Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάθεση Παπαμαρκάκη στον Γ. Ζορμπά

Μετά την JPMorgan ο Γ. Παπαμαρκάκης της North Asset Management επιρρίπτει ευθύνες για το σκάνδαλο του ”κρυφού” ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ στην Ακρόπολις, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.

Κατάθεση Παπαμαρκάκη στον Γ. Ζορμπά
Μετά την JPMorgan ο Γ. Παπαμαρκάκης της North Asset Management επιρρίπτει ευθύνες για το σκάνδαλο του ”κρυφού” ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ στην Ακρόπολις, όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου.

Σύμφωνα με το Βήμα, όπως αποκαλύπτεται στην κατάθεσή του στον κ. Γ. Ζορμπά κατονόμασε τον κ. Θ. Πρινιωτάκη λέγοντας ”Μου είπε ’έχω πελάτες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν σύνθετο ομόλογο’. Του έδωσα 8,4 εκατ. ευρώ για σύσταση πελατείας, δεν ξέρω τι έγιναν τα χρήματα από εκεί και πέρα”.

Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι μίζα 19,4 εκατ. ευρώ, την οποία μοιράστηκε με την χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις εξασφάλισε το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ στον κ. Γ. Παπαμαρκάκη της North Asset Management.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Παπαμαρκάκης σε κατάθεση-βόμβα που έδωσε στον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, Γιώργο Ζορμπά. Στην κατάθεση περιγράφει με λεπτομέρειες πως στήθηκε η υπόθεση του ομολόγου, καρφώνοντας την Ακρόπολις ως εμπνευστή της, αλλά και την JP Morgan ως γνώστρια της διαδρομής του ομολόγου.

Από την κατάθεση Παπαμαρκάκη προκύπτει ότι η Ακρόπολις στην πραγματικότητα δεν πούλησε το ομόλογο στο Ταμείο, αλλά το Ταμείο –ως πελάτη- στον ίδιο. Ενώ δηλαδή ο Θ. Πρινιωτάκης εμφανιζόταν τον Οκτώβριο του 2006 στο διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για να το πείσει να αγοράσει ένα ”συμφέρον προϊόν”, το προϊόν αυτό ήταν ανύπαρκτο. Ο ίδιος είχε απλώς αναθέσει στον κ. Παπαμαρκάκη να το βρει, δεδομένου ότι υπήρχε έτοιμος πελάτης. Ο κ. Παπαμαρκάκης με τη σειρά του βρήκε τον συνεργάτη του Δημοσίου, την JP Morgan, για να ολοκληρώσει την δουλειά. Έτσι, μοιράστηκε τα 19,4 εκατ. ευρώ που έβγαλε, δίνοντας τα 8,4 εκατ. ευρώ στην Ακρόπολις, η οποία ως τώρα ισχυριζόταν ότι πήρε μόλις 140.000 ευρώ προμήθεια.

Συγκεκριμένα, τα 8,4 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν σε δυο εταιρείες –με έδρα την Κύπρο και το Λονδίνο- συμφερόντων της οικογένειας Σοφοκλή Πρινιωτάκη, στην οποία ανήκει και η χρηματιστηριακή Ακρόπολις: την Forest Dove και την Acropolis Participation.

Καταθέτοντας στον Γ. Ζορμπά ο μάρτυρας απαρίθμησε και τους εκπροσώπους των τριών εταιρειών με τους οποίους ήρθε σε επαφή στη διάρκεια της προετοιμασίας του ομολόγου. Συγκεκριμένα, όπως είπε, εκτός από την Ακρόπολις και τον Σοφοκλή Πρινιωτάκη, είχε συνεργαστεί με τους εκπροσώπους της JPMorgan κ.κ. Χ. Αδαμόπουλο και Α. Σαββίδη, ενώ εκ μέρους της γερμανικής HVB είχε έρθει σε επαφή με τον υπάλληλό της κ. Μπούγο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v