Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορτσάρουν οι ”μικροί”

Λίγο χαμηλότερα ”δείχνουν” Dax και συμβόλαια στη Νέα Υόρκη. Με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας Εθνική, Πειραιώς και Εμπορική, σε μια συνεδρίαση μάλλον μέτριων συναλλαγών. Συνεχίζεται η υπεραπόδοση για τον Small Cap 80, με τη ”μόχλευση” να συντηρείται για έναν ικανό αριθμό μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κλίση ελαφρώς χαμηλότερη είχαν στις 14:05 ο Dax και τα συμβόλαια του Nasdaq. Κατά 0,4% αντιδρούσε ανοδικά στη Σοφοκλέους ο Γενικός Δείκτης, με τον FTSES 80 να ξεχωρίζει από πλευράς απόδοσης (2,8%), έναντι του FTSE 20 (0,59%) και του FTSEM 40 (0,20%).

Περίπου εκείνη την ώρα οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 170 εκατ. ευρώ, από τα οποία 17,5 αφορούσαν σε ”πακέτα” και σε προσυμφωνημένες πράξεις. Για περισσότερες από 170 μετοχές γραφόταν θετική τιμή και για 78 αρνητική.

Από τον FTSE 20, με απόδοση μεγαλύτερη του 1% ξεχώριζαν η Εθνική (42,42 ευρώ), η Πειραιώς (28,26 ευρώ), η Εμπορική (24,00 ευρώ), η Κύπρου (12,94 ευρώ) και η Βιοχάλκο (12,14 ευρώ).

Από πλευράς απόδοσης, ξεχώριζε ο Παΐρης στο +16% (στα 2,38 ευρώ), η παράλληλα ανοδική και με αυξημένες συναλλαγές πορεία της ΝΕΛ και της ΑΝΕΚ, της μεν πρώτης με 9,37%, της δεύτερης με 6,67%, προς τα 1,3 και 2,4 ευρώ αντίστοιχα.

Στη μετοχή της ΝΕΛ είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περισσότερες των 3 εκατ. τεμαχίων και περισσότερες του 1 εκατ. στην ΑΝΕΚ.

Η μετοχή της ΕΛΒΕ με κέρδη 7,6% διαμορφωνόταν στα 2,26 ευρώ, ενώ ακολουθούσαν Καλπίνης, Veterin, Μουζάκης, SingularLogic, 3A και ορισμένες ακόμη από αυτήν την κατηγορία.

Θα πρέπει, ωστόσο, με βάση την αποτίμηση των εισηγμένων, να σημειωθεί πως για παράδειγμα η κεφαλαιοποίηση της Veterin (στο 1,4 δισ. ευρώ) υπολείπεται ένα… limit up για παράδειγμα της Σιδενόρ του 1,5 δισ. ευρώ. Περίπτωση που αναφέρεται ως ενδεικτική μιας κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται στην αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Βέβαια, η χρηματιστηριακή αγορά και το ευρύτερο εννοούμενο επενδυτικό κοινό είναι αυτοί που κρίνουν, αποτιμούν και επιβραβεύουν τους σχεδιασμούς του κάθε εισηγμένου επιχειρηματία και άλλωστε η περίπτωση για παράδειγμα της Veterin-Σιδενόρ είναι μία από τις πολλές που θα μπορούσαν να αναφερθούν με αυτή την αφορμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v