Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bούτυρο στο ψωμί των τραπεζών!

Η πορεία της Σοφοκλέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των τραπεζών, που περιμένουν πολλά από την επέκταση των εργασιών τους στο εξωτερικό τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τότε όμως οι ελληνικές δραστηριότητές τους θα δίνουν τον τόνο και από χθες οι πιστοί των τραπεζών έχουν έναν ακόμη λόγο να ποντάρουν πάνω τους.

Bούτυρο στο ψωμί των τραπεζών!
Αν προβλέψει κανείς σωστά την πορεία των τραπεζικών μετοχών τα επόμενα τρίμηνα ή χρόνια θα είναι σε θέση να προβλέψει με αρκετή ακρίβεια την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου το ίδιο διάστημα.

Όμως, η πορεία των τραπεζικών μετοχών είναι συνδεδεμένη σε μεγάλο βαθμό με τον ρυθμό αύξησης των κερδών τους τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια.

Οι μεγάλες τράπεζες ποντάρουν πολλά στα έσοδα που θα αντλούν από τις δραστηριότητές τους στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και γενικότερα της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια.

Ακόμη όμως και η Εθνική, που ήδη αντλεί πάνω από το 1/3 των ενοποιημένων κερδών της από το εξωτερικό ελέω Finansbank, βασίζεται στην ελληνική αγορά λιανικής τραπεζικής για να σηκώσει τον πήχη των κερδών της ολοένα και πιο ψηλά.

Οι περισσότεροι έμειναν χθες στην αύξηση των ενοποιημένων κερδών της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας κατά 52% το πρώτο τρίμηνο του 2007 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, που αποδείχθηκε μεγαλύτερη της αναμενομένης, και στην ανάλυση των επιμέρους στοιχείων όπως τα καθαρά έσοδα από τόκους, προμήθειες, τα κόστη, τα spreads κ.λπ.

Όσο όμως κι αν εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το spread των καταθέσεων της Εθνικής στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) το πρώτο τρίμηνο, υπερακοντίζοντας τη μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου στα δάνεια κατά 4 μονάδες βάσης και διευρύνοντας το συνολικό spread, το πιο σημαντικό νέο βρίσκεται αλλού.

Οι αιτήσεις για τη λήψη στεγαστικού δανείου που υποβλήθηκαν στην Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2007 ήταν αυξημένες κατά 58% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006, φθάνοντας τις 21 χιλιάδες έναντι 13,3 χιλιάδων. Οι εκταμιεύσεις αυξήθηκαν 15% το ίδιο διάστημα.

Κι αν θεωρήσει κανείς ότι το 1ο τρίμηνο του 2006 δεν ήταν ιδιαίτερα δυνατό επειδή προερχόταν από το τελευταίο τρίμηνο του 2005, όπου η ζήτηση για δάνεια ήταν ισχυρή, και επομένως αυτό εξηγεί το πέταγμα του 58% στις αιτήσεις, δεν έχει παρά να κάνει κάτι άλλο.

Να συγκρίνει τον αριθμό των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια με το 4ο τρίμηνο του 2006. Αν το κάνει θα διαπιστώσει ότι η αύξηση από το ένα τρίμηνο στο άλλο ανέρχεται σε 35%.

Δεν είναι κάτι που θα περίμενε κανείς με την ΕΚΤ να έχει ανεβάσει το βασικό της επιτόκιο επανειλημμένα επί μήνες.

Φυσικά, όλες οι αιτήσεις για δάνεια που υποβάλλονται δεν εγκρίνονται. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει για το 70% περίπου των αιτήσεων.

Κάποιος επίσης μπορεί να υποστηρίξει ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι μεν πολύ ενθαρρυντικά για την κερδοφορία της Εθνικής τα επόμενα τρίμηνα, αλλά όχι για τις άλλες μεγάλες τράπεζες.

Αναμφισβήτητα κάθε τράπεζα έχει τη δική της δυναμική. Όμως, το μερίδιο αγοράς της Εθνικής στο σύνολο της αγοράς των στεγαστικών δανείων ανερχόταν σε 26% περίπου στα τέλη του 1ου τριμήνου του 2007.

Με άλλα λόγια, είναι ένα σημαντικό δείγμα της ελληνικής αγοράς στεγαστικών δανείων που με τη σειρά της αντιπροσωπεύει την πιο μεγάλη και ”ασφαλή” κατηγορία χορηγήσεων προς τα εγχώρια νοικοκυριά.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η ελληνική αγορά στεγαστικών δανείων έχει πολύ δρόμο ακόμη, ίσως πολύ πιο... μακρύ απ’ όσο περίμεναν οι περισσότεροι.

Αυτό σε συνδυασμό με την ελεγχόμενη διολίσθηση των spreads στα στεγαστικά δάνεια θα πρέπει να ενθαρρύνει όσους επενδυτές ποντάρουν στα μελλοντικά κέρδη τους.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v