχουν όμως ομοιότητες που δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία.

Τράπεζες: Ομοιότητες και διαφορές με το 1998-99
Οι επενδυτές λατρεύουν τα αναπτυξιακά στόρι όταν οι κεφαλαιαγορές πάνε καλά, αλλά τα εγκαταλείπουν όταν οι αγορές πνέουν τα λοίσθια.

Μετά τους πρώτους δισταγμούς που δημιούργησε η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, οι επενδυτές αγκάλιασαν τα στόρι των εταιριών που υπόσχονταν υψηλούς ρυθμούς αύξησης εργασιών και κερδών τα επόμενα χρόνια.

Δεν μετάνιωσαν γι’ αυτό. Οι μετοχές αυτών των εταιριών, που ήταν συνήθως μικρομεσαίες, πρόσφεραν τις υψηλότερες αποδόσεις.

Μεταξύ τους ήταν και μερικές τράπεζες που μας είναι αρκετά γνωστές, αφού είναι ελληνικές.

Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που πιστεύουν ότι έπειτα από 4 συνεχή χρόνια ανόδου των χρηματιστηριακών τιμών βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο στάδιο αυτού του κύκλου που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2003.

Όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν το τελικό στάδιο του ανοδικού κύκλου θα διαρκέσει 3 μήνες ή 6 μήνες ή 12 μήνες ή παραπάνω.

Οι περισσότεροι απ’ αυτούς δεν προτείνουν πωλήσεις μετοχών σ’ αυτή τη φάση. Αντίθετα, συγκρίνουν την τωρινή συγκυρία με άλλες στο παρελθόν που συνέπεσαν με το τελευταίο στάδιο ενός πολυετούς χρηματιστηριακού ράλι.

Ίσως κανένας άλλος κλάδος δεν προσφέρεται περισσότερο για κάτι τέτοιο από τον τραπεζικό. Και καμία άλλη περίοδος από τη διετία 1998-1999, που αποτελεί το τελικό στάδιο του τελευταίου ανοδικού τραπεζικού κύκλου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Μια ματιά στην περίοδο 1998-1999 δείχνει ότι οι καλύτερες επιδόσεις προήλθαν από τις τράπεζες επενδυτικής τραπεζικής, δηλαδή εκείνες που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τις κεφαλαιαγορές, και τις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών.

Οι επενδυτές ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν κάποιο υπερτίμημα (premium) σε όρους Ρ/Ε και Ρ/BV (κεφαλαιοποίηση προς λογιστική αξία) για να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές που υπόσχονταν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Φυσικά είχαν ανάψει κάποια προειδοποιητικά φλας, όμως λίγοι έδιναν σημασία.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της περιόδου 1998-1999 ήταν η διεύρυνση του μέσου Ρ/Ε του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου που προέκυπτε από τα προσδοκώμενα κέρδη του επόμενου 12μηνου.

Το Ρ/Ε των περισσότερων ευρωπαϊκών τραπεζών κυμαινόταν μεταξύ 13 και 14 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2000 και ήταν ασφαλώς μεγαλύτερο για τράπεζες των αναδυόμενων αγορών όπως ήταν οι ελληνικές εκείνη την εποχή.

Επιπλέον, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη, στηρίζοντας τις αποτιμήσεις και τις τιμές των μετοχών.

Ερχόμενοι στη σημερινή εποχή παρατηρούμε ότι οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών απέχουν ακόμη από το να διαπραγματεύονται με ανάλογο Ρ/Ε.

Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι ανάμεσα σ’ εκείνες που αποτελούν εξαίρεση, αφού οι μετοχές τους διαπραγματεύονται με premium.

Για όσους όμως παρακολουθούν την πορεία τους δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ίδιο παρατηρείται από το 2004 μέχρι σήμερα με εξαίρεση κάποιες σύντομες περιόδους.

Το κλειδί γι’ αυτές είναι η ικανότητά τους να συνεχίσουν να βγάζουν νούμερα που είτε επιβεβαιώνουν είτε υπερκαλύπτουν τους στόχους που είχαν θέσει οι διοικήσεις τους και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Όσο αυτό συμβαίνει και οι διεθνείς αγορές δεν κάνουν κανένα σοβαρό πισωγύρισμα θα ήταν δύσκολο να δει κανείς τι θα μπορούσε να ανακόψει την κύρια ανοδική τους τάση.



Ακόμη λοιπόν κι αν το τωρινό στάδιο είναι το τελικό του ανοδικού χρηματιστηριακού κύκλου που ξεκίνησε το 2003, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος έχει κι άλλες συγκινήσεις να προσφέρει ακόμη από την ”αναβάθμιση” του Ρ/Ε του.

Ίσως γι’ αυτό ακόμη και εκείνοι που ασπάζονται τη θεωρία του τελικού σταδίου του σημερινού χρηματιστηριακού κύκλου δεν πιστεύουν ότι έχει έρθει ακόμη η ώρα να πουλήσουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Προφανώς βλέπουν κι άλλα κέρδη, έστω κι αν βρίσκονται στην τσίτα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v