Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Παγίδα” η υπέρμετρη αισιοδοξία για αγορές;

Σύμμαχος ή... εχθρός των αγορών η υπέρμετρη αισιοδοξία που διακατέχει την πλειονότητα των ενεργών παικτών; Με γνώμονα κυρίως τα μεγέθη του α’ τριμήνου φαίνεται πως κινούνται οι επιμένοντες επενδυτικά, ενώ ενισχύεται το ενδιαφέρον ξένων οίκων για εταιρίες του ”μεσαίου” χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο σοβαρότερος λόγος... ανησυχίας είναι κατά την εκτίμηση αρκετών ”παικτών” της αγοράς η υπέρμετρη αισιοδοξία που κυριαρχεί σε όλα τα χρηματιστήρια.

Η καταγραφή νέων ιστορικά υψηλών τιμών για Dow Jones και S&P 500, η διάσπαση του 8χίλιαρου για τον Dax στη Φρανκφούρτη, είναι εύλογο να παρασύρουν σε ανοδικό ρυθμό και τη Σοφοκλέους.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, αυτή φαίνεται πως θα συνεχίσει να επηρεάζεται κυρίως από τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, αλλά και από την προσπάθεια συγκεκριμένων ξένων ”παικτών” να στοχοθετήσουν τις επόμενες επιλογές τους, κυρίως από τον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Δεν είναι τυχαίο πως στα μέσα Ιουνίου (14-15/6) πραγματοποιείται διημερίδα παρουσίασης ελληνικών εταιριών του ”χώρου” από τη UBS σε μια περίοδο όπου τα οικονομικά μεγέθη αρκετών εισηγμένων αυτής της κατηγορίας δικαιολογούν καλύτερη αποτίμηση.

Βέβαια ο κλάδος-”ατμομηχανή” της αγοράς μας παραμένει ο τραπεζικός, όπου οι διεργασίες συνεχίζονται έντονα σε παρασκηνιακό επίπεδο.

Στη χθεσινή Οικονομία της ”Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας” γίνεται λόγος για συζητήσεις προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνένωσης των δύο τραπεζικών ομίλων Εθνικής - Alpha Bank. Στόχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ”η μεγέθυνση αλλά και η προστασία από επιθετικές κινήσεις ευρωπαϊκών ομίλων”.

Είτε ”βγει” είτε όχι η συνεργασία των δύο ομίλων, αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως αργά ή νωρίτερα ο κλάδος θα δώσει μια είδηση που χρωστά εδώ και καιρό.

Από τον ευρύτερο ”χώρο” ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομάδα εκείνων των μετοχών που θα παρουσιαστούν στη διημερίδα της UBS και συγκεκριμένα Intralot, Marfin Popular Bank, Vivartia, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Alapis, ΤΕΡΝΑ, Ελληνική Τεχνοδομική, Τράπεζα Κύπρου, Πειραιώς, Eurobank, ΜΕΤΚΑ, Jumbo, Σιδενόρ, Folli Follie, Info-Quest, Altec και Forthnet.

Όπως διαπιστώνεται από τη συγκεκριμένη ομάδα μετοχών, την τιμητική τους έχουν εταιρίες του μεσαίου χώρου.

Από τον 20άρη ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση της Dresdner που δίνει τιμή-στόχο τα 37,4 ευρώ για τη μετοχή της Coca Cola, τα ιστορικά υψηλά του Fourlis στα 21,96 ευρώ, με τη Citigroup να δίνει τιμή-στόχο στα 23 ευρώ συστήνοντας ακόμη και τώρα αγορά, τα ιστορικά υψηλά των Folli Follie στα 32,40 ευρώ.

Από τον μικρομεσαίο χώρο θα πρέπει να σημειωθεί πως στη γενική συνέλευση του Δρομέα αποφασίστηκε διανομή δωρεάν μετοχών (1 στη 1), στον Παΐρη φημολογείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον πολυεθνικού ομίλου για ενίσχυση της συνεργασίας με θυγατρική της (που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη), στην ΕΛΓΕΚΑ κύκλοι της αγοράς θεωρούν πολύ πιθανή την υπογραφή σημαντικής συμφωνίας, τα νέα υψηλά διετίας του Ιατρικού στα 5,56 ευρώ, η αύξηση των μεγεθών για τα Πλαστικά Κρήτης και αρκετές ακόμη επιμέρους περιπτώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v