Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η επιβεβαίωση της J&P Άβαξ για συζητήσεις με την Αθηνά, η έναρξη εργασιών της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία, το ενδιαφέρον της ΕΥΑΘ για δραστηριοποίηση σε τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, καθώς και κατασκευές και οι εξελίξεις στο θέμα των ομολόγων, με την άρνηση της JP Morgan για έντοκη επιστροφή του ομολόγου και με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα Ταμεία, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η επιβεβαίωση της J&P Άβαξ για συζητήσεις με την Αθηνά, η έναρξη εργασιών της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία, το ενδιαφέρον της ΕΥΑΘ για δραστηριοποίηση σε τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και κατασκευές, καθώς και οι εξελίξεις στο θέμα των ομολόγων, με την άρνηση της JP Morgan για έντοκη επιστροφή του ομολόγου και με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα Ταμεία, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα, Παρασκευή.

J&P Άβαξ: Την έντονη κινητικότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον κατασκευαστικό κλάδο επιβεβαίωσε η J&P Άβαξ, που έκανε λόγο για τη διεξαγωγή συζητήσεων με τους βασικούς μετόχους της Αθηνά ΑΤΕ, στο πλαίσιο αναζήτησης στρατηγικής συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ”Καθημερινής”, οι συζητήσεις αφορούν στην είσοδο της J&P Άβαξ στο μετοχικό κεφάλαιο της Αθηνά, με ποσοστό που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπερνά το 35%.

Τράπεζα Κύπρου: Άδεια έναρξης εργασιών στη Ρωσία έλαβε η Τράπεζα Κύπρου και είναι ο πρώτος ελληνικός όμιλος που αποκτά παρουσία στην τοπική αγορά. Μαζί με τη Ρουμανία και την Ουκρανία η Ρωσία είναι βασική αγορά για την Κύπρου, με στόχο το 20% του δανειακού χαρτοφυλακίου να προέρχεται από τις χώρες αυτές έως το 2010.

Μυτιληναίος: Με ελληνικό ενδιαφέρον αναμένεται να εξελιχθεί ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας, για την εξεύρεση εταίρου στην ανέγερση του 2ου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, στην πόλη Belene, ισχύος 2.000 MW. Εκτός απροόπτου, στη ”μάχη” για το 49% του σχήματος ανάπτυξης και διαχείρισης του σταθμού ρόλο θα αναλάβει το joint venture της ισπανικής Endesa και του ομίλου Μυτιληναίου. Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, η οποία επικαλείται δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της National Electric Company, το προκαταρκτικό στάδιο από το οποίο θα προκύψει η λίστα με τους προτιμητέους συνομιλητές αναμένεται να διαρκέσει περίπου ενάμιση μήνα.

ΕΥΑΘ: Η ΕΥΑΘ θέτει σε εφαρμογή ένα πλάνο ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία νέων θυγατρικών επιχειρήσεων, που θα δραστηριοποιούνται στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στις κατασκευές και στην έρευνα - ανάπτυξη, οπότε μέχρι το 2011 θα καταστεί όμιλος εταιριών. Το σύνολο αυτών των νέων δραστηριοτήτων θα χρηματοδοτηθεί από το τρέχον πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας, ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Intralot: Καμία αίτηση προσφυγής σε διαιτησία δεν έχει κοινοποιηθεί στην Intralot από τον πολωνικό κρατικό οργανισμό Polski Monopol Loteryiny, όπως αναφέρει η Intralot σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο.

Eurobank: Ποσό ύψους 1,555 δισ. ευρώ άντλησε ο όμιλος της Eurobank από την ισόποση τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων, η οποία ολοκληρώθηκε χθες από την εξειδικευμένη εταιρία Themeleion IV με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ταμεία: Με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση αποφάσισε να παρουσιάσει στη Βουλή νέο πλαίσιο για τη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων. Κυρίαρχο στοιχείο του νέου πλαισίου είναι η δυνατότητα πρόσληψης επαγγελματιών διαχειριστών κεφαλαίων όπως οι τράπεζες. Πάντως, για την επόμενη 5ετία δεν επιτρέπεται να επενδύουν σε σύνθετα ομόλογα, ενώ θα μπορούν να αγοράζουν κρατικούς τίτλους σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου.

Ομόλογα: Δεν επιστρέφουν τα χρήματα στα Ταμεία η JP Morgan και ο κ. Γ. Παπαμαρκάκης, καθώς απέρριψαν την αντιπρόταση των τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων για την έντοκη επιστροφή του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ και η υπόθεση φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Σύμφωνα πάντως με την ”Ελευθεροτυπία”, μετά την οριστική άρνηση της αμερικανικής τράπεζας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε κινήσεις κατευνασμού και εξόδου από την κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις κινήσεις αυτές θα αφορά σε επιστροφή τόκων ή σε αποζημίωση ή σε κάποιο είδος ενίσχυσης των Ταμείων εκείνων που αγόρασαν το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ.

Οικονομία: Σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s ”βλέπει” πρόωρες εκλογές και εκτιμά ότι το έλλειμμα θα παραμείνει κάτω του 3% του ΑΕΠ φέτος. Σημειώνει ότι το έλλειμμα μειώθηκε από το 7,9% του ΑΕΠ το 2004 στο 2,6% πέρυσι, αλλά τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Σοφοκλέους: Και όμως, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει συνεχώς από τον Μάρτιο του 2003, ακόμη και σήμερα η Σοφοκλέους διαθέτει ένα ισχυρό ”οπλοστάσιο” και τέσσερις ”άσους” κρυμμένους στο μανίκι της, έτοιμους –κάτω από προϋποθέσεις- να πέσουν στο τραπέζι, γράφει η εφημερίδα ”Μέτοχος” στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Οι 4 ’άσοι’ και ο… Μουντζούρης”. Σύμφωνα με το άρθρο, εκτός όμως από αυτούς τους τέσσερις άσους, δηλαδή τις αποτιμήσεις, τα deals, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τις εξελίξεις σε ακίνητα και σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, στην ”τράπουλα” της Σοφοκλέους υπάρχει και… ένας μουντζούρης: είναι ο διεθνής παράγοντας, ο οποίος άλλοτε απειλεί με σκάσιμο της ”φούσκας” στην Κίνα, άλλοτε με πλήγμα στην αμερικανική κατανάλωση και άλλοτε με νέες γεωπολιτικές εντάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v