Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουμανία, νέοι συνδρομητές στα ”συν” της Cosmote

Νέα υψηλότερη αποτίμηση θέτουν για τη μετοχή της Cosmote η Morgan Stanley και η P&K, ενώ την ισχυρή αύξηση του αριθμού των νέων συνδρομητών, όπως και τη θετική συμβολή των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, σχολιάζουν οι Citigroup, Credit Suisse, Μarfin-Egnatia, Alpha Finance, Proton και HSBC.

Ρουμανία, νέοι συνδρομητές στα ”συν” της Cosmote
Νέα υψηλότερη αποτίμηση θέτουν για τη μετοχή της Cosmote η Morgan Stanley και η P&K, ενώ την ισχυρή αύξηση του αριθμού των νέων συνδρομητών, όπως και τη θετική συμβολή των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, υπογραμμίζουν οι Citigroup, Credit Suisse, Μarfin-Egnatia, Alpha Finance, Proton και HSBC.

Αναλυτικότερα, η Morgan Stanley αυξάνει την τιμή-στόχο για την Cosmote στα 24,50 ευρώ, από 24,20 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση ”equalweight”.

Ο διεθνής οίκος τονίζει πως η μικρή αναπροσαρμογή της τιμής-στόχου (περιθώριο ανόδου 3%) γίνεται εν όψει της σχεδιαζόμενης απόκτησης των μειοψηφιών της εταιρίας από τον ΟΤΕ.

Σημειώνει επίσης ότι θεωρεί μάλλον απίθανο ο Οργανισμός να θελήσει να ”αναστατώσει” τους μετόχους της Cosmote –πιθανούς μετόχους του ΟΤΕ- με μια προσφορά σημαντικά χαμηλότερη από την τιμή της αγοράς, και ως εκ τούτου εκτιμά πως τα 22,6 ευρώ θα είναι το κατώτατο επίπεδο προσφοράς.

Εξάλλου, στα 26 ευρώ, από 24,5 ευρώ πριν, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Cosmote η P&K, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση ”overweight”.

H χρηματιστηριακή σημειώνει την ισχυρή αύξηση των συνδρομητών στη Ρουμανία, αλλά και την πτώση των περιθωρίων και του μέσου εσόδου ανά πελάτη στην εγχώρια αγορά.

Η Cosmote σημείωσε εύρωστα αποτελέσματα στο α΄ τρίμηνο, όπως αναφέρει η Credit Suisse στο ”First Edition”, τονίζοντας ότι πιθανοί καταλύτες για την εταιρία είναι η περαιτέρω ενίσχυση του EBITDA στη Ρουμανία και η αύξηση του περιθωρίου των δραστηριοτήτων στην εγχώρια αγορά.

Ο διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 26 ευρώ και τη σύσταση ”outperform”.

H Citigroup στέκεται στην εντυπωσιακή, όπως τη χαρακτηρίζει, αύξηση των αριθμού των συνδρομητών της Cosmote, εκτιμώντας ότι η εταιρία μπορεί να υπερβεί τους στόχους που έχουν τεθεί στο business plan.

O διεθνής οίκος, σε ξεχωριστή του έκθεση (24/5), διατηρεί την τιμή-στόχο των 26 ευρώ και τη σύσταση ”buy” για τη μετοχή της εισηγμένης, ενώ αναφορικά με τη Ρουμανία επισημαίνει ότι το μέσο έσοδο ανά συνδρομητή παραμένει χαμηλό, όμως φαίνεται να ανακάμπτει.

Για την αγορά της Βουλγαρίας επισημαίνει ότι αν και η ανάπτυξη μοιάζει να επιβραδύνεται, η Globul θα συνεχίσει να ενισχύει το μερίδιο αγοράς της.

Η Μarfin-Egnatia αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της εταιρίας ήταν ισχυρά και ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της, ενώ ξεχωρίζει την ενίσχυση του αριθμού συνδρομητών στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και κυρίως στη Ρουμανία, όπως και τη συνεισφορά του Γερμανού στα ενοποιημένα μεγέθη.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι διεθνείς δραστηριότητες, μη συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού, συνέβαλαν κατά 31% στα έσοδα του ομίλου.

Η Alpha Finance παραμένει θετική για τις μετοχές της εταιρίας, υπογραμμίζοντας πως η Cosmote διαθέτει ισχυρή δυναμική στις ξένες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, ενώ επικαλείται τη δήλωση της διοίκησης που επισήμανε ότι το α΄ τρίμηνο είναι παραδοσιακά το χειρότερο για την εισηγμένη.

Συνολικά, τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε συνάφεια με τις προβλέψεις, με τη Ρουμανία να αποτελεί τη θετική έκπληξη, επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

Από την πλευρά της, η Proton τονίζει την εντυπωσιακή αύξηση πελατολογίου στη Ρουμανία, η οποία προσέγγισε τις 633.000, αλλά και τη μείωση του μέσου εσόδου ανά πελάτη.

Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία, τονίζει ότι παρουσιάστηκαν σημάδια ανάκαμψης του EBITDA, όμως δεν ήταν εντυπωσιακά. H προσοχή θα πρέπει να στραφεί στην αύξηση των νέων συνδρομητών της εταιρίας, οι οποίοι ανήλθαν στο 1,03 εκατομμύριο το α΄ τρίμηνο του 2007, σημειώνει η HSBC σε ξεχωριστή της ανάλυση (25/5).

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 26 ευρώ και τη σύσταση ”overweight” για τη μετοχή της εισηγμένης, τονίζοντας παράλληλα ότι τα αποτελέσματα της εταιρίας στην εγχώρια αγορά επηρεάστηκαν δυσμενώς από τα τέλη διασύνδεσης, αλλά και από εποχικούς παράγοντες.

Η μετοχή της Cosmote ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου στα 23,70 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v