Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To αίνιγμα Σαουίρις και τα Greek Τelecoms

Όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά της ΤΙΜ Hellas από εταιρία συμφερόντων του Αιγυπτίου μεγιστάνα κ. Ναγκίμπ Σαουίρις, όλοι υποψιάζονταν ότι επόμενος στόχος του θα είναι η Tellas. Δεν ήταν όμως δυνατόν να προβλέψουν ποια εταιρία θα είναι η επόμενη.

To αίνιγμα Σαουίρις και τα Greek Τelecoms
Οι τραπεζίτες που διαμεσολαβούν στα διάφορα ντιλ χαρακτηρίζουν τον Αιγύπτιο επιχειρηματία κ. Ναγκίμπ Σαουίρις απρόβλεπτο από τη μια πλευρά, αλλά άνθρωπο που τηρεί τις υποσχέσεις του όταν δίνει τα χέρια από την άλλη. Η περίπτωση της ΤΙΜ Hellas είναι χαρακτηριστική.

Παρά τις κατά καιρούς πρότερες δηλώσεις ενδιαφέροντος του επιχειρηματία, η Weather Investments, εταιρία συμφερόντων Σαουίρις, δεν συμμετείχε στη διαδικασία πώλησης της ΤΙΜ Hellas από τo δίδυμο Apax Partners και Texas Pacific Group το φθινόπωρο του 2006 η οποία κατέληξε άγονη.

Ο κ. Σαουίρις δεν ήταν προφανώς διατεθειμένος να πληρώσει τα δισ. ευρώ που ζητούσαν τα private equity για να αποκτήσει την ΤΙΜ και την Q-Telecom.

Όταν όμως οι δύο όμιλοι private equity προχώρησαν στην αποκαλούμενη επαναχρηματοδότηση, προσθέτοντας νέα χρέη στην επιχείρηση και βάζοντας 1,4 δισ. ευρώ στην τσέπη τους, δεν δίστασε να κάνει την κίνησή του.

Με 500 εκατ. ευρώ κατόρθωσε να εξαγοράσει τις δύο εταιρίες κινητής, εκμεταλλευόμενος την επιθυμία της Apax να πουλήσει.

Σ’ εκείνη τη φάση, ο κ. Σαουίρις έδωσε τα χέρια με τους πωλητές και κίνησε τις διαδικασίες για να κλείσει το ντιλ μέσα σε 2 εβδομάδες.



Η συγκεκριμένη εξαγορά αποκαλύπτει όμως ότι εκτός από απρόβλεπτος και ντόμπρος, ο Αιγύπτιος μεγιστάνας είναι και κάτι άλλο.

Είναι ο στρατηγικός επενδυτής που χρησιμοποιεί μερικά από τα κύρια εργαλεία των χρηματοοικονομικών επενδυτών (private equity), δηλαδή τη μόχλευση, για να κάνει εξαγορές.

Κοινώς, βάζει σχετικά λίγα λεφτά από την τσέπη του και δανείζεται τα υπόλοιπα για να φτιάξει την αυτοκρατορία του, βασιζόμενος στην αποπληρωμή των χρεών από εταιρίες που βγάζουν αρκετό ρευστό.

Στην περίπτωση των ΤΙΜ Hellas και Q-Telecom, η Weather Investments είχε έναν σοβαρό λόγο να επενδύσει σ’ αυτές. Το 50% συν μία μετοχή της Tellas που κατέχει η ιταλική Wind, η οποία ελέγχεται επίσης από την εταιρία συμμετοχών του κ. Σαουίρις.

Όμως, η δημιουργία ενός μεγάλου τηλεπικοινωνιακού ομίλου που θα προσφέρει υπηρεσίες σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ και θα μπορεί να ανταγωνίζεται τον ΟΤΕ προϋποθέτει την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού της Tellas που ανήκει στη ΔΕΗ.

Η λογική λέει ότι δεν υπάρχει λόγος για τη ΔΕΗ να παραμένει στην Tellas, μια εταιρία με αρκετά χρέη από τη μια πλευρά και ένα αξιοπρόσεκτο πελατολόγιο από την άλλη.

