Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία τα τρίμηνα στη Σοφοκλέους

Το τρίμηνο της Εθνικής Τράπεζας αλλά και τα αποτελέσματα των ΟΤΕ, ΤΤ, Motor Oil, Intralot και ΟΠΑΠ θα καθορίσουν την τάση σε μια αγορά που δείχνει ”έτοιμη” για κίνηση προς τις 5.000 μονάδες. Καθοριστικό και το κλίμα στις διεθνείς αγορές ενώ αναμένεται να συντηρηθεί η ”μόχλευση” σε ένα μεγάλο μέρος του ”μικρομεσαίου” χώρου. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Στο ρυθμό της Εθνικής και όσων θα συμβούν στα ξένα χρηματιστήρια εκτιμάται πως θα κινηθεί η επόμενη εβδομάδα. Με μία συνεδρίαση λιγότερη, με ότι αυτό συνεπάγεται, και την αγορά να διαμορφώνεται σε επίπεδο Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 4.920 μονάδων.

Δεδομένου ότι η εβδομάδα δεν πήγε άσχημα από πλευράς συσσώρευσης (για τον ASE 20) και απόδοσης όσον αφορά στο ”μικρομεσαίο” χώρο, παραμένουμε συγκρατημένα θετικοί και για τη συνέχεια.

Η αλήθεια είναι πως η αγορά σε επίπεδο P/E είναι λίγο πιο ακριβή από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Με βάση όμως την πρόβλεψη για τα κέρδη του 2008 η αγορά (πάντα σε μεγέθη P/E) μπορεί να συγκλίνει περισσότερο προς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Από αυτήν την άποψη μία ακριβούτσικη αγορά μπορεί να γίνει ακριβότερη εάν είναι θετικό το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, ωστόσο πολύ εύκολα μπορεί να πιεστεί από το βάρος της ρευστοποίησης session στο ενδεχόμενο μίας διόρθωσης διεθνώς.

Στην πρώτη περίπτωση που το κλίμα διατηρηθεί τουλάχιστον ουδέτερο έξω, βασικοί δείκτες και μετοχές θα επηρεαστούν από την διαμόρφωση της τάσης του ASE 20 λόγω της Εθνικής.

Τις τελευταίες πάντως συνεδριάσεις οι αγοραστές παρέμεναν σταθερά υψηλότερα των 43 ευρώ για τη μετοχή του ομίλου, προεξοφλώντας θεαματική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Άλλωστε μια πρόγευση των σχεδιασμών της Εθνικής έλαβε η αγορά χθες.

Αγοραστές όμως επανήλθαν στη μετοχή της Alpha Bank, από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης στη Eurobank, αλλά και σε Coca Cola, Τιτάν, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ και ορισμένων ακόμη τίτλων εταιριών υψηλής αποτίμησης.

Στο θετικό ενδεχόμενο, θεωρείται πολύ πιθανό πως θα συντηρηθεί η ”μόχλευση” σε ένα μεγάλο μέρος του ”μικρομεσαίου” χώρου. Πάντα με τις λίγο έως πολύ γνώριμες ακρότητες αλλά και με τη δικαιολογημένη βελτίωση της αποτίμησης λιγότερο ή περισσότερο υποτιμημένων εταιριών.

Άλλωστε η εικόνα της αγοράς τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις ήρθε να καταδείξει πως και οι Έλληνες ενεργοί παίκτες μπορούν να συνεννοηθούν να ελέγξουν προσφορά – ζήτηση στο κομμάτι εκείνο της αγοράς που τους αφορά, αλλά και στο ότι ορισμένες εισηγμένες παραμένουν ελκυστικές.

Στο δεύτερο ενδεχόμενο, το αρνητικό, αυτό που μπορεί να κρύβει τις αφορμές μίας διόρθωσης που προεξοφλείται σταθερά τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες (και ακόμα δεν έρχεται) θα αναφερθούμε αφ’ ότου περάσουμε καλά το τριήμερο και τα ξαναπούμε πρώτα ο Θεός το πρωί της Τρίτης.

Μ. Γελ.

------------------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει μαζέψει δυνάμεις για την επίτευξη της υπέρβασης, ωστόσο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαφοροποιηθεί αισθητά από το διεθνές κλίμα αν υπάρξει κάποια διόρθωση στις κυριότερες αγορές.

Εκτιμάται ότι με μια μετριοπαθή συμπεριφορά των ξένων αγορών (συσσώρευση, σταθεροποίηση, ήπιες διακυμάνσεις) η αγορά θα προσεγγίσει και θα ξεπεράσει την περιοχή των 5.000 μονάδων”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.919,52 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,67%, ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 0,27%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 1,71% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 2,88%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της Υγείας (7,15%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (4,01%), των Τηλεπικοινωνιών (3,64%), των Μέσων Ενημέρωσης (3,29%), των Κατασκευών και Υλικών (2,85%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (2,68%).

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Πρώτων Υλών (-0,46%), των Τραπεζών (-0,43%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (-0,29%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-0,17%) και του Πετρελαίου και Αερίου (-0,08%).



Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Veterin (35,02%), Ζήνων (32,02%), Ελγέκα (29,31%), Βιοσώλ (ΠΟ 27,78%), Rilken (26,45%), Multirama (23,38%), Cyclon Ελλάς (19,34%), Βιοσώλ (19,05%), Revoil (18,28%), Τεχνικές Εκδόσεις (17,24%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Αφοί Μεσοχωρίτη (-8,97%), Αλλατίνη (-8,65%), Centric Πολυμέσα (-8,62%), Μουζάκης (-8,54%), Μαθιός Πυρίμαχα (-8,43%0, Περσεύς (-8,28%), Κατσέλης (-8,11%), Παρνασσός (-7,95%), Καρδασιλάρης (-7,41%) και Vivere (-7,41%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v