Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξομάλυνση πιέσεων στο κλείσιμο

Πτωτική συνεδρίαση ”συμπαθητικού” κλεισίματος που διεξήχθη εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος και έδειξε τους ”αδύναμους κρίκους” της Αγοράς. Κατά πολλούς η σημερνή συνεδρίαση ανέδειξε ποιες δυνάμεις πιστεύουν στις θέσεις τους – επιλογές τους και ποιες άλλες τις εγκαταλείπουν με ”πρόσχημα” την επιδείνωση του κλίματος.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πτωτική συνεδρίαση ”συμπαθητικού” κλεισίματος που διεξήχθη εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος και έδειξε τους ”αδύναμους κρίκους” της Αγοράς.

Κατά πολλούς η σημερνή συνεδρίαση ανέδειξε ποιες δυνάμεις πιστεύουν στις θέσεις τους – επιλογές τους και ποιες άλλες τις εγκαταλείπουν με ”πρόσχημα” την επιδείνωση του κλίματος.

Επίσης μπορεί το τελικό +0,95% του FTSES να αφήνει μία ”γλυκόπικρη” γεύση όσον αφορά την εικόνα της μικρής κεφαλαιοποίησης, όμως ενδοσυνεδριακά οι μετοχές με θετικό πρόσημο μετά βίας ξεπερνούσαν τις 20 και στα χαμηλά ημέρας η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφωνόταν στο 1 προς 10, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συμπερασματικά, μπορεί σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση να άντεξαν κάποια ”οχυρά” και μάλιστα προς το τέλος υπήρξαν και τίτλοι με διαθέσεις ικανοποιητικών αποδόσεων, όμως ο πρώτος λόγος συνεχίζει να ανήκει στο διεθνές κλίμα.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE, άντεξε οριακά η στήριξη των 2610 μονάδων (αλώθηκε εύκολα ενδοσυνεδριακά), με τις επόμενες στηρίξεις να οριοθετούνται στις 2595, 2580-75 και 2562-60 μονάδες. Σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης μόνο κλείσιμο υψηλότερα των 2630 μονάδων βγάζει τον εν λόγω δείκτη από το πτωτικό κανάλι.

Πτωτική συνεδρίαση με σχετική αύξηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, όπου για πολλοστή φορά οι εκεί εμπλεκόμενοι ακολούθησαν την υποκείμενη αυξάνοντας ελαφρώς τις υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε ελαφρώς ανοδικά, όμως το θετικό πρόσημο κράτησε ελάχιστα λεπτά, από εκεί και πέρα μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι τις 4843,55 μονάδες και σχετική αντίδραση με κλείσιμο στις 4873,13 με απώλειες 0,52%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 380 εκατ. από τα οποία τα 65,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE με απλά θετικό πρόσημο οι Eurobank (το πάλεψε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Δεικτοβαρή τίτλο στα δύσκολα της ημέρας), Κύπρου, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική και αμετάβλητη η μετοχή του Τιτάνα.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για την Alpha Bank, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Βιοχάλκο, MPB, Motor oil και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca-Cola, Intralot, Cosmote.

Απέφυγε τα χειρότερα η τελική εικόνα, με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 182 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5-10,8%.

Από τους λίγους, σχετικά, διακριθέντες, ξεχώρισαν οι Altec, Nexans, Αλλατίνη, ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, Ίλυδα, Προοδευτική, Παρνασσός, Κρέκα, Τρία Άλφα και Εκτέρ, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο τίτλος της Fourlis.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v