Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σινιάλο” από τους ξένους αναμένει το ΧΑ

Σε αντίδραση της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής αγοράς του κόσμου ποντάρουν αρκετά ισχυρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Μετοχές εταιρειών με ισχυρά θεμελιώδη αποδεικνύεται πως δεν ”τρομάζουν” ούτε και σε αυτές τις διορθώσεις των αγορών. Ωστόσο, εκτιμούν οι αναλυτές, μετά τις 13:00-14:00 θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αυξημένη μεταβλητότητα παραμένει ένα από τα βασικότερα στοιχεία των αγορών, αυτή την περίοδο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι διακυμάνσεις για βασικούς δείκτες και μετοχές θα συνεχιστούν και στη φάση αυτή της διόρθωσης των αγορών αλλά και όταν στη συνέχεια έρθει η ανοδική αντίδραση.

Το σημαντικότερο είναι πως με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι ευρωπαϊκές αγορές περιμένουν ένα σήμα αντίδρασης από την Wall Street για να κινηθούν ανάλογα. Εάν αυτό το σήμα δοθεί σήμερα το αργότερο αύριο, τότε έχει καλώς, καθ’ ότι θα αναφερόμεθα σε ακόμη μια τεχνικής μορφής κίνηση.

Μέχρις ότου επιβεβαιωθεί όμως η βραχυπρόθεσμη τάση (του διημέρου 7-8/6) οι ενεργοί παίκτες διατηρούν αυξημένη ρευστότητα, τοποθετούνται όμως συνάμα σε χαμηλότερες κατά την εκτίμησή τους τιμές. Αυτό φάνηκε στην αγορά μας σταδιακά μετά τις 15:00 χθες, για να ενταθεί προς το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Από αυτή την άποψη, οι μεσομακροπρόθεσμοι επιμένουν σε μετοχές εταιρειών με θεμελιώδη (κάτι που καταγράφεται και στο ταμπλό), ενώ οι πιο βραχυπρόθεσμοι ενισχύουν τις θέσεις τους σε μετοχές εισηγμένων που εκτιμούν πως θα πρωταγωνιστήσουν στη συνέχεια.

Δεν είναι τυχαίο λόγου χάρη πως για τη μετοχή του Φουρλή καταγράφεται νέο ιστορικό υψηλό (στα 22,10 ευρώ), κάτι που σημειώνεται και για την μετοχή της Folli Follie, ενώ με εμφανή ανοδική φορά κινούνται Frigoglass, Ηλεκτρονική Αθηνών, Sprider, Τιτάν.

Από τις θετικές εκπλήξεις της χρονιάς θεωρούνται και δικαιολογημένα η ΑΝΕΚ (για πολλούς και διάφορους λόγους), η Κλουκίνας-Λάππας (με την Citigroup να κρατά για λογαριασμό της ένα μέρος από το χθεσινό 10% της εταιρείας), Nexans (Alcatel), Multirama (οι πιστοί του επιχειρηματία ποντάρουν μακροπρόθεσμα στην προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας), Παρνασσός, Alter και ορισμένων ακόμη από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο.

Στην περίπτωση που η Νέα Υόρκη φανεί πως δίνει σήμερα, μετά και τη χθεσινή πτωτική συνεδρίαση, ενδείξεις αντίδρασης, οι ευρωπαϊκές αγορές θα κινηθούν ανάλογα, παρασύροντας ενδεχομένως και τη δική μας.

Κυρίως γι’ αυτό το λόγο και επειδή μερίδα αναλυτών θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall, η αγορά πιθανότατα θα παρουσιάσει ενδιαφέρον σταδιακά μετά τις 13:00-14:00.

Σε μεγάλο βαθμό η βραχυπρόθεσμη τάση του διημέρου θα διαμορφωθεί από τις πέραν του Ατλαντικού ενδείξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v