Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα Hedge Funds και η Σοφοκλέους

Παρά τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης των κερδών των πιο σημαντικών ελληνικών εταιριών, η Σοφοκλέους εμφανίζει σημάδια κόπωσης σε σχέση με άλλες, λιγότερο δυναμικές ευρωπαϊκές αγορές. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αν πιστέψει κανείς διαχειριστές Hedge Funds που προφανώς θεωρούν τις 5.000 μονάδες ”piece of cake” εφόσον ικανοποιηθεί η επιθυμία τους.

Τα Hedge Funds και η Σοφοκλέους
Για τους διαχειριστές των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων οι χρηματιστηριακοί δείκτες της MSCI Βarra έχουν μεγαλύτερη σημασία από τους πιο γνωστούς στο ευρύ κοινό δείκτες για έναν πολύ απλό λόγο.

Οι δείκτες της MSCI (Morgan Stanley Capital International) είναι εκείνοι τους οποίους χρησιμοποιούν οι περισσότεροι ξένοι διαχειριστές για να συγκρίνουν τις αποδόσεις τους.

Οι κανόνες είναι γνωστοί.

Οι μάνατζερ των παθητικών θεσμικών χαρτοφυλακίων θα πρέπει να επιτύχουν τις ίδιες αποδόσεις με τους δείκτες αναφοράς της MSCI με την ελάχιστη δυνατή απόκλιση, ενώ οι μάνατζερ των χαρτοφυλακίων ενεργητικής διαχείρισης θα πρέπει να τους ξεπεράσουν.

Όμως, οι άνθρωποι που διαχειρίζονται Hedge Funds δεν έχουν τέτοιου είδους σκοτούρες. Στόχος τους είναι η υψηλότερη δυνατή απόλυτη απόδοση.

Το γεγονός ότι άφθονα φρέσκα κεφάλαια ρέουν στα κοφίνια των Hedge Funds ίσως τους κάνει να αισθάνονται υπεροχή και γι’ αυτό μερικές φορές τα λένε έξω από τα δόντια, πηγαίνοντας κατευθείαν στο ψητό.

Οι ελληνικές εταιρίες εμφανίζουν υψηλούς ρυθμούς αύξησης κερδών και προσφέρουν καλή ορατότητα για τα επόμενα δύο χρόνια, όμως ο ελληνικός δείκτης υστερεί σε απόδοση έναντι άλλων ευρωπαϊκών αγορών με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης”, ισχυρίζεται ένας εξ αυτών.

Μια απλή ματιά στις αποδόσεις των εθνικών δεικτών της MSCI δείχνει ότι ξέρει τι λέει.

Ο δείκτης MSCI-Ελλάδα κερδίζει 11,5% από την αρχή της χρονιάς μέχρι και την Παρασκευή, 1η Ιουνίου, ενώ ο αντίστοιχος γερμανικός είναι πάνω 18,5%, της Ολλανδίας 13,5% και της Πορτογαλίας 12,14% το ίδιο διάστημα.

Φυσικά, υπάρχουν άλλες αγορές που υστερούν έναντι της Ελλάδας. Ακόμη όμως και έναντι του δείκτη MSCI Euro των χωρών της ευρωζώνης, που κερδίζει 12% περίπου, η ελληνική αγορά υστερεί ελαφρώς.

Από τη στιγμή όμως που η παρατήρηση αποδεικνύεται σωστή, το επόμενο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό και η ειλικρίνεια στην απάντησή του είναι αφοπλιστική.

”Η δραστηριότητα Μ&A (εξαγορές και συγχωνεύσεις) στην ελληνική αγορά είναι περιορισμένη, ενώ σε άλλες αγορές στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ έντονη”, τονίζει.

Κοινώς, η ελληνική αγορά δεν έχει να παρουσιάσει πολλά επιχειρηματικά ντιλ, με αποτέλεσμα να χάνει σε ελκυστικότητα στα μάτια αρκετών Hedge Funds.

Δεν κάνει λοιπόν καμία εντύπωση που η συστηνόμενη ”θεραπεία” εμπεριέχει ντιλ.

”Δεν βρίσκετε μερικά Private Equity να εξαγοράσουν κάποιες εταιρίες για να αναθεωρηθούν προς τα πάνω (rerate) οι αποτιμήσεις τους και να απογειωθεί το χρηματιστήριό σας; Εδώ τα πάντα φεύγουν προς τα πάνω όταν γίνεται κάτι τέτοιο, εσείς δεν μπορείτε να το κάνετε;” συμπληρώνει.

Οι γενικεύσεις είναι μερικές φορές επικίνδυνες γιατί μπορεί να μην αποδίδουν την πραγματικότητα.

Όταν όμως τρίτοι ακούνε διαχειριστές Hedge Funds να χαρακτηρίζουν φτηνό τον ΟΠΑΠ γιατί έχει Ρ/Ε ίσο με 13 και μερισματική απόδοση 5,5%, ισχυριζόμενοι ότι θα μπορούσε να είναι πολύ ακριβός αν υπήρχαν προσδοκίες για Μ&Α, τότε καταλαβαίνει δύο πράγματα.

Πρώτον, πόση σημασία δίνουν στον παράγοντα εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Δεύτερον, πού θα μπορούσε να πάει η Σοφοκλέους με τη συμβολή τους είτε ως momentum players είτε ως μεσοπρόθεσμοι επενδυτές αν ικανοποιείτο η επιθυμία τους για περισσότερα επιχειρηματικά ντιλ.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v