Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεμένo στο άρμα των διεθνών αγορών το ΧΑ

Πολλές εκπλήξεις και παιχνίδι για γερά νεύρα φαίνεται να επιφυλάσσει η επόμενη εβδομάδα στην οδό Σοφοκλέους. Κάτι η τριπλή λήξη παράγωγων προϊόντων, κάτι η επιφύλαξη αμερικανών αναλυτών για ενδεχόμενη αναρρίχηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου προς το 5,5%, λίγο η υπερβάλλουσα ρευστότητα, προδιαθέτουν για συνεδριάσεις με εξαιρετικό ενδιαφέρον, με τη Σοφοκλέους, ελλείψει εγχώριων καταλυτών, να ακολουθεί την τάση των διεθνών αγορών. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Το ότι οι συνεδριάσεις θα χαρακτηρίζονταν από υψηλή μεταβλητότητα, ρίσκο και ακραίες διακυμάνσεις το γνώριζε στην πλειονότητά της η επενδυτική κοινότητα. Τη χθεσινή ανατροπή όμως από τα χαμηλά των 4.781,4 μονάδων μέχρι τις 4.850 μονάδες όπου και έκλεισε τελικά ο Γενικός Δείκτης, λίγοι την περίμεναν.

Ακόμα λιγότεροι όμως περίμεναν πως η θεαματικότερη ανατροπή θα επιτευχθεί για τον SC 80, οδηγώντας μάλιστα τον συγκεκριμένο δείκτη στα υψηλά των 1.111,2 μονάδων. Ακόμη κι εμείς, που συμπεριλαμβανόμεθα στους… πιστούς του 80άρη, δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο.

Η επόμενη εβδομάδα φαίνεται να επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και παιχνίδι για γερά νεύρα. Κάτι η τριπλή λήξη παράγωγων προϊόντων στις 15/6, κάτι η επιφύλαξη αμερικανών αναλυτών για ενδεχόμενη αναρρίχηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ προς το 5,5%, λίγο η υπερβάλλουσα ρευστότητα, μας προδιαθέτουν για εξαιρετικές συνεδριάσεις.

Θα επιμείνουμε πως και για την επόμενη εβδομάδα η αντιπαράθεση των δύο κυρίαρχων πόλων διεθνώς θα συνεχιστεί με εντονότερο ρυθμό.

Συγκεκριμένα αυτοί που υποστηρίζουν πως η ρευστότητα μεταφέρεται από τις μετοχές προς τα ομόλογα θα βρίσκουν αντιμέτωπά τους, τους θιασώτες της περαιτέρω ανόδου των μετοχικών αξιών.

Ένα από τα λίγα σημεία που φαίνεται να συμφωνούν αμφότεροι είναι αυτό που συμπεριλαμβάνει το ενδεχόμενο μίας διόρθωσης, μόνο που η δεύτερη πλευρά προβλέπει πως κάποια στιγμή μεσοπρόθεσμα οι αγορές θα κινηθούν σε νέα υψηλά.

Με την εκτίμηση του δεύτερου πόλου συγκλίνει περισσότερο η Eurobank, που βλέπει πιθανή την προσέγγιση των 5.300 μονάδων, σε επόμενη φάση βεβαίως και υπό προϋποθέσεις αναμφισβήτητα.

Το γεγονός όμως πως ειδικά εχθές για μετοχές εταιριών του SC 80 και της χαμηλότερης αποτίμησης καταγράφηκαν περιθώρια μεταβολής που ξεπερνούσαν το 20%, δίνει μια άλλη ομορφιά στο παιχνίδι.

Το σημαντικότερο όμως, κατά την εκτίμησή μας, είναι πως η υπεραπόδοση μετοχών – σηματωρών όπως η Βιοχάλκο, Altec, Χατζηιωάννου, Παρνασσός, Multirama, ΑΝΕΚ, Κρέτα Φαρμ και ορισμένων ακόμη επιβεβαιώνει την ενεργό παρουσία ισχυρών επενδυτικών δυνάμεων. Που για πρώτη φορά μετά από χρόνια ενεργούν πολύ συχνά συντονισμένα και χωρίς να αδειάζει η μία πλευρά την άλλη.

Μ. Γελ.

----------

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Κομβικό σημείο θα αποτελέσουν οι 4.930 μονάδες όπου αναμένεται να κριθεί η μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Διάσπαση και κλείσιμο πάνω από το εν λόγω επίπεδο θα ανοίξει το δρόμο για τις 5.000, αδυναμία και επιστροφή κάτω από τις 4.850 μονάδες θα αυξήσει το ενδεχόμενο μιας υποχώρησης προς τις 4.740 μονάδες.

Διατηρούμε την αισιοδοξία μας σε ότι αφορά την μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς καθώς πέρα από τα ψυχολογικά δεδομένα δεν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας που θα δικαιολογούσε αλλαγή της οπτικής σε ότι αφορά τις μετοχικές αξίες”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.850,83 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 2,46%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 2,71%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,06% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 2,49%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος της Υγείας (2,29%), ενώ θετικό πρόσημο εμφάνισε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (0,78%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-5,50%), των Τροφίμων και Ποτών (-3,50%), των Τραπεζών (-2,56%), των Ασφαλειών (-2,45%) και των Μέσων Ενημέρωσης (-2,37%).

Οι μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: ΑΝΕΚ (ΠΟ ’90 43,56%), Τρία Άλφα (42,71%), Καλπίνης-Σίμος (29,33%), Τρία Άλφα (ΠΟ 28,79%), Παρνασσός (26,35%), ΑΝΕΚ (26,05%), Κεραμεία Αλλατίνη (21,90%), ΑΝΕΚ (ΠΟ ’96 21%) και Μπήτρος Συμμετοχική (13,90%).

Αντίθετα, οι μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Εικόνα-Ήχος (-26,19%), Ικτίνος (-22,07%), Βιοσώλ (-17,95%), Χατζηιωάννου (-15,96%), Κλωστήρια Ναούσης (-15,22%), Κλωνατέξ (-15,09%), Κυριακούλης (-14,76%), Κλωνατέξ (ΠΟ -14%) και Alma-Ατέρμων (-13,33%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v