Το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει προσλάβει σύμβουλο την HSBC για την Tellas υποδηλώνει ότι το σκέφτεται και στην κατάλληλη τιμή θα ήταν διατεθειμένη να πουλήσει τη συμμετοχή της.

Όμως, είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ ”υπακούει” στα κελεύσματα του υπουργείου Ανάπτυξης που συνεκτιμά την πολιτική συγκυρία και τα δυνητικά πολιτικά οφέλη και κόστη από μια τέτοια κίνηση.

Με τη χώρα να έχει μπει σε προεκλογική τροχιά και το σκάνδαλο των ομολόγων να κυριαρχεί, είναι αμφίβολο κατά πόσο το Δημόσιο θα ήθελε να δώσει εμμέσως το ”πράσινο φως” στη ΔΕΗ για την πώληση.

Επομένως, ο κ. Σαουίρις έχει να αντιμετωπίσει ένα πολιτικό εμπόδιο στα σχέδιά του για εξαγορά του 100% της Tellas και ένταξή της στoν Όμιλο της Wind Hellas, που θα είναι μάλλον το νέο όνομα της TIM Hellas.

Επιπλέον, δεν μπορεί να αγνοήσει τα υψηλά χρέη, ιδίως σε μια εποχή όπου τα επιτόκια ανεβαίνουν, έστω κι αν το ποσό που απαιτείται για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού της Tellas δεν είναι απαγορευτικό.

Δεν είναι λοιπόν απίθανο να παρατηρηθεί κάποια καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδίου του, το οποίο υπό ομαλές πολιτικές συνθήκες θα ήταν άμεσα εφαρμόσιμο.

Όμως, ο κ. Σαουίρις διεμήνυσε σε συνέντευξή του στο Reuters προ ημερών ότι δεν θα σταματήσει εκεί, αλλά σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες κινήσεις στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό χώρο.

Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά. Αν όμως ήταν να στοιχηματίσει κάποιος, θα πόνταρε στη Forthnet που ”δένει” με την Tellas.

Η τελευταία έχει περισσότερους πελάτες φωνής, ενώ η Forthnet υπερέχει στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της ευρυζωνικότητας και έτσι όπως πάει θα ξεπεράσει την Tellas στο unbundling (αδεσμοποίηση τοπικού βρόχου) παρότι ξεκίνησε μερικούς μήνες αργότερα.

Όμως, η λειτουργική ενοποίηση της Tellas προϋποθέτει κάποιο χρόνο. Κι αν αυτό δεν θεωρείται σημαντικό εμπόδιο, υπάρχει ο βραχνάς των υψηλών χρεών που θα πρέπει να μειωθούν. Άλλωστε, οι εταιρίες του κ. Σαουίρις θα χρειαστούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Forthnet.

Φυσικά, υπάρχει η εναλλακτική λύση της εξαγοράς των ποσοστών κάποιων βασικών μετόχων της Forthnet (π.χ. Novator) για να βάλει πόδι στη Forthnet.

Η επόμενη κίνηση θα μπορούσε να είναι η συγχώνευση με την εισφορά του Ομίλου της ΤΙΜ και μελλοντικής Wind Hellas στην εισηγμένη Forthnet. Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα ξόδευε πολλά λεφτά, ενώ αντίθετα θα μπορούσε να αντλήσει πολύ περισσότερα είτε μέσω placement είτε μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που εν μέρει θα κατευθυνόταν στη μείωση των χρεών.

Όλα αυτά όμως χρειάζονται χρόνο και εν τω μεταξύ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στις αγορές.

Το ισλανδικό Novator, βασικός μέτοχος της Forthnet, προφανώς συμμερίζεται αυτή την άποψη, γιατί διαφορετικά δεν θα πουλούσε ένα ακόμη ποσοστό της συμμετοχής του στη Forthnet πρόσφατα αλλά θα περίμενε το ”ιππικό” του κ. Σαουίρις για να βγάλει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

Προφανώς το Novator διέκρινε ότι όλα αυτά θα χρειαστούν αρκετό ακόμη χρόνο για να υλοποιηθούν, αν υλοποιηθούν, και μάλλον καλά έκανε.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v