Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα ομόλογα ”πουσάρουν” τις μετοχές

Η πτώση των κινεζικών μετοχών μπορεί να προκάλεσε χθες κραδασμούς που έφτασαν μέχρι τη Σοφοκλέους, όμως τα μηνύματα από αλλού εξακολουθούν να είναι ενθαρρυντικά. Τα κρατικά ομόλογα ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Tα ομόλογα ”πουσάρουν” τις μετοχές
Η μεγάλη βουτιά των κινεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης υπενθύμισε σε πολλούς ανά την υφήλιο πόσο ευάλωτες είναι οι μετοχές έπειτα από ένα ράλι που τις έχει φέρει κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Όσο υπερτιμημένες όμως κι αν είναι οι κινεζικές μετοχές και επομένως επιρρεπείς σε νέες βουτιές, είναι μάλλον δύσκολο να προκαλέσουν μια χρηματιστηριακή κατρακύλα σε παγκόσμιο επίπεδο αν δεν συντρέχει κι άλλος ή άλλοι λόγοι.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο άλλος λόγος ήταν οι φόβοι για κλείσιμο της κάνουλας των δανείων λόγω των προβλημάτων στην αγορά των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime) στις ΗΠΑ.

Το κοκτέιλ Σαγκάης και αγοράς subprime αποδείχθηκε αρκετά ισχυρό ώστε να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές αγορές γύρω στο 7% χαμηλότερα κατά μέσο όρο για μια περίοδο 20 περίπου ημερών.

Αυτή τη φορά οι φόβοι για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική αγορά κατοικίας από τα ”κανόνια” στα στεγαστικά δάνεια που έχουν δοθεί σε άτομα χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας έχουν καταλαγιάσει, αλλά δεν έχουν εξαλειφθεί.

Στην αναζήτηση του νέου παράγοντα που θα μπορούσε να προκαλέσει μια βαθιά διόρθωση των χρηματιστηριακών αγορών, οι αποδόσεις των ανταγωνιστικών κρατικών ομολόγων έχουν κερδίσει έδαφος.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου ανερχόταν χθες το βράδυ σε 4,46% και του ελληνικού σε 4,68% περίπου.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου που χθες βρισκόταν στο 4,93% και την 1η Ιουνίου στο 4,956%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών.

Με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου στο 4,96%, η αμερικανική καμπύλη επιτοκίων από τα 2 μέχρι τα 10 χρόνια είναι αντεστραμμένη, μια κατάσταση την οποία αρκετοί συνδέουν με επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και υποχώρηση των κερδών των επιχειρήσεων, που όμως δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Όμως, παρά την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δεν έχουν ακόμη φτάσει σ’ εκείνο το επίπεδο που θα προκαλούσαν πονοκέφαλο στις χρηματιστηριακές αγορές.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια ματιά στις περιπτώσεις όπου σημειώθηκε υποχώρηση των μετοχών με σχεδόν ταυτόχρονη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι σήμερα.

Η μέση άνοδος των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων ήταν της τάξης των 91 μονάδων βάσης (0,91%) κατά μέσο όρο. Η μεγαλύτερη άνοδος ήταν 1,31% και η μικρότερη 56 μονάδες βάσης (0,56%).

Η άνοδος διήρκεσε 56 μέρες και συνοδεύτηκε από υποχώρηση των μετοχών της τάξης του 2% περίπου.



Πού είμαστε σήμερα; Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι 46 μονάδες βάσης (0,46%) περίπου πάνω από τα χαμηλά τους που παρατηρήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Δεν έχουν άδικο λοιπόν όσοι στρατηγικοί επενδυτές θεωρούν ότι η άνοδος των αποδόσεων δεν έχει φτάσει ακόμη σ’ εκείνο το επίπεδο που θα μπορούσε να απειλήσει τις μετοχές, υπονομεύοντας τις αποτιμήσεις τους.

Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν την επόμενη περίοδο αν το 10ετές κρατικό αμερικανικό ομόλογο σκαρφάλωνε πάνω από το 5,10%.

Προς το παρόν όμως τα κρατικά ομόλογα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνεχίζουν να δικαιολογούν υψηλότερες τιμές για τις μετοχές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v