Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυρίζει... κατοχύρωση

Μετρά αντίστροφα μέρες η αγορά για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου της Εθνικής. Απόλυτα λογική και επιβεβλημένη θεωρεί μερίδα αναλυτών την κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων, ειδικότερα από όσους κινούνται στην περιφέρεια. Η πλειονότητα των παικτών επιμένει επενδυτικά και με βάση κυρίως τα θεμελιώδη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χαμηλότερα έδειχναν τα συμβόλαια του Dax πριν από λίγη ώρα. Ανάλογη διάθεση για κατοχύρωση υψηλότατων υπεραξιών από παίκτες-γνώστες του χρηματιστηριακού παιχνιδιού υπάρχει και στη Σοφοκλέους.

Σε απάντηση όσων σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στο ταμπλό εμείς απλώς αναδημοσιεύουμε ένα μέρος από τη στήλη In & Out (χρηματιστήριο) του φίλου Ν.Σ.: ”Απίστευτο και όμως αληθινό... ακούς στη διπλανή παρέα –φώναζαν και ήταν αδύνατο να μην ακούσεις αυτά που λέγανε. Να αγοράσουμε το β΄ χαρτί γιατί δεν έχει ”τρέξει”, το α΄ έχει ανέβει, πού να το κυνηγάμε τώρα. Το β΄ χαρτί αντιπροσώπευε εταιρία με Ρ/Ε στο άπειρο και που χρωστάει τις... Μιχαλούς. Το α΄ χαρτί που είχε τρέξει ανήκει σε εταιρία που η μετοχή της βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με Ρ/Ε χαμηλότερο του 10 και που πηγαίνει περίφημα”.

Στεκόμαστε επίσης σε μια άλλη αναφορά (από το πρωτοσέλιδο της ”Ημερησίας”) όπου λέγεται πως οι εκροές κεφαλαίων από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια ξεπερνούν τα 625 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Σε κάθε περίπτωση στο κυνήγι του καθημερινού τζόγου συμμετέχει μόνο μικρό μέρος από την ομάδα των ενεργών παικτών που δραστηριοποιούνται σταδιακά στη Σοφοκλέους από τα χαμηλά του 2003 μέχρι και σήμερα.

Πρόκειται για γνώστες μυημένους ,με αρκετή εσωτερική πληροφόρηση και χρήση της, γι’ αυτό και κάποιες ακρότητες στην περιφέρεια αφορούν σε λίγους και όχι στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

Άλλωστε, ακόμα και ριψοκίνδυνοι αναλυτές συνιστούν παρακολούθηση της αγοράς, επένδυση μέρους των ρευστών με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και κάτι από το... περίσσευμα για τον καθημερινό τζόγο.

Το σημαντικό για τους περισσότερους που παρακολουθούν μεσοπρόθεσμα την αγορα είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής, με ξένους και Έλληνες αναλυτές να στοχοθετούν υψηλότερα την τιμή της μετοχής.

Της ίδιας λογικής επενδυτές παρακολουθούν συστηματικά μετοχές εταιριών με σταθερή υψηλή μερισματική απόδοση σε βάθος τουλάχιστον τριών χρήσεων και επιλέγου ανάλογα.

Σε αυτή την περίπτωση η μετοχή που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις είναι ο Τιτάνας.

Ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος θέλει να κινηθεί βραχυπρόθεσμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το εγχείρημα επέκτασης της Jumbo στη βαλκανική αγορά, αρχής γενόμενης από τη βουλγαρική. Εάν του βγει το εγχείρημα του Βακάκη, τότε η αποτίμηση που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ δικαιολογείται.

Στη Μηχανική η νέα άνοδος μεγεθών και το ανεκτέλεστο 570 εκατ. ευρώ δικαιολογούν την προτίμηση που δείχνουν στην εταιρία συγκεκριμένοι ξένοι παίκτες, ειδικότερα όμως το Citigroup.

Η συμφωνία της Creta Farm που μετά την υπογραφή της συνεργασίας της με την Clemens θα επιχειρήσει να προωθήσει τη φιλοσοφία, τα προϊόντα της υγιεινής διατροφής και την κρητική καινοτομία στις ΗΠΑ, μπορεί να κρύβει υπεραξίες. Μένει όμως πρώτα να επιβεβαιωθούν.

Στον χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας, όπου επιμένουν σταθερά τα τελευταία δύο-τρία χρόνια διορατικοί παίκτες, θα πρέπει να προσεχθεί πως ο διάσπαρτος μέχρι και πριν από 4-5 χρόνια κλάδος έχει συγκεντρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Πέντε με επτά εταιρίες ελέγχουν το 70% της παραγωγής, οι εξαγωγές των εταιριών πηγαίνουν περίφημα, η Σελόντα κατέχοντας την πρώτη θέση σε εκτροφή συγκεκριμένου είδους ψαριών θα επιδιώξει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της απόκτησης εταιρίας διατροφής πρώτης ύλης.

Από τον ευρύτερο χώρο των καλωδίων, η Nexans (Alcatel) αποτιμάται στα 3,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο οι πωλήσεις τριμήνου και με Ρ/Ε στο 12, ενώ τα Ελληνικά Καλώδια διαθέτουν εμφανώς κεφαλαιοποίηση που τα εντάσσει ουσιαστικά στη μεγάλη κατηγορία.

Από τον ”20άρη”, η μετοχή των Folli Follie κερδίζει 8,7% στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, διαγραμματικά παραπέμπει στην καταγραφή νέου ιστορικά υψηλού, με τον όμιλο να διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων στην κινεζική αγορά, πριν καν πατήσει το πόδι του στην Κίνα... Έλληνας πολιτικός.

Για σήμερα - αύριο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, κατά την εκτίμησή μας, δύο τινά: Το πρώτο αφορά στη βραχυμεσοπρόθεσμη προσέγγιση της Εθνικής, που σημειωτέον ”έκλεισε” και χθες υψηλότερα των 43 ευρώ, παρά την κατοχύρωση θέσεων από συγκεκριμένο ξένο οίκο και τη στάση που θα κρατήσουν οι... κερδοσκοπούντες και ασχολούμενοι με τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση μέχρι και την περιφέρεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v