Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η συμφωνία των JP Morgan και ΝΑΜ για την επαναγορά του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, οι εξελίξεις στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ και του Τ.Τ., η απόσυρση της πρότασης της ΜΡΒ για την Τράπεζα Κύπρου και τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν χθες είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η συμφωνία των JP Morgan και ΝΑΜ για την επαναγορά του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, οι εξελίξεις στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ και του Τ.Τ., η απόσυρση της πρότασης της ΜΡΒ για την Τράπεζα Κύπρου και τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν χθες είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Παρασκευή.

Ομόλογα: Σε συμφωνία κατέληξαν χθες η JP Morgan και η North Asset Management για την επαναγορά του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, ενώ τελεσφόρησαν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Proton Bank και ΤΣΠΕΑΘ για την επαναγορά έτερου ομολόγου 130 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ: Κατά της εξαγοράς μειοψηφιών της Cosmote από τον ΟΤΕ εμφανίστηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της πρώτης, κ. Ε. Μαρτιγόπουλος. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν χθες, η Cosmote παρουσίασε μεγάλη αύξηση εξόδων κατά 38,5% στα 687,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν οριακά στα 74,7 εκατ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα: Οι ξένοι επενδυτές θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”. Αυτό γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία της τράπεζας η συμμετοχή των ξένων μετόχων είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Δημοσίου και των Ταμείων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου το 40% των μετόχων της Εθνικής που έχουν καταθέσει τις μετοχές τους για να παρευρεθούν στη συνέλευση είναι εκπρόσωποι ξένων χαρτοφυλακίων.

Marfin: Άδοξο τέλος είχε η προσπάθεια της Marfin Popular Bank για τη διεκδίκηση της Τράπεζας Κύπρου. Χθες συναντήθηκαν ο επικεφαλής της ΜΡΒ, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, με πρωτοβουλία του δεύτερου, και αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι η Marfin θα αποσύρει την πρότασή της.

Μυτιληναίος: Στα 23 εκατ. ευρώ, έναντι 59 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του ομίλου Μυτιληναίου το α’ τρίμηνο, μείωση που οφείλεται στα έκτακτα χρηματοοικονομικά κέρδη που ενίσχυσαν το περσινό τρίμηνο. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 225 εκατ. ευρώ, από 202 εκατ. ευρώ. Στην Αλουμίνιον της Ελλάδος τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 15 εκατ. ευρώ, έναντι 22 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8,2% στα 119 εκατ. ευρώ. Στη ΜΕΤΚΑ ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 8% στα 68 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 31,2% στα 9 εκατ. ευρώ.

ΟΠΑΠ: Στα 13 εκατ. ευρώ έφτασε ο στοιχηματισμός στον τελικό του Champions League, σημειώνοντας ρεκόρ σε σχέση με ό,τι αναμενόταν και με άλλα ανάλογα σημαντικά ποδοσφαιρικά γεγονότα, όπως αναφέρει η ”Ημερησία”.

Alpha Bank: Κεφαλαιακή ”ένεση” για την Alpha Bank Romania, η οποία προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 17,8 εκατ. ευρώ, υλοποιώντας ένα ευρύτατο επενδυτικό πρόγραμμα που στοχεύει σε δίκτυο 300 καταστημάτων έως το τέλος του 2010, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Τη διανομή μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή, η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου, ενέκρινε χθες η γενική συνέλευση του Τ.Τ. Ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σημείωσε ότι στόχος της διοίκησης είναι το μερίδιο αγοράς της τράπεζας να ανέλθει στο 10% μέχρι το τέλος του 2009.

Αποκρατικοποιήσεις: Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση του Τ.Τ. και του ΟΤΕ, που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Οι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών συζήτησαν χθες τις λεπτομέρειες των δύο placements, αφού εγκαταλείφθηκε οριστικά το σχέδιο εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα συνεδριάσει στο πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου για να δώσει το πράσινο φως για τη διάθεση μετοχών των δύο επιχειρήσεων.

Σοφοκλέους: Η ιδιαίτερα μεγάλη άνοδος της περιφέρειας το τελευταίο δίμηνο δεν οφείλεται τόσο στην ύπαρξη αγοραστών, όσο στην απροθυμία των επενδυτών για ρευστοποιήσεις και, σε αρκετές περιπτώσεις, στη ”συμβολή” και των λόμπι, τα οποία έχουν εδώ και πολλούς μήνες ”ξαναπιάσει δουλειά” στην οδό Σοφοκλέους, αναφέρει η εφημερίδα ”Μέτοχος” στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Περιφέρεια: Φουλάρει μηχανές!”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v