Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλες οι αλλαγές στους δείκτες MSCI Greece

Mε βάση το κλείσιμο των μετοχών στις 31/5/2007 (δηλαδή στην ουσία από σήμερα 1/6) τίθενται σε ισχύ οι μεταβολές στη σειρά των δεικτών της Morgan Stanley International (MSCI), οι οποίοι χρησιμοποιούν ως δείκτες αναφοράς το 76% των διεθνών κεφαλαίων παγκοσμίως. Διαβάστε τις ελληνικές αλλαγές.

Όλες οι αλλαγές στους δείκτες MSCI Greece
Mε βάση το κλείσιμο των μετοχών στις 31/5/2007 (δηλαδή στην ουσία από σήμερα 1/6) τίθενται σε ισχύ οι μεταβολές στη σειρά των δεικτών της Morgan Stanley International (MSCI), οι οποίοι χρησιμοποιούν ως δείκτες αναφοράς το 76% των διεθνών κεφαλαίων παγκοσμίως, με τη Σοφοκλέους να εμφανίζεται ως μία από τις ανεπτυγμένες που βελτιώνει μερικώς το ειδικό βάρος της στον παγκόσμιο χάρτη των αγορών.

Σημειώνεται πάντως ότι περίπου το 40% - 50% των κινήσεων των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων έχει ήδη λάβει χώρα το προηγούμενο διάστημα, όπως φάνηκε και από τις εισροές/εκροές σε ορισμένους τίτλους.

Ειδικότερα, στη σειρά των δεικτών των ανεπτυγμένων αγορών (MSCI Developed Markets) συμπεριλαμβάνονται πλέον 33 νέες εταιρείες, ενώ διαγράφονται 28, τη στιγμή που παρατηρούνται μεταβολές στη στάθμιση των μετοχών σε 332 περιπτώσεις.

Στον βασικό δείκτη MSCI World, οι πιο ευνοημένες αγορές, καθώς το ειδικό βάρος τους σημειώνει θετική μεταβολή, είναι κατά σειρά αυτές της Ιταλίας, της Αυστραλίας, της Ελβετίας και της Σιγκαπούρης, ενώ μερικώς ωφελημένη εμφανίζεται και η ελληνική αγορά.

Οι ελληνικές αλλαγές

Ειδικά για την Ελλάδα τα οφέλη έχουν να κάνουν με την αύξηση της στάθμισης σε ορισμένους βασικούς τίτλους:

Στην Τράπεζα Πειραιώς η στάθμιση αυξάνεται από το 80% στο 95%, με αποτέλεσμα το ειδικό βάρος της στον παγκόσμιο δείκτη MSCI World να μεταβάλλεται από το 0,0276% στο 0,0328%, γεγονός το οποίο οδηγεί σε αγοραπωλησίες 3,2 εκατ. τεμαχίων, που αντιστοιχούν σε 4,4 ημέρες με κόστος διαφοροποίησης κινδύνου για τα παθητικά funds κατά 358 μονάδες βάσης.

Στην EXAE η στάθμιση αυξάνεται από το 65% στο 85%, με αποτέλεσμα το ειδικό βάρος της στον παγκόσμιο δείκτη MSCI World να μεταβάλλεται από το 0,0040% στο 0,0052% και αυτό οδηγεί σε αγοραπωλησίες 1,1 εκατ. τεμαχίων, που αντιστοιχούν σε 6,6 ημέρες με κόστος διαφοροποίησης κινδύνου για τα παθητικά funds κατά 382 μονάδες βάσης.

Στην Cosmote η στάθμιση αυξάνεται από το 30% στο 35%, με αποτέλεσμα το ειδικό βάρος της στον παγκόσμιο δείκτη MSCI World να μεταβάλλεται από το 0,0112%% στο 0,0131% και αυτό οδηγεί σε αγοραπωλησίες 1,3 εκατ. τεμαχίων, που αντιστοιχούν σε 3,3 ημέρες με κόστος διαφοροποίησης κινδύνου για τα παθητικά funds κατά 271 μονάδες βάσης.

Στην Εθνική η στάθμιση αυξάνεται από το 80% στο 85%, με αποτέλεσμα το ειδικό βάρος της στον παγκόσμιο δείκτη MSCI World να μεταβάλλεται από το 0,0748% στο 0,0792% και αυτό οδηγεί σε αγοραπωλησίες 1,8 εκατ. τεμαχίων, που αντιστοιχούν σε 1,2 ημέρες με κόστος διαφοροποίησης κινδύνου για τα παθητικά funds κατά 106 μονάδες βάσης.

Στον Τιτάνα η στάθμιση αυξάνεται από το 75% στο 80%, με αποτέλεσμα το ειδικό βάρος της στον παγκόσμιο δείκτη MSCI World να μεταβάλλεται από το 0,0115% στο 0,0123% και αυτό οδηγεί σε αγοραπωλησίες 0,3 εκατ. τεμαχίων, που αντιστοιχούν σε 2,4 ημέρες με κόστος διαφοροποίησης κινδύνου για τα παθητικά funds κατά 121 μονάδες βάσης.

Στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ η στάθμιση μειώνεται από το 50% στο 45%, με αποτέλεσμα το ειδικό βάρος της στον παγκόσμιο δείκτη MSCI World να μεταβάλλεται από το 0,0060% στο 0,0054% και αυτό οδηγεί σε αγοραπωλησίες -0,8 εκατ. τεμαχίων, που αντιστοιχούν σε 5,3 ημέρες με κόστος διαφοροποίησης κινδύνου για τα παθητικά funds κατά 474 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, οι μετοχές της Τεχνικής Ολυμπιακής διαγράφονται και αυτό οδηγεί σε πωλήσεις 6,2 εκατ. τεμαχίων, που αντιστοιχούν σε 39 ημέρες με κόστος διαφοροποίησης κινδύνου για τα παθητικά funds κατά 923 μονάδες βάσης.

Διαγράφονται και οι μετοχές της Intracom και αυτό οδηγεί σε πωλήσεις 6,7 εκατ. τεμαχίων, που αντιστοιχούν σε 20,5 ημέρες με κόστος διαφοροποίησης κινδύνου για τα παθητικά funds κατά 962 μονάδες βάσης.

Οι ευνοημένοι

Η Σοφοκλέους, λοιπόν, εμφανίζεται συνολικότερα ευνοημένη τόσο στον παγκόσμιο δείκτη μετοχών της MSCI όσο και στον δείκτη MSCI EAFE, που αφορά σε επενδυτές ανεπτυγμένων αγορών εκτός ΗΠΑ, καθώς και στον δείκτη MSCI Europe που αφορά στις αγορές της Ευρώπης.

Στον τελευταίο αυτόν δείκτη οι ευνοημένες αγορές είναι κατά σειρά οι Ιταλία, Ελβετία, Νορβηγία, Ελλάδα, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιρλανδία και οριακά η Πορτογαλία.

Στον παγκόσμιο δείκτη αναδυόμενων αγορών (MSCI Global Emerging Markets) εισέρχονται 27 νέες εταιρείες και 37 διαγράφονται, ενώ σε 186 μετοχές παρατηρούνται μεταβολές στη στάθμιση. Οι πιο ευνοημένες αγορές είναι αυτές της Ταϊλάνδης και της Κίνας, ενώ ακολουθούν η Μαλαισία και η Πολωνία με οριακά κέρδη για την Ουγγαρία και το Περού.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 480 της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v