Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπία σε υψηλά επταετίας

Σε νέα υψηλά επταετίας καλούνται να ισορροπήσουν βασικοί δείκτες και μετοχές, εν μέσω ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου. Στο επίκεντρο η μετοχή της ΔΕΗ, αλλά και εισηγμένες που ανακοινώνουν μεγέθη τριμήνου και επιχειρηματικές κινήσεις. Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις περιλαμβάνονται στο ανοδικό ρεύμα που δημιουργεί ο 80άρης στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οριακά χαμηλότερα διαμορφώνονταν οι βασικοί δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών. Στη Σοφοκλέους, μερίδα αναλυτών (Marfin-Egnatia, Alpha Finance, Proton Securities) εκτιμά πως η ΔΕΗ είναι η εισηγμένη που θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω της ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών τριμήνου.

Η μετοχή της ΔΕΗ παρουσιάζει ενδιαφέρον από τεχνικής πλευράς, καταρχήν ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση της, καθότι χθες εντολές αγοράς δόθηκαν μέχρι τα υψηλά των 20,10 ευρώ.

Στον ρυθμό των αποτελεσμάτων εκτιμάται πως έχει λόγο η αγορά να κινείται αυτές τις ημέρες, καθώς για αρκετές εισηγμένες γίνονται οι σχετικές προβλέψεις, δημοσκοπήσεις αναλυτών.

Για τον όμιλο Βιοχάλκο τα μεγέθη α’ τριμήνου αποτιμώνται καταρχήν θετικά από επενδυτικούς κύκλους, σε δημοσκόπηση του Euro2day.gr πέντε αναλυτές προβλέπουν τα αποτελέσματα τριμήνου της Cosmote, ενώ από τον ακτοπλοϊκό κλάδο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μεγέθη τόσο των Μινωικών Γραμμών όσο και της ΝΕΛ.

Στις Μινωικές σημειώνεται αύξηση του κύκλου εργασιών (13,1%) και βελτίωση του καθαρού αποτελέσματος (51,1%). Στη δε Ναυτιλιακή Λέσβου ενισχύεται η καθαρή θέση στα 58,7 εκατ. ευρώ και βελτιώνεται ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ενώ επιτυγχάνεται παράλληλη μείωση των υποχρεώσεων της ακτοπλοϊκής.

Από τον χώρο των κατασκευών διαπιστώνεται πως J&P Άβαξ και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ εξασφαλίζουν τις τελευταίες ημέρες σημαντικές συμβάσεις εκτέλεσης έργων.

Η διοίκηση της J&P Άβαξ με χθεσινή της ανακοίνωση έρχεται να επιβεβαιώσει σχετικά θέματα του Euro2day.gr (και του Φώτη Κόλλια) για σημαντικές συμβάσεις.

Όσον αφορά στη Βιοτέρ και στην ΑΕΓΕΚ, η ειδησεογραφία δεν είναι... αμελητέα σε μια περίοδο όπου ο κλάδος οδηγείται στην, κατά την εκτίμησή μας, ουσιαστική του συγκέντρωση.

Από τον ευρύτερο χώρο της αγοράς, όπου τα λόγια για την υπεραπόδοση του FTSES 80 περιττεύουν, θα έλεγε κανείς πως ο 80άρης παρασύρει σε ανοδική αντίδραση μετοχές εταιριών και χαμηλότερης αποτίμησης.

Από την τελευταία ομάδα υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.

Συνολικότερα από τον μικρομεσαίο χώρο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της ΗΛΕΑΘ, με καθαρά κέρδη στα 5,49 εκατ., από 5,5 εκατ. ευρώ (της αντίστοιχης περυσινής εννεάμηνης χρήσης), η προσπάθεια βελτίωσης της αποτίμησης του Βασιλόπουλου (στα 26,5 ευρώ χθες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης να έχει θέσει πολύ υψηλότερα τον στόχο), η Εθνική Ασφαλειών (δικαιούται καλύτερης αποτίμησης), η ΕΛΤΡΑΚ που ενισχύεται και από τη συμμετοχή της στη Βουλγαρία (αύξηση τζίρου στα 3,4 εκατ. ευρώ και +89%), η Kleemann (στα 12 ευρώ πλέον), ο Μπήτρος (καθαρά κέρδη στο τρίμηνο 1,6 εκατ. από 0,4 εκατ. ευρώ), η Moda Bagno (η αποτίμησή της στα 17,8 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται χαμηλότερα της καθαρής θέσης των 21,8 εκατ. ευρώ), ο Βάρδας (αύξηση πωλήσεων κατά 31% στα 16,3 εκατ. ευρώ) και αρκετές ακόμη περιπτώσεις από αυτή την ευρεία ομάδα εισηγμένων.

Σημείωση Ι: Ορισμένα τραπεζικά στελέχη εμφανίζονταν ελαφρώς επιφυλακτικά νωρίς το πρωί και περίμεναν τις όποιες τυχόν επενέργειες θα μπορούσε να έχει η εμπλοκή της ΤτΕ με αφορμή τον διαφαινόμενο έλεγχο τραπεζικών ιδρυμάτων για τη γνωστή υπόθεση των ομολόγων.

Σημείωση ΙΙ: Ανακοινώθηκαν τελευταία οι οδηγίες της εποπτικής αρχής όσον αφορά στα ”παιχνίδια” με την αγορά ιδίων μετοχών. Πρόκειται κατά την ταπεινή μας εκτίμηση για νουθεσίες, κάτι σαν φιλική οδηγία, κυρίως προς τους ισχυρούς της αγοράς, αν και το σχετικό μέτρο είναι σε ισχύ, αν δεν απατώμεθα, από το 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v