Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόλογα: Παρέμβαση ΠΑΣΟΚ για ευθύνες Π. Περράτη

Κεντρικό σχεδιασμό και άμεση εμπλοκή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στην υπόθεση των ομολόγων καταλογίζουν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή.

Ομόλογα: Παρέμβαση ΠΑΣΟΚ για ευθύνες Π. Περράτη
της Ελενας Λάσκαρη

Κεντρικό σχεδιασμό και άμεση εμπλοκή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στην υπόθεση των ομολόγων καταλογίζουν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή.

Αφορμή, αφενός η τροποίηση του προϋπολογισμού του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων το περασμένο έτος, βάση της οποίας διευρύνεται το επιτρεπόμενο όριο τοποθετήσεών του σε ομόλογα από τα 100.000 ευρώ στα 30.100.000 ευρώ, αφετέρου η μαζική πώληση μετοχών αξίας 65 εκατ. ευρώ το 2006 και η εν συνεχεία αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ύψους 40 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και ενός δομημένου προϊόντος αξίας 10 εκατ. ευρώ.

Από το εν λόγω ομόλογο με κωδικό (ISIN) XS 0251384904, που εκδόθηκε στις 31.5.2006 από το Δημόσιο, με αναδόχους τις τράπεζες Alpha Bank και Morgan Stanley,οι ερωτώντες βουλευτές υποστηρίζουν ότι το ΜΤΠΥ έχει υποστεί μεγάλη ζημία αποτίμησης σε τρέχουσες τιμές και αγοράστηκε ιδιαιτέρως ακριβά. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενοι στοιχεία από δημοσίευμα της εφημερίδας ”Τα Νέα”, σημειώνουν ότι:

1. Αρχικά, με απόφαση του ΓΛΚ και υπό την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εγκρίνεται η αύξηση του ποσού που μπορεί να επενδύσει το Μ.Τ.Π.Υ. σε ομόλογα, από 100.000 ευρώ σε 30.100.000 ευρώ. Με βάση αυτήν την έγκριση, αγοράσθηκε από το Μετοχικό Ταμείο δομημένο ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι 10 εκατ. ευρώ.

2. Μετά την πρώτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού του Μετοχικού Ταμείου, ακολούθησαν άλλες πέντε εγκρίσεις για αναθεωρήσεις από το Γ.Λ.Κ., με τις οποίες το συνολικό επιτρεπόμενο ποσό για επενδύσεις σε ομόλογα αυξήθηκε στα 98,6 εκατ. ευρώ.

3. Το ΜΤΠΥ πούλησε μαζικά μετοχές αξίας 65 εκατ. ευρώ, σε περίοδο ανόδου του ΧΑ το 2006 - εκ των οποίων και 2,5 εκατ. μετοχές της Εθνικής - και στη συνέχεια αγόρασε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι η εσπευσμένη ρευστοποίηση μετοχών, που δημιουργούσαν υπεραξίες στο Ταμείο, ”έγινε με στόχο την άντληση ρευστότητας για την εφαρμογή του σχεδίου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών”, γεγονός που διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ”απλώς προχωρούσε σε εκδόσεις δομημένων ομολόγων χωρίς να γνωρίζει ότι καταλήγουν σε ασφαλιστικά ταμεία”.

Τέλος, αναδεικνύεται από την ερώτηση, το στοιχείο της συνεργασίας του προέδρου του ΜΤΠΥ κ. Π. Περράτη με τους κ Σ. Πρινιωτάκη και Γ.Αποστολίδη την περίοδο 1990 – 1993 στην Εθνική Τράπεζα.

Την ερώτηση υπέβαλαν οι βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης, Δημήτρης Κουσελάς, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Ανωμερίτης, Γρηγόρης Νιώτης και Βάσω Παπανδρέου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v