Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαθέσεις εξισορρόπησης

Αντέδρασαν ψύχραιμα οι επενδυτές στη Σοφοκλέους και το κλίμα δεν… διασαλεύτηκε ούτε καν στην αρχή της συνεδρίασης. Κράτησαν Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, αντέδρασε θετικά ο ΟΤΕ και έπειτα από 40-45 λεπτά συνεδρίασης διπλασιάστηκε στις περίπου 70 ο αριθμός των μετοχών που διαμορφώνονταν σε θετικό έδαφος. Επιμένουν οι ενεργοί ”παίκτες” σε ”κυκλικές κινήσεις” στον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το καλύτερο δώρο της Φρανκφούρτης προς την Αθήνα είναι η μέχρι στιγμής άμβλυνση της πίεσης που ασκήθηκε αρχικά σε βασικούς δείκτες, ειδικότερα στον Dax.

Σταδιακά εξισορροπήθηκε το κλίμα και στη Σοφοκλέους, καθώς στη μετοχή της Εθνικής οι πωλητές δεν φτάνουν μέχρι στιγμής χαμηλότερα από τα 43,28 ευρώ, στην Alpha Bank χαμηλότερα από τα 22,90 ευρώ και στη Eurobank στα 26,70 ευρώ.

Για τον FTSE 20 καταγράφηκε χαμηλή τιμή στα πρώτα 5-10 λεπτά της συνεδρίασης (και με συναλλαγές περίπου 18-20 εκατ. ευρώ), άρχισε όμως να ανακάμπτει φτάνοντας προς τις 2.638 μονάδες στις 11:05.

Αυτή η άμβλυνση της λογικής και αναμενόμενης πίεσης άρχισε να αποτυπώνεται σταδιακά και στο ευρύτερο μέρος του ταμπλό, όπου οφείλουμε να ομολογήσουμε πως η συμπεριφορά των Ελλήνων ενεργών ”παικτών” ήταν άριστη.

Ο FTSES 80 μπορεί να υποχωρούσε κατά 0,25%, ας μη διαφεύγει όμως της προσοχής μας πως ”έρχεται” από ένα ανοδικό σερί που οδήγησε στην καταγραφή ιστορικά υψηλών τιμών.

Έτσι, ενώ αρχικά είδαμε για περίπου 30 μετοχές να καταγράφεται θετική τιμή, ο αριθμός αυτός ενισχύθηκε ξεπερνώντας μετά τα πρώτα 30-35 λεπτά τις 55.

Βέβαια η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει αμφίβολη (Γ.Δ. στο -0,4%) και 140 μετοχές διαμορφώνονται σε αρνητικό έδαφος, υπάρχει όμως διάθεση για να μη χαλάσει το κλίμα.

Στην κορυφή των μετοχών με τη μεγαλύτερη απόδοση, και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές, βρίσκεται η μετοχή της Χ.Κ. Τεγόπουλος, που αντιδρά κατά 6,5% στο 1,48 ευρώ με συναλλαγές αξίας 142.000 ευρώ (11:05).

Η αντίδραση της Χ.Κ. Τεγόπουλος αποδίδεται στη μέχρι πρότινος χαμηλή τιμή και στην επαναφορά της εταιρίας σε λειτουργική κερδοφορία (περιστολή δαπανών, βελτίωση διαφημιστικών εσόδων), κατά το α’ τρίμηνο.

Σημαντικά κέρδη (6,7% στα 7,60 ευρώ) καταγράφονταν για τη μετοχή της Rilken (με τις φήμες να επιμένουν), ενώ ακολουθούσαν από τα 5,32 ευρώ η ΕΒΖ (έχει κάθε λόγο η Αγροτική να ευνοείται από τη βελτίωση της αποτίμησης), οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (όπως σημειώναμε και χθες με προβλεπόμενο Ρ/Ε για φέτος μονοψήφιο), Eurodrip (η αντίδρασή της στηρίζεται περισσότερο στα θεμελιώδη), Χατζηιωάννου στα 2,22 ευρώ (εξακολουθεί να ευνοείται από τις υπεραξίες της θυγατρικής Sprider), Cyclon (επίμονα στα 2,24 ευρώ), η ΑΕΓΕΚ στο 0,80 ευρώ με αξία συναλλαγών κοντά στο 1 εκατ. ευρώ.

Σημείωση: Όλο και περισσότεροι ενεργοί ”παίκτες”, κατά κανόνα έγκυροι αναλυτές και σώφρονες χρηματιστηριακοί παράγοντες, συνιστούν αυτή την περίοδο κυρίως δύο πράγματα: Το πρώτο αφορά στη μερική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων, την ”ταμίευση” μέρους των υπεραξιών εάν και όπου αυτές υπάρχουν και τη συνετότερη προσέγγιση ορισμένων μετοχών εταιριών αμφίβολης οικονομικής δύναμης.

Η δεύτερη αναφορά τους, όπως και πολλών άλλων ξένων συναδέλφων τους, εστιάζεται στην ”κινεζική παράμετρο”. Στη χθεσινή αναφορά των FT με τίτλο ”Καιρός ν’ ανοίξουν οι ασιατικοί ’κουμπαράδες’”, γίνεται μια καταρχήν προσέγγιση των αγορών της ευρύτερης περιοχής της Άπω Ανατολής.

Το γεγονός όμως ότι ο γκουρού Γκρίνσπαν βγαίνει και παίρνει θέση για την… κινεζική φούσκα είναι μια επιπρόσθετη παράμετρος που θα πρέπει να έχουμε στα υπ’ όψιν μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v