Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδηγίες Πιλάβιου σε εισηγμένες για ίδιες μετοχές

Σαφείς οδηγίες σχετικά με τις αγορές ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες εταιρίες ώστε να μη συνιστούν χειραγώγηση της αγοράς έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε όλες τις εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χ.Α., με επιστολή της στις 15 Μαΐου. Σε ποιες περιπτώσεις οι επαναγορές ιδίων μετοχών θα εξετάζονται ως καταρχήν περιπτώσεις χειραγώγησης.

Οδηγίες Πιλάβιου σε εισηγμένες για ίδιες μετοχές
Σαφείς οδηγίες σχετικά με τις αγορές ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες εταιρίες ώστε να μη συνιστούν χειραγώγηση της αγοράς έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε όλες τις εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χ.Α., με επιστολή της στις 15 Μαΐου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Επιτροπή, οι αγορές ιδίων μετοχών πρέπει να έχουν αποφασιστεί από τη γενική συνέλευση και να αποσκοπούν:

Α. Στη μείωση του κεφαλαίου ενός εκδότη.

Β. Στην εκπλήρωση υποχρεώσεων από πρόγραμμα διάθεσης μετοχών στο προσωπικό της εκδότριας (employee share option plan).

Γ. Στην εκπλήρωση υποχρεώσεων που απορρέουν από μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως επισημαίνει, θα εξετάζει ως καταρχήν περιπτώσεις χειραγώγησης της αγοράς τις αγορές ιδίων μετοχών και τις εντολές για αγορά ιδίων μετοχών στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Α. Οι εντολές δίνονται σε υψηλότερη τιμή από την τιμή της τελευταίας ανεξάρτητης πράξης (uptick rule).

Β. Οι αγορές ιδίων μετοχών ξεπερνούν συνολικά ανά ημέρα το 25% του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών των 20 προηγούμενων συνεδριάσεων.

Γ. Η εκδότρια προβαίνει σε πωλήσεις ιδίων μετοχών (περιλαμβανομένων των πωλήσεων με προσυμφωνημένη συναλλαγή ή μέσω βιβλίου προσφορών) κατά τη διάρκεια της περιόδου αγοράς ιδίων μετοχών.

Δ. Δίνονται εντολές για αγορά ή αγοράζονται ίδιες μετοχές ενώ ο εκδότης έχει αποφασίσει να αναβάλει τη δημοσιοποίηση προνομιακών πληροφοριών δυνάμει του άρθρου 11 του ν. 3340/2005.

Διαβάστε την επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v