Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Τα στοιχεία για τα μεγέθη που ανακοίνωσαν για το α’ τρίμηνο οι εισηγμένες εταιρίες, οι εξελίξεις στο θέμα των ομολόγων, το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας του ΟΠΑΠ με την Intralot και η πρόθεση της Εθνικής για συγχώνευση της σερβικής Vojvodjanska Banka είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Τα στοιχεία για τα μεγέθη που ανακοίνωσαν για το α’ τρίμηνο οι εισηγμένες εταιρίες, οι εξελίξεις στο θέμα των ομολόγων, το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας του ΟΠΑΠ με την Intralot και η πρόθεση της Εθνικής για συγχώνευση της σερβικής Vojvodjanska Banka είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Παρασκευή.

Αποτελέσματα εισηγμένων: Αύξηση 11,6% στα 2,8 δισ. ευρώ παρουσίασαν τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη των εισηγμένων εταιριών το α’ τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Τα κέρδη των τραπεζών ανήλθαν σε 1,51 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 54% των συνολικών κερδών των εισηγμένων, τα οποία χωρίς τις τράπεζες θα εμφάνιζαν μείωση 15%.

Εθνική Τράπεζα: Σε συγχώνευση με τη σερβική τράπεζα Vojvodjanska Banka a.d. Novi Sad προχωρά η Εθνική Τράπεζα, η οποία κατέχει το 99,4% του σερβικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Χρίστος Κατσάνης, εκτελεστικός διευθυντής της United Bulgaria Bank (UBB), της δεύτερης μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Βουλγαρίας, το 89,9% της οποίας κατέχει η ΕΤΕ, γράφει η ”Καθημερινή”.

ΟΠΑΠ: Στην επέκταση της συμφωνίας που υπέγραψε το περασμένο φθινόπωρο με την Intralot προσανατολίζεται ο ΟΠΑΠ. Η διοίκηση του οργανισμού βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την επέκταση της συμφωνίας, καθώς έχει καθυστερήσει η ανεύρεση του αναδόχου για τη νέα τεχνολογική πλατφόρμα του ΟΠΑΠ.

ΔΕΗ: Συμφωνία ύψους 2,5 εκατ. ευρώ υπέγραψε η Ελινόιλ με τη ΔΕΗ για την προμήθεια του ατμοηλεκτρικού σταθμού της Καρδιάς με ρωσικό λιθάνθρακα, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοσή του.

Elmec Sport: Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανάψει το ”πράσινο φως” η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το deal του Θ. Λασκαρίδη με τον κ. Σ. Φάις, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη μεταβίβαση του 54,82% της Elmec Sport από τους βασικούς μετόχους της στην εταιρία Homeric Department Store, που ελέγχεται από τον επιχειρηματία κ. Θ. Λασκαρίδη, σύμφωνα με τη ”Ναυτεμπορική”.

Οδικά έργα: Το φθινόπωρο ξεκινούν τα έργα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδος Ε-65, καθώς χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης με την κοινοπραξία Hellenic Autopistas, στην οποία μετέχουν οι εταιρίες Cintra, Dragados, ΓΕΚ και ΤΕΡΝΑ. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ και η περίοδος παραχώρησης φθάνει τα 30 χρόνια, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί σε 5,5 χρόνια.

Ομόλογα: Οι εισαγγελείς Εφετών κ. Αντώνης Λιόγας και Γρηγόρης Πεπόνης αποστέλλουν κλήσεις σε 25 πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για αξιόποινες πράξεις, όπως απάτη, απιστία και φοροδιαφυγή. Από τους πρώτους που θα κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι είναι οι υπεύθυνοι της χρηματιστηριακής Ακρόπολις, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης, αλλά και ο εκπρόσωπος της North Asset Management, κ. Γιώργος Παπαμαρκάκης. Εν τω μεταξύ, νέα εμπλοκή στη διαδικασία επαναγοράς του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, από την JP Morgan σημειώθηκε χθες, καθώς ο διεθνής οίκος φέρεται να μη συναινεί στην έντοκη επιστροφή των κεφαλαίων στα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία.

Σοφοκλέους: Ποτέ τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών δεν ήταν καλύτερα, αναφέρει στο κεντρικό της θέμα με τίτλο ”Αρέσουν τα τρίμηνα …προσοχή όμως στις αποτιμήσεις”, η εφημερίδα ”Μέτοχος”. Οι φιλόδοξες προβλέψεις που είχαν γίνει από τους αναλυτές στην αρχή του 2007 όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά και στις περισσότερες περιπτώσεις υπερκαλύφθηκαν. Για πολλούς η μεγάλη αυτή άνοδος των κερδών στο α’ τρίμηνο του 2007 αποτελεί ένα ”μαξιλάρι ασφαλείας” για τους επενδυτές απέναντι στο νέο ράλι που σημείωσαν οι μετοχές τις τελευταίες 30 ημέρες. Στην πράξη, όμως, η εικόνα των αποτιμήσεων στη Σοφοκλέους μόνο ενιαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v