Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βελτιωμένα τρίμηνα vs πωλητές

Στη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα ομίλων όπως Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και αρκετές εταιρίες από τον μικρομεσαίο χώρο εστιάζει μερίδα αναλυτών και επενδυτών, την ώρα που ο κινεζικός παράγοντας ”προειδοποίησε” τους ενεργούς παίκτες πως θα αποτελεί για πολύ καιρό καταλύτη εξελίξεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περισσότερο ως προειδοποιητική βολή των επιπτώσεων που μπορεί να έχει μια κρίση στα κινεζικά χρηματιστήρια εκλαμβάνει μερίδα αναλυτών τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες δυο ημέρες και λιγότερο ως κάτι ουσιαστικό που, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να γεννά φόβους για κάτι σοβαρότερο.

Επιμένουμε για να μην παρεξηγούμεθα πως η προσέγγιση αυτή αφορά την παρούσα φάση καθ’ ότι οι προειδοποιήσεις του γκουρού Greenspan για ”κινεζική φούσκα” έχουν διαχρονική ισχύ.

Επανερχόμεθα σε ότι αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου είναι αυτά που κατά την εκτίμηση των αναλυτών στηρίζουν την αγορά και διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική τακτική των ενεργών παικτών.

Ο ΟΤΕ χθες έδωσε από νωρίς το στίγμα των καλύτερων από το αναμενόμενο αποτελεσμάτων για να ακολουθήσει χθες το απόγευμα ο όμιλος της Εθνικής.

Τα μεγέθη του ομίλου της Εθνικής δικαιώνουν την στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή της διοίκησης για επέκταση προς Ανατολάς. Μέχρι τώρα, η τουρκική επένδυση αποδεικνύεται για τον όμιλο της Εθνικής ”λίρα εκατό”.

Σύμφωνα με την P&K Χρηματιστηριακή, τα αποτελέσματα ”στηρίζουν” τη θετική προοπτική μετοχών συγκεκριμένων εταιρειών.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει και η βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά της μετοχής του ΟΠΑΠ (δες σχετικό θέμα), της J&P Άβαξ, αλλά και των Ελληνικής Τεχνοδομικής, Motor Oil.

Σημαντική άνοδος σημειώνεται και για τα μεγέθη του ομίλου της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ενώ από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο ειδικά στη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε σε ποιες μετοχές ενεργούν ”ισχυρά εγχώρια επενδυτικά χέρια” και ποιες βάσει θεμελιωδών δικαιούνται υψηλότερης αποτίμησης.

Από αυτό τον χώρο θα σταθούμε στο διπλό ”χτύπημα” του Κλουκίνα-Λάππα (δες σχετικό θέμα της Πέννυ Κούτρα), καθ’ ότι η συμφωνία ιδιαίτερα με την Top Shop θεωρείται υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Όσοι έχουν επισκεφθεί τον τελευταίο έναν χρόνο το Λονδίνο μας έχουν μεταφέρει τις καλύτερες των εντυπώσεων για τη λειτουργία της συγκεκριμένης αλυσίδας που αποτελεί ουσιαστικά απάντηση των ιταλών μεγαλομόδιστρων στην επέλαση των ισπανών του Zara.

Προστιθέμενης αξίας θεωρούμε την συμμετοχή εταιρείας συμφερόντων της Grimaldi Ferries στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΝΕΚ. Ο ναυτιλιακός όμιλος διαχειρίζεται περισσότερα από 100 πλοία στους περισσότερους μεσογειακούς προορισμούς, με το 70% του κύκλου εργασιών να στηρίζεται κυρίως στο μεταφορικό έργο (φορτηγά κ.α.).

Κατά την εκτίμησή μας η παρουσία ονομάτων όπως Grimaldi, Π. Παναγόπουλου, Π. Λασκαρίδη και άλλων ισχυρών ή ασθενέστερων ”παικτών” συμβάλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του κλάδου σε μια περίοδο που η αναδιάρθρωσή του αποτελεί μονόδρομο και όχι μόνο για την ελληνική αγορά.

Από τον τραπεζικό κλάδο θα πρέπει να σταθούμε στην εμφάνιση για ακόμα μια φορά ζημιών για την Geniki Bank.

Από τις κατασκευές χρήζει προσοχής η βελτίωση των μεγεθών της J&P Αβαξ, το υψηλό ανεκτέλεστο της ΓΕΚ, ενώ στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας συνεχίζονται οι κινήσεις αναδιάρθρωσης σε έναν χώρο που έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Από τον ευρύτερο χώρο των Μέσων, θετικά αποτιμώνται τα μεγέθη του Alter, αλλά και του Τηλέτυπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v