Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδοτο στην ”ασιατική γρίπη”

Στον ρυθμό των ξένων αγορών εκτιμούν οι ειδικοί της Σοφοκλέους ότι θα κινηθεί και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τη Σαγκάη να στέλνει νέο μήνυμα. Οι μεσοπρόθεσμοι ”παίκτες” επιμένουν σε μετοχές εταιριών με ικανά θεμελιώδη, καθότι είναι εμφανές ότι οι αγορές διεθνώς έχουν εισέλθει σε περίοδο υψηλής μεταβλητότητας και αυξημένου επενδυτικού ρίσκου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η δεύτερη ”προειδοποιητική βολή” από την κινεζική αγορά μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων έρχεται αν μη τι άλλο να επιβεβαιώσει τον συγκεκριμένο παράγοντα ως καταλύτη εξελίξεων διεθνώς.

Ωστόσο χθες οι βασικοί δείκτες στη Νέα Υόρκη ”κρατήθηκαν”, διάθεση αντίδρασης διαμορφωνόταν νωρίτερα στις ευρωπαϊκές αγορές, ειδικότερα στη Φρανκφούρτη, κάτι ανάλογο εκτιμάται πως μπορεί να διαχυθεί και στη Σοφοκλέους.

Η συνεδρίαση ξεκινά με ένα κέρδος που αφορά στη διακράτηση των 4.900 μονάδων, με τους ειδικούς της αγοράς να σημειώνουν πως η κατεύθυνση στο Χ.Α. θα επηρεαστεί από τα ξένα χρηματιστήρια.

Εύλογα λοιπόν η βραχυπρόθεσμη τάση βασικών δεικτών και μετοχών θα καθοριστεί από τα επιμέρους και από το πώς θα κινούνται στη διάρκεια της ημέρας οι ευρωπαϊκές αγορές.

Στο κατατοπιστικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη αναφέρονται ”49 μετοχές... που χτυπάνε ιστορικό υψηλό”. Πρόκειται για εκείνο το δυναμικό μέρος των εισηγμένων που πέρα από τις τράπεζες αφορά και σε ένα μεγάλο κομμάτι της πραγματικής οικονομίας, του βιομηχανικού ιστού και υποδομής της χώρας, αλλά κυρίως και πιο ελπιδοφόρο, ορισμένων φερέλπιδων εταιριών με ισχυρά θεμελιώδη και ρυθμό ανάπτυξης.

Μεσομακροπρόθεσμα παραμένουμε λίγο έως πολύ σταθεροί στον προσανατολισμό μας, προσεγγίζοντας καταρχήν μετοχές εταιριών με πολλαπλασιαστή κερδών μικρότερο από τον μέσο συντελεστή της αγοράς, διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες χρήσεις και σταθερά αυξανόμενη (έστω και οριακά) μερισματική απόδοση, πάλι για μια περίοδο τριών χρήσεων.

Διαπιστώνεται πως μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας (Jumbo, Intralot, Τιτάν, Πειραιώς, Φουρλής, Μυτιληναίος, Eurobank, Εθνική, αλλά και ΕΧΑΕ, Vivartia, Ηλεκτρονική Αθηνών, Kleemann, Folli Follie και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων) διαμορφώνονται σε τρέχουσα τιμή είτε σημαντικά υψηλότερη είτε αρκετά κοντά προς τη μέση τιμή α’ τετραμήνου του 2000. Ακριβώς γιατί πρόκειται για την περίοδο όπου ο Γενικός Δείκτης, ερχόμενος από διόρθωση όμως, ”συσσώρευε” σε μεσοπρόθεσμη βάση στα τρέχοντα επίπεδα πέριξ των 5.000 μονάδων.

Οι εραστές της τεχνικής προσέγγισης υποστηρίζουν πως σε αυτή τη φάση της αγοράς και συνεκτιμώντας τον αστάθμιστο… κινεζικό παράγοντα, είναι πολύ πιθανή μια ανάλογη συσσώρευση δυνάμεων.

Κατά την εκτίμησή τους αυτή την περίοδο και με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται πέριξ και χαμηλότερα των 5.000 μονάδων, θα υπεραποδώσουν κυρίως μετοχές εταιριών με ισχυρά θεμελιώδη και τρέχουσα τιμή πέριξ του αντίστοιχου επιπέδου στις αρχές του 2000.

Κοντολογίς, για σήμερα ακολουθούμε την τάση και όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις θεωρούμε ενδιαφέρουσες τις περιπτώσεις μετοχών εταιριών που δεν ”χάνουν” τις μεσοπρόθεσμες στηρίξεις τους στις δύο τελευταίες διορθώσεις και επιπρόσθετα διαμορφώνονται με συντελεστή Β μεγαλύτερο του 1,2.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v