Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βελτιώνεται η εικόνα της αγοράς

Τις 130 έφθανε ο αριθμός των μετοχών με θετικό πρόσημο, που κέρδιζαν έδαφος σταδιακά μετά τις 14:00. Σαφώς καλύτερη η τεχνική εικόνα και αρκετών μετοχών του FTSE 20, αν και ο FTSES 80 είναι αυτός που υπεραποδίδει για ακόμα μια συνεδρίαση. Μέτριος ο τζίρος, με τα συμβόλαια των βασικών δεικτών στη Νέα Υόρκη να δείχνουν μικρό ανοδικό ”άνοιγμα”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανοδικά ”έδειχναν” στις 14:05 τα συμβόλαια των τριών βασικότερων δεικτών του αμερικάνικου χρηματιστηρίου. Καλοδεχούμενη η ένδειξη, τη στιγμή που ο DAX υποχωρούσε κατά 0,2%, διαμορφώνονταν όμως οριακά θετικά ο FTSE στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης κατά κανόνα σημειώνεται έστω τεχνικής μορφής αντίδραση μετά από δυο συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις.

Εάν πράγματι ο… κανόνας αυτός επιβεβαιωθεί σήμερα-αύριο, τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας –προς ώρας- απομάκρυνσης του διορθωτικού ενδεχομένου.

Προς το παρόν οι κινήσεις των παικτών συνεχίζονται επιφυλακτικές, προσεκτικές θα έλεγε κάποιος, προκειμένου να μην ”απειληθεί” η μεσοπρόθεσμη στήριξη συγκεκριμένων μετοχών.

Είναι ενδεικτικό πως ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνονταν πέριξ των 4.860 μονάδων (-0,25%), με τον FTSE 20 στο -0,2%, αλλά τον FTSES 80 στο +0,4%.

Οι εντολές που δίνονται σε μετοχές όπως της Εθνικής, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, δίνουν την εντύπωση πως τουλάχιστον κάποιοι ισχυροί παίκτες ενδιαφέρονται να μην χαλάσει η τεχνικότητα του FTSE 20 και κατ’ επέκταση της αγοράς.

Άλλωστε σταδιακά μετά τις 14:00 βελτιώθηκε σημαντικά και η εικόνα ενός ευρύτερου μέρους της αγοράς.

Από τις 60-65 μετοχές των οποίων η τιμή διαμορφώνονταν θετική, ο αριθμός διπλασιάστηκε φθάνοντας τις 135, έναντι 120 που υποχωρούσαν. Είναι ενδεικτικό πως σταδιακά μετά τις 14:00 ισχυροποιήθηκε η ανοδική φορά μετοχών που είχαν μείνει… εκτός διαπραγμάτευσης τις προηγούμενες ώρες.

Και μάλιστα με αρκετές συναλλαγές, όπως σημειώνεται στην περίπτωση της ΕΒΖ (5,20 ευρώ), Κεράμειας Αλλατίνη (1,26 ευρώ), Alpha Γκρίσιν (5,66 ευρώ), ΕΛΓΕΚΑ (2,12 ευρώ).

Κατά 5,13% ενισχύονταν η τιμή της μετοχής του Κλουκίνα-Λάππα προς τα 11,9 ευρώ, ενώ στα 2,24 διαμορφώνονταν η Cyclon. Κέρδη 4,5% σημειώνονταν για τη μετοχή του Κρι Κρι (4,7 ευρώ), της Centric (στα 1,77 ευρώ), της Δομικής Κρήτης (2,41 ευρώ), ΓΕΒΚΑ (στα 1,47 ευρώ) και αρκετών ακόμη μετοχών από το ευρύτερο ταμπλό.

Με απόδοση μεγαλύτερη του 2% υπολογίζεται ότι διαμορφώνονταν η τιμή 50 και πλέον μετοχών στις 14:15.

Οι συναλλαγές εκείνη την ώρα δεν ξεπερνούσαν τα 180 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 εκατ. αφορούσαν σε προσυμφωνημένες πράξεις και ”πακέτα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v