Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eθνική: Μεγάλη… και έτοιμη για όλα!

Ο κ. Αράπογλου δεν είναι ο πρώτος τραπεζίτης που προέβλεψε εξαγορές και συγχωνεύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Όμως, το τάιμινγκ της δήλωσης και αυτά που δεν απέκλεισε έχουν πολύ μεγάλη σημασία.

Eθνική: Μεγάλη… και έτοιμη για όλα!
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου είναι σε γενικές γραμμές προσεκτικός σ’ αυτά που λέει και ειδικότερα όταν απευθύνεται στους μετόχους της τράπεζάς του.

Γι’ αυτό η αναφορά του στο θέμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής την Παρασκευή δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

”Εξάλλου, αν παρατηρήσουμε άλλες μικρές και συγκρίσιμες με την Ελλάδα ευρωπαϊκές χώρες θα δούμε ότι σε αυτές δύο το πολύ τράπεζες συγκεντρώνουν πάνω από το 80% της αγοράς.

Στη χώρα μας οι 5 μεγαλύτερες τράπεζες συγκεντρώνουν σήμερα το 70% της αγοράς. Αν δεν πρόκειται να είμαστε η εξαίρεση, λογικά πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις στον χώρο αυτό κάποια στιγμή…” ανέφερε η παράγραφος στο κείμενο της ομιλίας του κ. Αράπογλου.

Λίγο πιο κάτω έγινε ακόμη πιο σαφής προσθέτοντας: ”Πιστεύω λοιπόν ότι στο μέλλον και με την προϋπόθεση ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά, κεφαλαιοποιήσεις τραπεζών στον ευρωπαϊκό χώρο κάτω από 35-40 δισ. δεν θα εγγυώνται υψηλή ανταγωνιστικότητα και ηγετική παρουσία”.

Αν κάποιος θέλει να κατανοήσει τι ακριβώς εννοεί ο πρόεδρος της Εθνικής μ’ αυτά που είπε, δεν έχει παρά να τα συγκρίνει μ’ αυτά που έλεγε για το θέμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων την περίοδο 2004-2005 και μετά την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank.

Την περίοδο 2004-2005, ο κ. Αράπογλου ήταν της άποψης ότι θα βλέπαμε εξαγορές και συγχωνεύσεις στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έπειτα από μερικά χρόνια όταν θα ωρίμαζαν οι συνθήκες. Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των δανείων λιανικής τραπεζικής στην ελληνική αγορά και η συμπίεση των spreads ήταν μέρος της ”ωρίμανσης”.

Το 2006, μετά την εξαγορά της Finansbank, η γραμμή ήταν ότι η Εθνική είναι απασχολημένη με την ομαλή ενσωμάτωση της τουρκικής τράπεζας στον όμιλο και με τη διεθνή της επέκταση και δεν ενδιαφερόταν για μεγάλη ελληνική τράπεζα.

Στη τελευταία ομιλία του κ. Αράπογλου δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά. Την παρέλειψε γιατί τη θεώρησε περιττή ή το έκανε επίτηδες για να στείλει το μήνυμα ότι η μεγάλη μας φίλη δηλώνει ”παρούσα” στις εξελίξεις του κλάδου;

Για έναν προσεκτικό τραπεζίτη όπως ο κ. Αράπογλου είναι σαφές ότι ισχύει το δεύτερο.

Η Εθνική Τράπεζα δηλώνει ”παρούσα” στις αναμενόμενες εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης στην ελληνική αγορά με δύο ή το πολύ τρεις τράπεζες να κατέχουν πάνω από το 80% της αγοράς κατά τα πρότυπα άλλων συγκρίσιμων με την Ελλάδα χωρών.

Από τα συμφραζόμενα όμως προκύπτει ότι δεν θα είναι η Εθνική Τράπεζα που θα πυροδοτήσει τις εξελίξεις στο κλαμπ των μεγάλων του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Προφανώς, η Εθνική περιμένει κάποια άλλη τράπεζα να το πράξει.

Είναι όμως σαφές ότι η Εθνική δεν είναι διατεθειμένη να μείνει με σταυρωμένα χέρια σ’ αυτή την περίπτωση και αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει δύο πράγματα.

Είτε η μεγάλη μας φίλη θα παίξει τον ρόλο του λευκού ιππότη αν μια ξένη τράπεζα ”χτυπήσει” μια μεγάλη ελληνική.

Είτε θα ενώσει τις δυνάμεις της με μία από τις μεγάλες τράπεζες που θα μείνουν εκτός νυμφώνος σ’ έναν γάμο μεταξύ δύο μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Ένα τέτοιο ντιλ μαζί με την οργανική ανάπτυξη και κάποιες ίσως ακόμη συμπληρωματικές εξαγορές σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα έδιναν την κεφαλαιοποίηση των 35-40 δισ. ευρώ που ο κ. Αράπογλου εκτιμά ότι εγγυώνται σε μια τράπεζα ”υψηλή ανταγωνιστικότητα και ηγετική παρουσία”, στοιχεία που θέλει να έχει η Εθνική.

Επιπλέον, μια τέτοια κίνηση θα μείωνε ακόμη περισσότερο την έμμεση παρουσία του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας και επομένως την πολιτική επιρροή στον διορισμό της εκάστοτε διοίκησής της.

Μένει όμως μια τελευταία ερώτηση: Γιατί διάλεξε αυτό το χρονικό σημείο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας για να εξωτερικεύσει τις σκέψεις του;

Πιθανόν αισθάνθηκε ότι η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Εθνικής ήταν το κατάλληλο βήμα. Πιθανόν αισθάνθηκε ότι η πρώτη κίνηση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο δεν θα αργήσει πολύ.

Όμως, το πιθανότερο είναι ότι ισχύουν και τα δύο.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v