Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε (βραχυχρόνιες;) δυσκολίες η Σοφοκλέους

Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι αναμφίβολα εξαιρετικά... δύσκολη. Γι’ αυτό και απαιτείται σύνεση και ψυχραιμία σε μία περίοδο όπου τις αγορές διακρίνουν η υψηλή μεταβλητότητα και οι συνεχείς αφορμές για διόρθωση (ή για άνοδο σε άλλη φάση). Στα υπόψη η τριπλή λήξη παραγώγων Συμβολαίων την επόμενη Παρασκευή 15/6.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δύο τελείως διαφορετικές ”σχολές” αντιπαρατίθενται τις τελευταίες ημέρες στις αγορές.

Η πρώτη που εκτιμά πως ο κύκλος της μακροπρόθεσμης ανόδου διαταράσσεται ουσιαστικά από το οικονομικό περιβάλλον και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικότατης έκτασης διόρθωση, η δεύτερη που προφανώς δεν αποκλείει τα μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας πτωτικά διαλείμματα και παραμένει προσηλωμένη μακροπρόθεσμα στην περαιτέρω ενίσχυση των αγορών.

Οι πρώτοι θεωρούν πως η τετραετής και πλέον άνοδος στις αγορές δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία μακροχρόνια τεχνικής μορφής αντίδραση, λόγω της υπερβάλλουσας ρευστότητας, της εισόδου νέων ”παικτών” στη διεθνή οικονομία και συγκυριών.

Οι δεύτεροι εκτιμούν πως η τετραετής και πλέον ανοδική περίοδος είναι μέρος μόνο ενός μακροπρόθεσμου κύκλου που μπορεί να έχει συνέχεια για δύο, τρεις ή και τέσσερις χρήσεις.

Η αντιπαράθεση αυτών των δύο σχολών είναι εμφανής σχεδόν από την αρχή της χρονιάς στη Ν. Υόρκη και κατ’ επέκταση στα κυριότερα ξένα χρηματιστήρια.

Στη Σοφοκλέους, όπου η διακύμανση βασικών δεικτών και μετοχών εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από το πώς πηγαίνουν τα πράγματα έξω, δεν μπορούμε να περιμένουμε σημαντική διαφοροποίηση ή αυτονόμηση.

Γι’ αυτό οι θιασώτες της πρώτης σχολής – άποψης πωλούν χωρίς να σκέφτονται πιθανές αγορές σε επόμενο χρόνο, οι δεύτεροι εκτιμούν πως η τρέχουσα διόρθωση θα δώσει επενδυτικές ευκαιρίες.

Βραχυπρόθεσμα η τάση προφανώς και είναι βεβαρημένη, ωστόσο βασικοί δείκτες (Γ.Δ., FTSE-20, Mid-40, SC-80) παραμένουν σε διαπραγμάτευση σε τιμές υψηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων 30 εβδομάδων.

Το τεχνικό αυτό γεγονός μπορεί να μας καθιστά βραχυπρόθεσμα προσεκτικούς – επιφυλακτικούς, μεσοπρόθεσμα όμως φαίνεται πως το παιχνίδι της ανόδου δεν έχει χαθεί.

Είναι ενδεικτικό πως με βάση τον ΚΜΟ-30 η περιοχή των 4.618,9 μονάδων θεωρείται αρκούντως κρίσιμη.

Η τρέχουσα τιμή του Γ.Δ. διαμορφώνεται πέριξ των 4.838 μονάδων.

Αυτό που θα μπορούσε να ενισχύει την επιφυλακτικότητά μας, όσον αφορά όμως μόνο στη βραχυπρόθεσμη τάση, είναι το στοιχείο ότι λίγο χαμηλότερα στις 4.823,5 μονάδες διαμορφώνεται ο ΚΜΟ 10 εβδομάδων.

Πρακτικά, οι μετοχές των Πειραιώς (28,16 ευρώ), Eurobank (26,32 ευρώ), ΟΤΕ (22,58 ευρώ), ΔΕΗ (20,7 ευρώ), ΟΠΑΠ (28,3 ευρώ), Κύπρου (12,9 ευρώ) βρίσκονται σε διαπραγμάτευση υψηλότερα του ΚΜΟ-10.

Αντιθέτως, χαμηλότερα της μέσης τιμής των τελευταίων 10 εβδομάδων διαμορφώνεται η μετοχή της Alpha Bank (ΚΜΟ-10 στα 23,03 ευρώ), κυρίως, όμως, η Εθνική Τράπεζα (ΚΜΟ-10 στα 42,21 ευρώ).

Κατά συνέπεια, η βραχυπρόθεσμη τάση θα παιχτεί σε πολύ κοντινές στηρίξεις, κάτι που ενδέχεται να δώσει μία τεχνική αντίδραση στις επόμενες 2-3 συνεδριάσεις, ή θα δείξει το βάθος της διόρθωσης.

Σημειωτέον πως την επόμενη εβδομάδα, στις 15/6, λήγει η σειρά Συμβολαίων μηνός Ιουνίου (τριπλό κλείσιμο), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ήδη υψηλή μεταβλητότητα βασικών δεικτών και μετοχών.

Κατά συνέπεια, η σημερινή συνεδρίαση θα δώσει από νωρίς τις ενδείξεις για το εύρος διακύμανσης σε μία φάση που τόσο η Eurοbank όσο και η Π&Κ AXΕΠΕΥ παραμένουν μεσοπρόθεσμα αισιόδοξες για την αγορά.

Μάλιστα στελέχη της Eurobank θεωρούν εφικτή μία αντίδραση της αγοράς προς τις 5.300 μονάδες, με τις απαραίτητες βέβαια προϋποθέσεις.

Μέχρι τότε, όμως, ενδιαφέρον για σήμερα παρουσιάζει η συμπεριφορά των μετοχών Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Από το ευρύτερο μέρος του ταμπλό, όπου σήμερα απαιτείται να επιδειχθεί σύνεση και ψυχραιμία, μένει να φανεί στα δύσκολα η σοβαρότητα επιχειρηματικών – χρηματιστηριακών εγχειρημάτων που αφορούν στα Ελληνικά Καλώδια (από σήμερα στη Μεγάλη Κατηγορία), Βιομηχανία Ζάχαρης, ΚΛΜ, Ηλεκτρονική Αθηνών, Παρνασσός, Ιμπέριο και αρκετούς ακόμη τίτλους.

Να προσεχθεί πως σήμερα εμφανίζεται στο ταμπλό χωρίς το μέρισμα 0,15 ευρώ (μερισματαπόδοση 5%) για τη μετοχή του Βάρδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v