Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σινιάλα για profit-taking

Kέρδος από τις αγορές βγάζει όποιος το κλειδώνει. ”Πούλα και μετάνιωνε” λένε οι παλαιότεροι, ιδίως όταν υπάρχουν στοιχεία εκτός της χρηματιστηριακής αγοράς που δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα μιας προσωρινής, έστω, διόρθωσης των μετοχών.

Σινιάλα για profit-taking
Οι σχέσεις των μετοχών με τα ομόλογα έχουν περάσει από σαράντα κύματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προβλέψει κάποιος σε μία από τις δύο αγορές, κοιτάζοντας τα σινιάλα που στέλνει η άλλη.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι μεν μετοχές ανεβαίνουν, τα δε κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης υποχωρούν.

Οι τιμές των μετοχών έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των 6 1/2 ετών, ενώ οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις τιμές, διατηρούνται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 ετών.

Όλα έχουν τη λογική τους. Όσο υπάρχουν προσδοκίες για υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, είναι εύλογο να υπάρχουν ανάλογες προσδοκίες για τις πωλήσεις και τα κέρδη των περισσότερων επιχειρήσεων, δικαιολογώντας μια καλή πορεία των μετοχών.

Κι όσο αυτό συμβαίνει είναι επίσης εύλογο να υπάρχουν ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού που θα επιφέρει αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας. Είναι το σενάριο που πιέζει τις τιμές των ομολόγων, ιδίως των πιο βραχυπρόθεσμων, και ανεβάζει τις αποδόσεις τους.

Η άνοδος των μετοχών και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων που υπαγορεύεται από την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης μπορούν να συνυπάρξουν. Όχι όμως για πάντα.

Υπάρχει ένα σημείο μετά το οποίο οι ισορροπίες ανάμεσα στις αγορές μετοχές και ομολόγων διαταράσσονται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναταράξεις.

Θα μπορούσαμε να πλησιάζουμε σ’ ένα τέτοιο σημείο; Πιθανόν, αν συγκρίνει κάποιος την τωρινή κατάσταση στην αγορά των κρατικών ομολόγων με την αντίστοιχη που επικρατούσε τόσο πέρυσι τον Μάιο όσο και στα τέλη του φετινού Φεβρουαρίου λίγο πριν ξεκινήσει η πρόσκαιρη διόρθωση των μετοχών.

Σύμφωνα με τον Τον Ντράισμα, τον στρατηγικό αναλυτή της Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, το κρίσιμο σημείο είναι το 5% για την ονομαστική απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ή το 2,5% για την πραγματική, δηλαδή εκείνη που προκύπτει μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού.

Λίγο πριν από την προηγούμενη διόρθωση των μετοχών τον Φεβρουάριο, η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου έπιασε το 4,9%. Αργά χθες το βράδυ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρισκόταν στο 4,84%.

Επιπλέον, η πραγματική απόδοση του αμερικανικού τιμαριθμοποιημένου ομολόγου (TIPS) είχε ξεπεράσει το 2,4%. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από τις χρηματιστηριακές διορθώσεις του περσινού Μαΐου - Ιουνίου και του φετινού Φεβρουαρίου - Μαρτίου.

Επιπλέον, οι αγορές των εταιρικών ομολόγων δεν είναι ορθολογικά αποτιμημένες. Όπως αναφέρει ένας συνάδελφος του Ντράισμα που ειδικεύεται σ’ αυτή την αγορά, έχουμε φτάσει στο σημείο να μειώνει μια επιχείρηση το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου της (WACC) αναλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερο χρέος, ανεξάρτητα από το χρέος που ήδη έχει.

Χθες το βράδυ, η Wall Street υποχώρησε για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια υποχώρηση από τον περασμένο Φεβρουάριο στη σκιά της ανόδου των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Μήπως ήρθε η ώρα μιας προσωρινής έστω διόρθωσης; Ακόμη και έτσι όμως, οι ταύροι συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι. Τίποτα δεν δείχνει ότι η μεσοπρόθεσμη τάση των αγορών θα γυρίσει πτωτική.



Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v