Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Όσο πιο αργά τόσο πιο καλά...”

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα (τελευταία του τρέχοντος μήνα), εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος, ενώ οι σημαντικές ημερήσιες αποδόσεις βρίσκονται και πάλι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου για 18 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 8% - 20%. Νέο ιστορικό υψηλό για ΕΤΕ, ΚΛΜ και Fashion Box.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Θετικά (έστω και με καθυστέρηση μίας ημέρας λόγω της αργίας του Αγ. Πνεύματος) ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα (τελευταία του τρέχοντος μήνα), με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος και με τις σημαντικές ημερήσιες αποδόσεις να βρίσκονται και πάλι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ισχύει και το ”όσο πιο αργά τόσο πιο καλά” ή αλλιώς με όσο πιο αργές διαθέσεις ο Δείκτης αναρριχάται σε υψηλότερα επίπεδα, τόσο θα συνεχίζονται οι κινήσεις μπαλέτου στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου αποτελέσματα και συγκριτικές αποτιμήσεις δείχνουν να έχουν τον πρώτο λόγο και να δίνουν θέαμα ”λατινοαμερικάνικης όλα” (!).

Θεωρείται περίπου βέβαιο πως αν δεν υπάρξουν ”εισαγόμενες” αρνητικές εκπλήξεις και αν οι δεικτοβαρείς τίτλοι διακρατήσουν ή αυξήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα, το σκηνικό των ”συγκινήσεων” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση θα διατηρηθεί, και μάλιστα με αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε κάτι περισσότερο στην εικόνα συγκρατημένης αισιοδοξίας που έχει ήδη διαμορφωθεί, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να κατορθώνει κλείσιμο υψηλότερα από τη ζώνη των 2.640-45 μονάδων, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 2.659 και 2.675 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2.675 μονάδων δίνει minimum κίνηση προς τις 2.720 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 2.640 και 2.627-20 μονάδες.

Από τις θεωρούμενες ”βαριές” μετοχές, μπορεί η Intralot να κατέγραψε κέρδη μεγαλύτερα του 2%, όμως όλα τα φώτα έπεσαν στην Εθνική που έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό. Επίσης, αξιοσημείωτα κέρδη για Cosmote, Folli Follie, Eurobank, ΟΤΕ και Κύπρου, θετική μεταβολή για Ελλ. Τεχνοδομική, Τιτάνα, Εμπορική και αμετάβλητοι οι τίτλοι της Πειραιώς και της Motor Οil.

Αντίθετα, με απώλειες μεγαλύτερες του 4% και του αποκοπέντος μερίσματος η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου, του 3% της ΔΕΗ, του 2% και του αποκοπέντος μερίσματος η μετοχή της Αγροτικής, αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο και Coca Cola και αρνητικό πρόσημο για Ελλ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Ο Γενικός Δείκτης ”είδε” γρήγορα το υψηλό ημέρας των 4.952,48 μονάδων (10:45) και έκλεισε τελικά στις 4.938,27 μονάδες με κέρδη 0,38%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 344 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 19,2 αφορούσαν σε ”πακέτα”.

Αντίθετα, άνευρη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα της συνεδρίασης στην αγορά παραγώγων, που κυριότερο χαρακτηριστικό είχε τη μικρή περαιτέρω συρρίκνωση των υποτιμήσεων στα ΣΜΕ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 152 ανοδικές μετοχές έναντι 110 πτωτικών, ενώ για 18 τίτλους τα κέρδη κυμάνθηκαν από 8% - 20%.

Πολλοί οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν οι Creta Farm, Rilken, Eurobrokers, Rainbow, Imako, Σφακιανάκης, Ελφίκο, Βάρδας, Κυριακούλης, Γρηγόρης, Μαθιός, Ελλ. Ιχθυοκαλλιέργειες, Καλπίνης, Lamda Development, S&B Βιομ. Ορυκτά και αρκετοί ακόμη τίτλοι, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν ΚΛΜ και Fashion Box.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v