Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Τραβήχτηκαν” οι αγοραστές

Συνεδρίαση δύο όψεων με την Αγορά να ξεκινά με διαθέσεις σχετικής ανοδικής αντίδρασης μετά την χθεσινή πτώση, όμως μετά τις 12.05 και ενώ ο Δείκτης φλερτάριζε με τις 4950 μονάδες ήλθε ξαφνική πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις επεκτάθηκε σε σημαντικό τμήμα του ταμπλό.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση δύο όψεων με την Αγορά να ξεκινά με διαθέσεις σχετικής ανοδικής αντίδρασης μετά την χθεσινή πτώση, όμως μετά τις 12.05 και ενώ ο Δείκτης φλερτάριζε με τις 4950 μονάδες ήλθε ξαφνική πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις επεκτάθηκε σε σημαντικό τμήμα του ταμπλό.

Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις και κυρίως στην μικρή κεφαλαιοποίηση υπήρξαν σημαντικά τραβήγματα των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που δυσκόλεψε αρκετά το έργο των πωλητών και είχε σαν αποτέλεσμα 19 τίτλοι να καταγράψουν απώλειες που ξεπέρασαν το 5%, όχι γιατί οι πωλητές παρουσίασαν ξαφνικά επιθετικές διαθέσεις, αλλά γιατί οι αγοραστές μετατράπηκαν σε ”δυσεύρετο είδος”.

Πολλοί την σημερινή υποχώρηση των Αγορών την αποδίδουν και στις δηλώσεις του Ben Bernanke, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο τραπεζιτών στο Cape Town της Ν. Αφρικής, ο διοικητής της Federal Reserve, δήλωσε ότι συνεχίζουν να υφίστανται κίνδυνοι, το μέγεθος του Αμερικανικού πληθωρισμού να αποκλίνει ανοδικά από τους στόχους που έχει θέσει η τράπεζα.

Ο Bernanke ήταν αρκετά αισιόδοξος όσον αφορά την εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ. ”Κατά μέσον όρο, στα επόμενα τρίμηνα, αναμένουμε ότι η οικονομία θα επιτύχει μεγέθυνση μέτριων ρυθμών, σε επίπεδα πολύ κοντά ή λίγο χαμηλότερα από εκείνα που ορίζει η μακροχρόνια τάση επέκτασης της οικονομίας”.

Οι δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (κατά κάποιους αναλυτές) περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες άμεσης μείωσης των επιτοκίων και ίσως σε αυτή την πρώτη εκτίμηση φαίνεται να συμφωνεί και η Wall Sreet που ξεκίνησε πτωτικά.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE που έχασε την στήριξη στις 2625 μονάδες, πολλά θα παιχτούν στην επόμενη στήριξη των 2615 μονάδων που αν χαθεί δημιουργούνται προϋποθέσεις υποχώρησης προς τις 2595 μονάδες και βλέπουμε. Οι αντιστάσεις στις 2625-30, 2635 και 2649 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση και μάλιστα ελαφρώς αυξημένων συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων με τους εμπλεκόμενους για μία ακόμα συνεδρίαση να ακολουθούν την υποκείμενη διατηρώντας τις μικρές υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τους Δεικτοβαρείς τίτλους με αξιοσημείωτα κέρδη μόνο η Εμπορική, απλά θετικό πρόσημο για Κύπρου, Πειριαώς, ΔΕΗ, Intralot και αμετάβλητοι οι Ελ. Τεχνοδομική, Eurobank, MPB.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 2% η Αγροτική, αξιοσημείωτες απώλειες για Τιτάνα, Ταχ. Ταμιευτήριο, Cosmote και αρνητική μεταβολή για Alpha Bank, Coca-Cola, Motor oil, Εθνική, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε ξεκίνησε ανοδικά, γύρισε σε ”νότια” κίνηση, προσέκρουσε τρεις φορές στης περιοχή των 4889 μονάδων και έκλεισε στις 4898,43 με απώλειες 0,39%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 410 εκατ. από τα οποία τα 42,4 αφορούσαν ”πακέτα”.

Καμία σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, όσον αφορά την τελική εικόνα, με 74 ανοδικές μετοχές έναντι 196 πτωτικών και ελάχιστους ημερήσιους πρωταγωνιστές μεταξύ των οποίων οι Τρία Άλφα, ΝΕΛ, ΑΝΕΚ, Μπήτρος, Παϊρης, Καλπίνης και Nexans.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v