Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Τα σχέδια της Alapis για εξαγορές στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την Παγκόσμια Τράπεζα για συμμετοχή της δεύτερης στη SENCAP, το ενδιαφέρον του ομίλου Μυτιληναίου για επενδύσεις στη Βουλγαρία, η πρόθεση της ΑΕΓΕΚ για μεταβίβαση στην MSC των συμφερόντων της στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού και οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των ομολόγων είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Τρίτη.

Ο Τύπος της Τρίτης
Τα σχέδια της Alapis για εξαγορές στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με την Παγκόσμια Τράπεζα για συμμετοχή της δεύτερης στη SENCAP, το ενδιαφέρον του ομίλου Μυτιληναίου για επενδύσεις στη Βουλγαρία, η πρόθεση της ΑΕΓΕΚ για μεταβίβαση στην MSC των συμφερόντων της στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού και οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των ομολόγων είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Τρίτη.

Alapis: Την υλοποίηση μιας σειράς από εξαγορές στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια προγραμματίζει για τον επόμενο χρόνο η διοίκηση της Alapis, που ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πραγματοποίηση της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου ύψους 814 εκατ. ευρώ. Από τα νέα κεφάλαια, τα 150 εκατ. ευρώ περίπου προορίζονται για την αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού, ενώ τα υπόλοιπα θα επενδυθούν στην επέκταση της εταιρίας, όπως αναφέρει η ”Ημερησία”.

Εθνική Τράπεζα: Αναγκαιότητα και όχι αυτοσκοπό αποτελεί για την ΕΤΕ η εξωστρέφεια, δήλωσε ο πρόεδρός της, κ. Τάκης Αράπογλου, στο 11ο φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι η Εθνική Τράπεζα δικαιώθηκε για την επιλογή της να εξαγοράσει την τουρκική Finansbank. Σημείωσε ότι χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να απορροφήσει η τράπεζα τις εξαγορές στην Τουρκία και στη Σερβία προκειμένου να ομογενοποιηθεί ο όμιλος.

ΑΕΓΕΚ: Η ΑΕΓΕΚ επιχειρεί τη μεταβίβαση των συμφερόντων της στη ΝΑΒΙΠΕ αντί ενός ποσού τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, η εταιρία συζητά το τελευταίο διάστημα με τον ιταλοελβετικό όμιλο της MSC σχετικά με την πιθανότητα εισόδου της τελευταίας στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού Αιτωλοακαρνανίας.

ΔΕΗ: Με τη συνδρομή ενός ακόμα ισχυρού εταίρου πρόκειται να υλοποιήσει τα σχέδια διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων της η ΔΕΗ, καθώς έχει σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη World Bank, προκειμένου να συμμετάσχει και ο διεθνής χρηματοδοτικός οργανισμός, μετά την EBRD, στο μετοχικό κεφάλαιο της SENCAP, που έχει συστήσει με την Contour Global, για την υλοποίηση επενδύσεων στη ΝΑ. Ευρώπη.

Μυτιληναίος: Σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας του Belene στη Βουλγαρία διατηρεί η Endesa Hellas, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του τομέα ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίου, κ. Ι. Δεσύπρης, στο πλαίσιο των εργασιών του 11ου φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας πως η ελληνοϊταλική ενεργειακή ”συμμαχία” μελετά και ένα δεύτερο ανθρακικό σταθμό σε γειτονική χώρα, ισχύος 600 MW.

Αλουμύλ: Σημαντική συμφωνία με τη ρωσική εταιρία διανομής καυσίμων ΒΡ-ΤΝΚ πέτυχε η Αλουμύλ για τη δημιουργία των πρώτων 47 πρατηρίων της με προϊόντα προφίλ αλουμινίου, μέσω του νεοϊδρυθέντος ελληνορωσικού επιχειρηματικού συμβουλίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρίας, το 2007 οι πωλήσεις εκτός Ελλάδος θα αποτελούν περίπου το 70% των συνολικών της πωλήσεων, έναντι 54% το 2006.

Ελληνική Τεχνοδομική: Ο όμιλος της Ελληνικής Τεχνοδομικής κατέληξε σε συμφωνία για τη μεταβίβαση ποσοστού 30% που έλεγχε η εταιρία Ελληνικά Μεταλλεία (θυγατρική της Άκτωρ) στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός. Αγοραστής του ποσοστού αντί ποσού 178 εκατ. δολαρίων ήταν ο καναδικός όμιλος πρώτων υλών European Goldfields, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό του στην εταιρία στο 95% από 65%.

Ενέργεια: Καταργείται και τυπικά το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην αγορά οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιουλίου. Ήδη, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατατέθηκαν αιτήσεις από τα ΕΛΠΕ, την αυστριακή Verbund και την ελβετικών συμφερόντων EGL Hellas, προκειμένου να λάβουν άδεια πώλησης ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές, γράφει η ”Ημερησία”.

Ομόλογα: Καθοριστικό ρόλο στην έκδοση του κρυφού ομολόγου, όπως καταθέτουν στελέχη της JP Morgan, έπαιξε ο κ. Γ. Κουρής, ο οποίος καλείται να εξεταστεί και από τον κ. Γ. Ζορμπά, σύμφωνα με τα ”Νέα”.

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να επισπεύσει τις αποφάσεις για το μέλλον των δύο μεγάλων λιμένων της χώρας απηύθυναν από τη Θεσσαλονίκη κορυφαία στελέχη των κολοσσών Hutchison Port Holdings και COSCO, αναφέρει η ”Ημερησία”.

Σοφοκλέους: Από τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2007 θα λειτουργήσουν οι Κοινές Επενδυτικές Μερίδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου θα γίνει η τεχνική εφαρμογή των ΚΕΜ από τα στελέχη της ΕΧΑΕ.

Οικονομία: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επαναπαυτεί στις δάφνες της, προειδοποιεί με άρθρο του στην ”Καθημερινή” ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Άνχελ Γκουρία, ο οποίος προτρέπει τη χώρα να προχωρήσει τώρα, που η οικονομική συγκυρία είναι ευνοϊκή σε μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η αγορά εργασίας και ο ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v