Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Ώρα για φορολογική μεταρρύθμιση

Τα μηνύματα από τα δύο μεγάλα κόμματα δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα για πιο δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση για τους επενδυτές ακόμη και σε επίπεδο μερισμάτων. Είναι μια εξέλιξη που μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην επενδυτική δραστηριότητα.

Σοφοκλέους: Ώρα για φορολογική μεταρρύθμιση
Πριν από μερικά χρόνια, ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκείνη την εποχή, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην ”Ελευθεροτυπία” ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η φορολόγηση των υπεραξιών από μετοχές, αλλά δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο.

Ο ίδιος είχε τότε ταχθεί υπέρ της σταδιακής κατάργησης του φόρου συναλλαγών.

Πρόσφατα δημοσιεύματα θέλουν την κυβέρνηση να επεξεργάζεται αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου και κατάργηση των φόρων συναλλαγών.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα, τασσόμενος επίσης υπέρ της φορολόγησης των μερισμάτων ως εισοδήματος με βάση τη φορολογική κλίμακα του καθενός.

Αν και δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους, όλα δείχνουν ότι τα δύο κόμματα εξουσίας συγκλίνουν στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των υπεραξιών από μετοχές, ενώ δεν αποκλείεται να συμφωνήσουν στα άλλα δύο θέματα, δηλαδή στη φορολόγηση των μερισμάτων και στους φόρους συναλλαγών.

Σε αρκετές προηγμένες χώρες η φορολόγηση των υπεραξιών από μετοχές καθώς και ο συμψηφισμός των όποιων ζημιών με τις υπεραξίες αποτελεί καθεστώς εδώ και πολλά χρόνια.

Στις ΗΠΑ, οι υπεραξίες που προκύπτουν από την πώληση μετοχών οι οποίες είχαν αγοραστεί σε χαμηλότερη τιμή φορολογούνται ως εισόδημα. Αν όμως οι υπεραξίες προέρχονται από μετοχές που είχαν αγοραστεί τουλάχιστον έναν χρόνο πριν (μακροπρόθεσμες υπεραξίες), ο φορολογικός συντελεστής που εφαρμόζεται είναι αρκετά χαμηλότερος.

Στη Γαλλία, ο φορολογικός συντελεστής για υπεραξίες από μετοχές κ.λπ. είναι 26%, αλλά εξαιρείται το ποσό των 5.600 ευρώ ετησίως. Στη Γερμανία, οι μακροπρόθεσμες υπεραξίες από μετοχές, δηλαδή εκείνες που προκύπτουν έπειτα από τουλάχιστον έναν χρόνο διακράτησης, δεν φορολογούνται.

Ο εξορθολογισμός του τρόπου φορολόγησης των κερδών από μετοχές συνιστά μια θετική εξέλιξη αν συνοδευτεί από την κατάργηση του σημερινού φόρου συναλλαγών σε περίπτωση πώλησης για διαφορετικούς λόγους.

Δεν είναι σωστό να φορολογείται κάποιος επειδή πραγματοποιεί συναλλαγές, π.χ. πουλάει μετοχές, και να μη φορολογούνται τα κέρδη που αποκομίζει από τις αγοραπωλησίες.

Ούτε είναι σωστό να μη δίνεται κάποιο μεγαλύτερο κίνητρο στους επενδυτές να διακρατούν τις μετοχές που αγοράζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. για έναν χρόνο τουλάχιστον, και να μπαίνουν στο ίδιο καζάνι βραχυπρόθεσμοι παίκτες και μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Επιπλέον, η κατάργηση του φόρου συναλλαγών επί μετοχών θα βοηθήσει το καθημερινό trading στη Σοφοκλέους, αφού θα μειώσει το κόστος συναλλαγών για τα ξένα funds και τα εγχώρια Αμοιβαία Κεφάλαια και τις επενδυτικές εταιρίες.

Άλλωστε τα Αμοιβαία και οι επενδυτικές εταιρίες δεν πρόκειται να κληθούν να πληρώσουν φόρο υπεραξίας με βάση τον φορολογικό νόμο του Δεκεμβρίου του 2006.

Ακόμη και η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των μερισμάτων αξίζει να εξεταστεί. Άλλωστε δεν είναι σωστό να φορολογείται με τον ίδιο συντελεστή ο μέτοχος που έχει χαμηλό εισόδημα και εκείνος που έχει υψηλό εισόδημα. Μόνο που θα πρέπει να αποφευχθεί η διπλή φορολόγησή τους τόσο σε επίπεδο επενδυτή όσο και σε επίπεδο της επιχείρησης που τα διανέμει.

Ο εξορθολογισμός του τρόπου φορολόγησης των υπεραξιών από μετοχές και των μερισμάτων και η κατάργηση του φόρου συναλλαγών επί των πωλήσεων μετοχών είναι μια εξέλιξη που θα πρέπει να καλωσοριστεί από την επενδυτική κοινότητα, γιατί εκτός των άλλων θα δώσει ώθηση στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Αν μάλιστα τα δύο κόμματα εξουσίας κατορθώσουν να συμφωνήσουν επί αυτού θα είναι ακόμη καλύτερα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v